RSS Feed

Nagyvilág

Takarítás a kibertérben

Takarítás a kibertérben A kibertér "megtisztítását" célzó kampányt hirdetett kedden a kínai internetfelügyelet, az akció keretében elsősorban az internetes zaklatással, a hírességek rajongói csoportjaival, valamint a túlzott "pénzimádattal" kapcsolatos problémákat kívánják orvosolni.

Császári elismerést kapott Karikó Katalin

Császári elismerést kapott Karikó Katalin Karikó Katalin nyerte meg a Japán Díjat kutatótársával, Drew Weissmannal közösen az mRNS-alapú vakcinafejlesztésben elért eredményeikért, a patinás díj átadóján Naruhito japán császár és Maszako császárné is jelen lesz.

Presley és a Cadillac

 Presley és a Cadillac Idén 120 esztendeje annak, hogy Henry Martyn Leland megalapította független gépjárműgyártó cégét Észak-Amerikában. A 20. század legendás típusának, a Cadillacnek a neve azonban jóval régebbre nyúlik vissza. Időutazás – négy keréken!

A Berliner Dom diszkrét bája

A Berliner Dom diszkrét bája Közép-Európa egyik legnagyobb átmérőjű kupolával dicsekvő egyházi épülete a német fővárosban található. A 2022 elején is (részben) felállványozott Berlini Dóm a legendás Múzeum-sziget monumentális, szakrális büszkesége; evangélikus misék, búcsúztatók, házasságkötések, keresztelők, divatos helyszíne.

Biden szerint Putyin bevonul Ukrajnába

Biden szerint Putyin bevonul Ukrajnába Hivatalba lépése egyéves évfordulója alkalmából a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján Joe Biden értékelte elnöksége eddigi eredményeit. Az MTI szerint próbálta kicsinyíteni kudarcait, a külpolitikáról pedig azt mondta, szerinte Vlagyimir Putyin bevonul majd Ukrajnába.

1942 – jegyrendszer és deportálás

1942 – jegyrendszer és deportálás A berlini Villa Am Großen Wannsee nyolcvan évvel ezelőtti konferenciáján jelentette be Reinhard Heydrich a „Zsidó kérdés végső megoldását”. Az „Endlösung” sok millió emberéletet követelt Európában.

Gyarmati sors: Angola

Gyarmati sors: Angola Jó hetven esztendeje Angolát tengerentúli tartománynak nyilvánították, Portugál Nyugat-Afrika néven. A fekete kontinensen 1960-ban másféltucat gyarmat nyerte el függetlenségét, melyből 14 francia, 2 brit, s 1-1 belga, illetve olasz volt.

2022 – térképek, NDK nélkül

2022 – térképek, NDK nélkül A Német Demokratikus Köztársaság (Deutsche Demokratische Republik/ DDR) a háború utáni Németországi Szovjet Katonai Közigazgatás 108 ezer négyzetkilométeres területén jött létre, 1949. október 7-én. Az NDK első államfője Wilhelm Pieck volt.A 110 esztendeje született kommunista vezéréről, Erich Honeckerről ma éppúgy ritkán hallani, mint a térképekről leradírozott egykori birodalmáról.

Carl von Bülow humora

Carl von Bülow humora Berlin közelében, 1923 novemberében született Bernhard-Viktor Christoph Carl von Bülow. A hosszú, nemesi név helyett, mint Loriot karriert befutó színész, rendező, író, rajzművész és konferanszié pályafutása az 50-es években startolt. Hozzám hasonlóan milliók rajonganak ma is humoráért.

Jenny és Karl kalandos élete

Jenny és Karl kalandos élete Jövőre lesz Karl Marx halálának 140. jubileuma. A tőke és más politikai, gazdasági művek szerzőjéről korábban elhangzott, hogy: „Nem felelős a (kommunista) rémtettekért, amelyeket elkövettek mindazok, akik örökösének és követőinek vallották magukat”. Ezt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság korábbi elnöke mondta Trierben a filozófus születésének 200. évfordulóján.

Elfogadták Macron oltatlan törvényét

Elfogadták Macron oltatlan törvényét A francia nemzetgyűlés két hétig tartó heves vita után vasárnap este elfogadta a védettségi igazolást felváltó oltottsági igazolásról szóló törvényjavaslatot. A többször módosított szöveget 215 igen, 58 nem és 7 tartózkodás mellett fogadták el. A három adaggal érvényes oltottsági igazolás az augusztus óta érvényes védettséget igazoló dokumentumot váltja fel.

Meghalt Nino Cerruti olasz divattervező

Meghalt Nino Cerruti olasz divattervező Kilencvenegy éves korában elhunyt Nino Cerruti világhírű olasz divattervező és üzletember - írja a BBC hírportálja.

2023-ra rendbe jöhet a spanyol turizmus

2023-ra rendbe jöhet a spanyol turizmus A turisztikai ágazat gazdasági hozzájárulása 2023-ban érheti el a koronavírus-járvány előtti szintet – állapította meg csütörtökön Madridban bemutatott jelentésében az Exceltur spanyol turisztikai szövetség.

Másfél millió éves jeget keresnek az Antarktiszon

Másfél millió éves jeget keresnek az Antarktiszon A kutatók csaknem 3 kilométer mélyre fúrnak le négy év alatt, hogy választ kapjanak a klímaváltozással kapcsolatos kérdésekre. Másfél millió éves jeget keresnek.

További írások a rovatban

Lap tetejére