RSS Feed

Nagyvilág

Bécs: senki nem fázhat

Bécs: senki nem fázhat Bécsben úgy csökkentik az energiafelhasználást, hogy senkinek se kelljen fáznia Összetartunk, hogy senki se fázzon – ez is lehetne a mottója Bécs energiatakarékossági tervének, amely a napokban készült el. Az osztrák fővárosban szisztematikus intézkedésekkel csökkentik az energiafelhasználást és még inkább felgyorsítják a megújuló energiahordozókra való átállást.

Óriási vízforraló Bécsben

Óriási vízforraló Bécsben Óriás vízforraló - így becézik Bécsben a Spittelau szemétégető területén kialakított új hőerőművet, amely az áramhálózat stabilizálásában, a feleslegesen termelt energia hasznosításában és a környék távfűtésében is fontos szerepe lesz. Tökéletesen passzol a fölé magasodó, Hundertwasser stílusú szemétégetőhöz, a tetején pedig tetőkertben pihenhetnek és kertészkedhetnek a bécsi energiavállalat dolgozói.

Kanada - 50. CIAS

Kanada - 50. CIAS Oly' sok más nemzetközi szakvásárhoz hasonlóan – a koronavírus-járvány tombolása miatt – elmaradt az idei Canadian International Auto Show (CIAS). Jó hír viszont, hogy a 2023-as rendezvény előkészületei már javában zajlanak. Rengeteg újdonságot, meglepetést ígérnek az észak-amerikai mustra szervezői!

Merkel - 15 ezer eurós havi apanázs

Merkel - 15 ezer eurós havi apanázs "Örülök, ha más nők is bátorságot merítenek kancellárrá választásomból -" fogalmazott 2005 őszén dr. Angela Merkel, aki 16 esztendővel később csendesen, elegánsan elhagyta a nagypolitika porondját. A mamának (Mutti) becézett német asszony nem indult a - tavaly szeptember végi - szövetségi urnacsatán. Nyugdíja havonta, mintegy 6 millió forint.

A Manhatten-terv magyarjai

A Manhatten-terv magyarjai    A nukleáris láncreakció atyja a vízöntő jegyében született Budapesten. Szilárd Leót már fiatalon magával ragadta az atomfizika témaköre. A csupán 66 esztendőt élt legendás kutató nevét - többek közt - egy Holdkráter őrzi. A tudós Észak-Amerikában dolgozó kollégái között számos magyar emigráns akadt!

Oldtimer – Rozsdarágta romantika

Oldtimer – Rozsdarágta romantika Sajnos ritkán látni Közép-Európa útjain veterán szovjet, lengyel, csehszlovák és keletnémet típusokat. Azt gondolhatnám, hogy kihaltak ezek az autók. Pláne, hogy a 2020/2021-es koronás korszakban seregnyi agg autó találkozó maradt el. Nos a kánikulában a 4. Oldtimertreffen Torgau megrendezésre került, októberben is lesznek motorizált randevúk.

Bécs: utasinfó jelnyelven

Bécs: utasinfó jelnyelven A világon elsőként a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien kínál jelnyelven valós idejű utazási infomációkat siket és nagyothalló utasainak. Az aktuális forgalmi változásokat egy avatar, Iris tolmácsolja az érintett utasoknak. Az okostelefonos alkalmazás tesztelésében bárki részt vehet.

Rihanna is fellép a Super Bowl show-jában

Rihanna is fellép a Super Bowl show-jában A Super Bowl általában évről-évre az egyik legnézettebb tévés esemény az Egyesült Államokban, ahol nemcsak magát a meccset követi komoly figyelem, de a félidei show-t is, ahol a legnagyobb sztárok szokták a közönséget szórakoztatni. Most például a szervezők bejelentették, hogy Rihanna is fellép a 2023-es Super Bowl félidei show-jában.

Covid: 615 millió fertőzött

Covid: 615 millió fertőzött Világszerte 615 085 490 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 536 915 - derül ki a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adataiból.

A berlini blokád emléke

A berlini blokád emléke A 2022-es ukrán-orosz vérontás kapcsán szeptemberben felvetődik, hogy a négy megszállási övezetre osztott egykori német főváros nyugati szektoraiban 74 évvel ezelőtt kezdődött, s 1949 koranyaráig tartott a szovjet blokád. West-Berlin tempelhofi reptere - két másik hadi Flughafennel együtt - főszerepet játszott a légihíd kialakításában, az amerikai-brit-francia zónák életfeltételeinek biztosításában.

Béres, Almási és a többi

Béres, Almási és a többi Éppen nyolcvan esztendő telt el azóta, hogy 1942 nyarán a Midway-szigeteki ütközet fordulópontot hozott a második világháború Csendes-óceáni hadszínterén. Szintén azon június – békés – krónikájához tartozik, hogy megszületett Béres Ilona.

Spórolnak az olasz templomok

Spórolnak az olasz templomok Csökkentik a misék számát, lekapcsolják a világítást a rezsiköltségek miatt takarékosságra kényszerülő olaszországi templomokban, az energiaárak gondot jelentenek a pékségek és a lakóközösségek számára is.

Alt Daber - három halott

Alt Daber - három halott Szokatlan közlekedési tragédia történt szeptember második felében, a német fővárostól északnyugatra. A már a náci időkben katonai reptérként, ejtőernyős kiképző központként üzemelt "Fliegerhorst Wittstock" területén egy motorkerékpáros találkozó során három ember vesztette életét. A baleset körülményeit a brandenburgi hatóság vizsgálja ki.

Nordikus romantika

Nordikus romantika Németországból - a dán és svéd partok előtt elhajózva - húsz óra alatt érjük el a Norvég Királyság fővárosát. Az Oslofjord egyszerre mutatja a település régi és új arcát. Emitt kisebb-nagyobb csónakok, jachtok ringatóznak a kikötőben, amott ultramodern negyedek vannak születőben.

További írások a rovatban

Lap tetejére