RSS Feed

Nagyvilág

Bécs dőzsöl a napelemekben

Bécs dőzsöl a napelemekben Az osztrák energiaszolgáltató, a Wien Energie 2020-ban 26 megawattnyi új napelemet telepített, ami éves rekordot jelent. A 260 napelemrendszer összteljesítménye már 60 megawatt, ami 25.000 háztartást képes ellátni árammal. A cél a teljesítmény megtízszerezése 2030-ig.

Heti tesztek Bécsben

Heti tesztek Bécsben Mostantól hetente tesztelik koronavírus-fertőzésre a bécsi óvodák és iskolák dolgozóit. A PCR-teszt gargalizáló mintavételen alapszik, a város ingyen bocsátja az intézmények rendelkezésére. A részvétel önkéntes.

Kína elégedett

Kína elégedett Rekordszintre, csaknem ezer milliárd jüanra nőtt a külföldi működőtőke-befektetések (FDI) értéke 2020-ban Kínában.

A világ legerősebb útlevele

A világ legerősebb útlevele A Henley Passport Index (HPI) immár több mint 15 éve minden negyedévben nyilvánosságra hozza az útlevél-indexet, amelyet az alap­ján állít össze, hogy az adott ország útlevelével a világ hány országába lehet belépni, vízum nélkül, illetve elektronikus beutazási engedéllyel. A listáról a pozsonyi Új Szó Online készített összeállítást.

Nincs soronkívüliség

Nincs soronkívüliség Nem lesznek soron kívül beoltva a parlamenti képviselők – írja a pozsonyi Új Szó Online. Korábban felmerült, az egész parlamentet beoltják, mivel a képviselők is a „kritikus infrastruktúra” részét képezik.

Virgin Orbit - Tíz kicsi műhold

Virgin Orbit - Tíz kicsi műhold Repülőgép szárnyai alól indított rakétájával állított pályára műholdakat Richard Branson űrvállalkozása, a Virgin Orbit. A BBC hírportáljának beszámolója szerint vasárnap a milliárdos egy régi 747-esének szárnya alól lőtték ki a rakétát, mely tíz kis műholdat szállított.

Üzentek a kínai bányászok

Üzentek a kínai bányászok Üzenetet küldtek a kelet-kínai Santung tartományban bő egy hete berobbant aranybányában rekedt bányászok a kimentésükön fáradozó mentőknek - jelentette a helyi hatóságok hétfői közlésére hivatkozva a CGTN kínai székhelyű, nemzetközi hírcsatorna.

Bécs: Ingyenjegy és Tiziano

Bécs: Ingyenjegy és Tiziano Az évente több mint egymillió látogatót vonzó Bécsi Szépművészeti Múzeum, a Kunsthistorisches Museum idén ünnepli fennállásának 130. évfordulóját. Születésnapja alkalmából ingyenjeggyel és Tiziano-kiállítással kedveskedik látogatóinak.

"Amit akartunk, meg tudtuk nézni"

 "Amit akartunk, meg tudtuk nézni" Az OGYÉI szakértői azért látogattak Pekingbe, hogy a gyógyszerkészítmények helyes gyártási körülményeit ellenőrző, úgynevezett GMP (Good Manufacturing Practice - Jó gyártási gyakorlat) inspekciót végezzenek a Sinopharm leányvállalataként működő China National Pharmaceutical Group (CNBG) koronavírus elleni oltóanyagának gyártására kialakított üzemében.

Visszatér Nuland, aki többször támadta az Orbán-kormányt

Visszatér Nuland, aki többször támadta az Orbán-kormányt Joe Biden hivatalba lépésével az Obama-kormány több veterán diplomatája visszatér az amerikai külügyminisztériumba - derült ki Biden szombati bejelentéséből.Az Antony Blinken vezette külügyminisztérium második embere külügyminiszter-helyettesként Wendy Sherman lesz, neki kulcsszerepe volt az Iránnal folytatott nukleáris tárgyalásokon.

Szászország: ötezer halott

Szászország: ötezer halott Az egykori NDK tájait, főleg a Keleti-tenger partvidékét 2020-ban viszonylag megkímélte a koronavírus-járvány. Ám az elmúlt hetekben egyre többen fertőződtek meg. Szászországban - az RB Leipzig labdarúgó klub szűkebb hazájában - már közel ötezer halottja van az aktuális kórnak, s Türingiában és Brandenburgban is rengeteg a tragédia.

Hová tűnt az influenza?

Hová tűnt az influenza? Merthogy sem idehaza, sem a többi európai országban nem tombol az ilyenkor szokásos influenzajárvány. És az idén várhatóan nem is fog. Hát persze, hogy ez is összefügg a koronavírussal.

Mit tudunk a kínai vakcináról?

Mit tudunk a kínai vakcináról? Míg itthon a legtöbbször a Pfizer és a BioNTech közös vakcinájáról, illetve a Moderna oltóanyagáról hallunk, és arról vitatkozunk, a szintén beadásra váró orosz vakcina biztonságos-e, addig lassan megérkezhet az országba az első kínai oltás is.

Alexius Battyan centenárium

Alexius Battyan centenárium A burgenlandi születésű Alexius Battyan hazája bekebelezése után öltötte magára a Wehrmacht egyenruháját. A magyar felmenőkkel is büszkélkedő férfi pályafutása csúcsán az osztrák hadsereg tábornoka volt. A vasfüggöny szétszakadását, már mint nyugállományú generális érte meg.

További írások a rovatban

Lap tetejére