RSS Feed

Vélemény

Mogyorósi Géza: Trabant nosztalgia

Trabant nosztalgia Olvasom, hogy Tiszafüreden 2 millió forintért árusítanak, egy alig félszáz ezer kilométert gurult, '89-es keletnémet kétütemű kiskocsit. A szocialista autóipar – nem rozsdásodó – duroplaszt „remekműve” a Kádár-korszakban a Merkur-listán is ott tündökölt. Régen volt!

Csontos Tibor: A világ végének vége

A világ végének vége A cím nem saját lelemény. Jonathan Franzen amerikai esszéista egyik legutóbbi kötetének borítójáról kölcsönöztem, mely bolygónk természetellenes viszontagságait veszi sorra és amely arra is figyelmeztet, az emberiség emberhez méltó módon is létezhetne a világon. Azt írja, hogy ha tíz éven belül klímaügyben semmi nem történik, a század végéig hat fokkal emelkedik meg az átlaghőmérséklet. De hát ki figyelne egy esszéista jóslataira, amikor az országokban politikai versenyparipává tették a klímaváltozás ügyét, s az emberiség úgymond, javában dolgozik az élet kipusztításán?

Árpási Zoltán: A szalagvágók

A szalagvágók Tavaly októberben adták át a Kecskemét-Békéscsaba között épülő M44-es autóút első (mellesleg középső), Tiszakürt–Kondoros közötti szakaszát. Az avatásra nem jött el Orbán Viktor, pedig jelenléte az önkormányzati választáson akár szavazatokat is hozhatott volna a kormánypárti jelölteknek. Egyébként az M44 melletti településeken taroltak a Fidesz-KDNP jelöltjei.

Dalia László: A megdorgált edző

A megdorgált edző Sannino mester, a Honvéd edzője a meccs vége előtt berohant a pályára, hogy megölelje a játékosát, aki kiharcolt egy tizenegyest. Az edző kapott egy sárga lapot, a Honvéd pedig nyert. A Nemzeti Sport jegyzetírója erre megdorgálta az olasz mestert, hogy lehet ilyen fegyelmezetlen és hogy tud így fegyelmet tartani a játékosok között.

Mogyorósi Géza: Európai zsenik Hollywoodban

Európai zsenik Hollywoodban Ismeri a kedves Olvasó Löwenstein Lacikát? A majdani filmsztárt, aki az Osztrák-Magyar Monarchiában látta meg a napvilágot? A Peter Lorre nevet a 20-as évek derekán vette fel, s később Amerikába emigrált, ahol Marlene Dietrichtől Billy Wilderig számos régi ismerős köszöntötte.

Regös István: Kész elmebaj

Kész elmebaj Ül néhány meghívott vendég az egyik televízió stúdiójában és úgy tesznek, mintha vitatkoznának. Most speciel nem a semmiről cseréltek eszmét, hanem egy nagyon is életbevágó témáról beszélgettek. A műsorvezető, miután badarságok sorát vágták a fejéhez, szemmel láthatóan alig bírta visszafogni magát.

Csontos Tibor: Rózsás kocsonya

Rózsás kocsonya Most már végre elégedetten nézhet körül Rózsa Edit, a Miskolci Kocsonyafesztivál alapító tulajdonosa, hiszen hosszú évek után az egykori legendás rendezvénynek végre véget ért a száműzetése. Nem véletlen, hogy a tavaly októberben megválasztott új miskolci polgármester egyik kampányígérete az volt, hogy 2020-ban hazatérhet szülővárosába az eredeti, hamisítatlan Miskolci Kocsonyafesztivál, amit az előző városvezetés méltatlanul kocsonyafarsanggá silányított.

Dalia László: Dzsudzsák a pályán

Dzsudzsák a pályán Dzsudzsák Balázs előbb sokkot kapott, amikor arab klubjában hirtelen felmondtak neki, majd áldotta a sorsát, hogy így történt, mert egy másik klub állást ajánlott neki. Igaz, az új szerződés csak fél évre szólt, de mégis megmenekült attól a szégyentől, hogy haza kelljen térnie. Hiába volt ingyen igazolható, ma már a magyar játékosnak nincs értéke, bár itthon elfocizgathatott volna, mint több tucatnyi szerb, szlovák és ukrán.

Mogyorósi Géza: Álarcosbál

 Álarcosbál Száz esztendeje megcsonkított hazánkban, úgyis, mint egykori királyságban, nem becsülném le a koronavírus veszélyét. Ám e napokban Ferihegyen, már-már abszurd jeleneteknek voltam szemtanúja. Maszkban szelfíző ázsiai turisták, bankrablóknak, netán sebész professzoroknak tűnő, kigyúrt (nem) értelmiségiek fontoskodtak arcukat leplezve. „Un ballo in maschera“ - sóhajtana fel Verdi.

Csontos Tibor: Extraszűzben oldva

Extraszűzben oldva Pontosabban: extraszűz olajban oldva. A szépség belülről fakad, de azért nem árt, ha a kencefice extraszűz olajban vagyon feloldva. Ráadásul egy nehéz nap végén az életünk sokszor tele van bosszantó dolgokkal. Ilyen a székrekedés és ilyenek a reklámok, még ha erről nem is készül reklámfilm. Elviselhetetlen mértékben, kéretlenül öntenek bennünket nyakon a bifido baktériumokkal, a körömgombával, az orrdugulással. Olyannyira elhülyültünk, hogy elhisszük: kirgiz űrhajós igenis létezik.

Dalia László: NAT NAT után

NAT NAT után Kövér László,a parlament házelnöke szerint totális háború van, mert az ellenzék nem érvekkel próbál hatni. Nos, a háborúban van igazsága, csak éppen fordítva. A kormány ugyanis figyelemre sem méltatja az ellenzéket, s még a szakmai szervezetekkel sem hajlandó megvitatni egyetlen döntését sem, így egymás után követi el súlyos baklövéseit. A NAT-nál nincs jobb példa erre.

Mogyorósi Géza: Merkel az utazó diplomata

Merkel az utazó diplomata Az EU legnépesebb tagállamát 15. éve irányító kancellárnő 2020-ban is komoly nemzetközi tényező. Ki tudja, milyen lesz Németország a 2021 őszi választások után: húsz hónap múlva minden kiderül. Angela Merkel persze addig sem fog unatkozni, hiszen most járt Dél-Afrikában és Angolában, február 10-én pedig Orbán Viktor tiszteletére játsszák a magyar himnuszt Berlinben.

Csontos Tibor: Hitler unikornist zabál

Hitler unikornist zabál Miközben a Führer vegetáriánus volt, falta a makarónit, bélfelfúvódásban szenvedett, de szellentéseit a tábornokai miatti állandó bosszúsággal magyarázta. Az új-zélandi rendezőüdvöske, Taika Waititi Jojo Nyuszi című filmjében azonban bízvást zabálhatja az egyszarvú lóból készült vacsoráját. Miként sok minden más is lehetséges a filmben: Hitler félig maori és félig zsidó, a Jungvolk táborában a kiskamasz fiúkat és lányokat könyvégetésre tanítják és arra, hogyan kell teherbe esni. Mindemellé Beatles, David Bowie, Richard Strauss szól és folyton Heil Hitlereznek.

Dalia László: Egy borzalmas mérkőzés margójára

Egy borzalmas mérkőzés margójára Csányi Sándor az utóbbi évtizedek legsikeresebb magyar üzletembere, egyetlen kudarcot viszont ő is elkönyvelhet, ha nagyon szigorú leltárt készít, s ez a magyar foci. Az MLSZ elnöke külföldön már ugyancsak sikeres sportvezető, beválasztották az UEFA és a FIFA elnökségébe, csak itthon nem lesz sosem sikeres.

További írások a rovatban

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  ... 
Lap tetejére