RSS Feed

Vélemény

Váczy András: Csendélet

Csendélet Rendkívüli helyzet rendkívüli dolgokat szül. Itt van például Józsefváros egy szelete, a Teleki László tér Fiumei út felé eső legszélső vége a Magdolna utcai villamosmegállónál. Két látványelem véletlen találkozása hoz össze nem mindennapi kompozíciót.

Dalia László: Budapest, a bűnös város

Budapest, a bűnös város Már csak a vak nem látja, meg néhány százezer elvakult fideszes szavazó, hogy a vezénylő tábornok totális háborút folytat Budapesttel és annak főkapitányával szemben.Már-már az is felmerülhet a békés szemlélőben vagyis a kibicben, hogy le kéne tenni a fegyvert, bár Karácsony kezében már az sincs, legfeljebb felteheti mindkét kezét.

Csontos Tibor: Hát koszosak vagyunk mi?

Hát koszosak vagyunk mi? Ezt kérdezte az észak-magyarországi kistelepülés egyik lakosa, amikor a helyi önkéntes házhoz vitte és átadta neki a község önkormányzatának többek között tisztálkodó szereket is tartalmazó adományát. A település vezetése ugyanis eleget téve a lakossági igényeknek, elhatározta, hogy a járványügyi helyzetre tekintettel tartós élelmiszerekkel és tisztálkodó, fertőtlenítő szerekkel járul hozzá a kényszerű karantén hétköznapjainak elviseléséhez.

Regös István: Házastársi micsodák

Házastársi micsodák A legtöbb ember azt gondolja, hogy a házastársi kapcsolatok örök életűek voltak, vannak és lesznek. Óriási tévedés! A Paradicsomban Ádám és Éva volt az első emberpár, ráadásul teljesen szőrtelenül mutatkoztak. Az a bizonyos fügefalevél, amit elöl, testközépen viseltek, ugyancsak bibliai legenda. Éva elfogadta a kígyó kísértését és megette a tiltott gyümölcsöt, sőt, kért még egy almát. Ha már alma, akkor legyen nagy, mondhatta magában.

Mogyorósi Géza: Drezda: szomorú születésnap

Drezda: szomorú születésnap Májusban ünnepeljük Közép-Európában August der Starke, vagyis II. Erős Ágost (1670-1733) 350. születésnapját. Ám a polgárok örömébe üröm vegyül a 18. századi Grünes Gewölbe (Zöld Boltozat) gyűjtemény novemberi kifosztása miatt. Ráadásul a koronavírus-járvány okán a kastély kiállítása a tavasszal bezárt. Szászország idegenforgalma szabályosan bedőlt. Sehol egy turista!

Regös István: Újra dübörög a banda

Újra dübörög a banda A csend. Az igazi csend az, amit hallani is lehet. Azok a szerencsések, akik Zugló kertvárosában élnek, rendkívüli módon képesek voltak évtizedeken át isteni ajándéknak tekinteni a csendet. Volt olyan éjszaka, amikor szinte azt is hallottuk, hogy nő a fű. Azután Zugló elkezdett fejlődni, hétről-hétre, hónapról-hónapra, évről-évre egyre több lakóház épült be kertes lakóházak közé.

Dalia László: Angol játék IV.

Angol játék IV. Három trófeát nyert a Manchester United az 1998-1999-es szezonban, vagyis a bajnoki címet, a FA-kupát és a Bajnokok Ligáját. Azóta sem tudott más csapat triplázni. A legendás skót edző épp e szezon végén lett Sir Alex Ferguson. A mester pályafutása egyébként is hihetetlen, s mióta nyugdíjba vonult egyetlen utódjának sem sikerült az Old Traffordon hosszabban a kispadon ülni.

Regös István: Szabályok - betarthatatlanul

Szabályok - betarthatatlanul Nem félelemből, hanem becsületből muszáj úgy kezdenem ezt az írást, hogy minden tiszteletem és elismerésem azoké, akik a járvány kezdetétől az életüket is veszélyeztetve harcolnak a vírus ellen. Tisztelet és elismerés az egészségügyi dolgozóknak a betegszállítóktól kezdve, a mentősökön át, a laborokban dolgozókon keresztül, egészen a tűzvonalban, a betegágyaknál helytállókig, mindenkinek.

Papp György: Marad nekünk Elvis

Marad nekünk Elvis Mindenkinek a saját ifjúsága a legszebb. És az emlékek közül néhány visszacsengő mondat is előjön. Zoli barátom gyakran és mindenütt hangoztatott mondása volt: Elvis után nincs zene. Még szimbolikájában is elgondolkoztató, hiszen a mondat tartalma nemcsak a Király személyére, hanem a vele jelzett korszakra is értendő.

Csontos Tibor: Khalou kalodában

Khalou kalodában A jelek szerint nem vonult elefántcsonttoronyba a vírus miatt a Herha BSC harmincöt éves támadója, az elefántcsontparti Salomon Kalou, aki botránnyal vezette fel a Bundesliga május tizenhatodikai rajtját. Lazán úgy gondolta, hogy lazán, élőben közvetíti laza, védőmaszk és kesztyű bevonulását a Hertha öltözőjébe, ahol lejattolt, pacsizott a játékostársaival. Alaposan felrúgva a csapatnak a járvány idejére kidolgozott higiéniai szabályrendszerét. A felvételt látva Németország szinte felhördült.

Regös István: A fehér bot esete a járványügyi renddel

A fehér bot esete a járványügyi renddel Vannak történetek, amelyekről sokszor nagyon nehéz eldönteni, megírásra várnak-e vagy sem, és ha mi, újságírók megírjuk őket, ártunk vagy segítünk vele. Mindehhez hozzáteszem, vajon újságíróként nekem az a dolgom, hogy rögzítsem a világ eseményeit, mintha fényképezőgép lennék vagy írjak azokról a pici foltokról, amelyeket én észreveszek, más pedig nem?

Mogyorósi Géza: Lenin élt

Lenin élt Oroszországban, ám annak határain túl is, még tucatjával találhatók Lenin szobrok, melyek talapzatánál a „kommunizmus atyjának” hívei e hetekben virágot helyeztek el. A Szovjetuniót a 90-es évek elején leradírozták a térképekről - a szimbirszki Klasszikus Gimnázium egykori diákja ma is megosztja a közvéleményt. Bátor forradalmár, avagy idegenből hazaszakadt bajkeverő volt-é a Kreml fura ura?

Dalia László: "Ez egy érdekes ország"

"Ez egy érdekes ország" Fiala János megosztja a hallgatóit, de ez cseppet sem zavarja. Tehát Fiala van, elpusztíthatatlan, mint holmi terminátor, s amikor azt mondja az egyik hallgató, hogy reméli a vírussal együtt nem tűnik el ő sem a képernyőről, akkor közli, hogy néha foglalkozik az elmúlással, a halállal, de holnap még lesz, aztán majd meglátjuk.

Csontos Tibor: Járványfronton a BVOP

Járványfronton a BVOP Szinte hetente érkeznek hírek a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsokságáról arról, hogyan kapcsolódik be a szervezet koronavírus-járvány elleni küzdelembe és milyen megelőző járványügyi intézkedéseket tesz a bv. a dolgozói és a fogvatartottak védelmében. Aki persze figyelemmel kíséri a BVOP imázsváltását, azt a kreatív munkát, amelyet a szervezetük megítélésének további javításáért, a fogvatartottak munkáltatásáért és a reintegrációjáért tesznek, annak számára nem meglepetés a büntetés-végrehajtás efféle szerepvállalása.

További írások a rovatban

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  ... 
Lap tetejére