RSS Feed

Vélemény

Regös István: Az egyetemről és a szabadságról

Az egyetemről és a szabadságról Bátran kijelentem, hogy a mostanában zajló egyik háborúban csak vesztesek lehetnek. A nem tudom, kik, nem tudom, miért (lehet, hogy tudom?), eldöntötték, hogy néhány egyetemet, köztük a Színház- és Filmművészeti Egyetem évtizedek óta bevált irányítását megszüntetik, és alapítványi kezelésbe adják. Megmondom őszintén, nem tudom, ez mit jelent, csak utálom ezeket a kínos, akárhogyan értelmezhető helyzeteket.

Dalia László: Vidnyánszky ismét foglalt

Vidnyánszky ismét foglalt Nem lehet azt mondani,hogy az Orbán rendszer túl sok meglepetéssel szolgál, sőt nagyon is kiszámítható. A vezénylő tábornok addig hajszolja csapatait, míg az utolsó bástyát is nem gyűrik maguk alá. Hogy utána mi lesz, az nem érdekli. Talán az a gondolat vezérli, hogy ha megáll, veszít. Ám az csalóka remény, hogy az utolsó rókalyukat is el lehet foglalni.

Regös István: Apostol csak egy van

Apostol csak egy van No, nem a Bibliában, mert ott több apostol is fellelhető. Annál inkább Magyarországon, a zeneiparban. Az Apostol együttes kalandos életének, 50 színpadi évének, ennek a csodának a megünneplésébe sajnálatos módon beleszólt a koronavírus.

Mogyorósi Géza: Angela '66

Angela '66 Ráfér már egy kis lazítás a német kancellárnőre. Az augusztusi vakációja előtt születésnapi tortáján - Brüsszelben - 66 gyertyát elfújó Angela Merkel mögött nehéz hónapok vannak. A korábban szárnyaló germán gazdaság megtorpant, 2,9 millióra emelkedett az állástalanok száma. A koronavírus-járvánnyal összefüggésben (tavaly nyárhoz képest) 650 ezer fővel növekedett a munkanélküliek tábora.

Csontos Tibor: Érdekfi

Érdekfi Ott van ugye Szigligeti Ede romantikus lelkületű poétahőse, Liliomfi, s persze az ő barátja, a színész Szellemfi. Makk Károly hatvanöt éve forgatott, máig üdének ható filmjének köszönhetően az előbbihez végérvényesen a még csikó Darvas Ivánt társítjuk, az utóbbihoz pedig a zseniális Pécsi Sándort. És hát itt van korunk hőse, Érdekfi, a mindennapi színjátékok főszereplője, akinek alakjához mindenki más-más arcot társíthat a környezetében. Érdekfiből ugyanis nagyon sok van. Ott vannak minden kilométerkőnél.

Regös István: Relatív az igazság

Relatív az igazság Rettenetesen utálom azt a bevett gyakorlatot, hogy az emberek homlokára billogot nyomnak és ettől kezdve, ha akarják, ha nem, valahová tartozóként könyvelik el őket. Mindenki tartozik valahová, mondják, csak éppen azt nem tudják, hová. Például régebben a sport volt az egyik etalon, ahol a hovatartozás szinte az idők végtelenségéig tartott.

Mogyorósi Géza: Bonaparte Berlinben

Bonaparte Berlinben Nem nehéz megjósolni, hogy jövőre a csapból is Napóleon fog folyni, hiszen 2021-ben lesz az egykori uralkodó halálának bicentenáriuma. Mosolyogva állapítom meg – így 199 esztendővel Bonaparte elhunyta után – hogy a francia császár is joggal vallhatta volna magát berlininek, miként azt megtette a fallal kettészelt metropolisz nyugati felében J. F. Kennedy.

Dalia László: Bogdán öröksége

Bogdán öröksége Bogdán Lászlót több ezren kísérték el utolsó útjára Cserdin, még rendőri felvezetésre is szükség volt. A család beérte volna csendesebb szertartással is, de még azt sem fogadták meg,akik ott voltak, hogy ne fényképezkedjenek. Én meg a temetési menetekről mindig azt gondolom, hogy ha közülük csak minden ötödik ott állt volna Bogdán mögött vagy mellett, akkor talán még előbb járhatott volna.

Csontos Tibor: Napok nélküli falvak

Napok nélküli falvak A nyár a falunapipar csúcsideje. Lenne. A koronavírus azonban ezt is száműzte, ha úgy tetszik, lenullázta mindazt, amit a kistelepüléseknek évente egyszer jelent a falunap. A műfaj hovatovább már hungarikumnak számít, olyannyira jellemző és népszerű közös ünnep és mulatós buli ott, ahol nincs mozi, nincs színház, s csak elvétve akad bármilyen kulturális program. Ahol évente egyszer éppen a falunapon adják meg a módját a helyiek Körhintával dodzsemmel, sült kolbásszal, korsó sörrel, vattacukorral, pónilóval, céllövöldével.

Mogyorósi Géza: Mallorca – maszkban

Mallorca – maszkban Bosszankodnak a Baleárokon most landoló magyarok, mert az idegenforgalom fellendülése kedvezett a Covid-19 járvány terjedésének. Ezért azonnali hatállyal kötelezővé tették Mallorcán és testvérszigetein az orr-száj maszk utcai viselését. Kánikulában ez nem kellemes!

Dalia László: Balázs, a demagóg

Balázs, a demagóg Sebestyén Balázs az egyik legnépszerűbb rádiós műsorvezető, sőt sikeres tévés is. Ám aki a reggeli műsorát hallgatja, amit Rákóczi Ferivel és Vadon Janival vezet a Radio 1-en, ott néha ugyanolyan otrombaságokkal találkozhat, mint ahogy az többször megesett Bochkorékkal is. Balázs legutóbb az öregekkel élcelődött és a háziorvosokat húzta le, hogy azok 5 ezerért bárkinek jogosítványt adnak.

Mogyorósi Géza: 20. századi pesszimizmus

20.	századi pesszimizmus Erdélyben látott napvilágot Oláh Sándor „Kényszerek és tanúságtevők” című kötete. A bő 300 oldalas könyv arra vállalkozik, hogy magán történetek felidézésével vázolja fel a múlt század társadalmi változásait „külső hatalmi kényszerek és egyéni döntések metszéspontjain, falusi és városi környezetben.”

Csontos Tibor: A létező szocializmus indiánja

A létező szocializmus indiánja A minap lett nyolcvan éves Gojko Mitic. A létező szocializmus első számú indiánjaként emlegették, de nevezték a scsevapcsicsawesternek műanyag indiánjának is, aki többek között A Nagy Medve fiai, az Osceola, vagy az Ulzana főszerepét is elszerepelte. Winnetout soha nem játszott filmben, mégis ráragasztották a Kelet Winnetouja címkét. Utoljára négy éve szerepelt a képernyőn, Karl May híres főhősének apját, Incsu Csunnát alakította egy sorozatban.

Dalia László: Az Hagia Sophia is elesett

Az Hagia Sophia is elesett És megint győzött a túlerő, Recep Tayyip Erdogan török elnök elfoglalta az Hagia Sophiát, amely 1985 óta a világörökség része volt, mint az egykori bizánci uralkodók főtemploma. Mostantól mecset lesz, s nem múzeum. Igaz, ahogy a világi Törökország atyjának, Kemal Atatürk hagyatékát elkezdték lebontani, félő volt, hogy az 537-ben felépült 7500 négyzetméteres templom is rossz irányba dől.

További írások a rovatban

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  ... 
Lap tetejére