RSS Feed

Vélemény

Mogyorósi Géza: Biciklisáv

 Biciklisáv A több berlini főútra kísérleti jelleggel felfestett kerékpáros sáv úgy kellett a 3,8 millió lakosú német fővárosnak, mint egy falat kenyér. Remélem, hogy a decemberi, januári fagyban minden „környezetbarát” bicajos nyeregben marad, s nem ül át egy jól fűtött autóba. Mert akkor lenne igazi dugó! Természetesen új P+R parkolók Budapest testvérvárosában sem épültek!

Dalia László: Magyaroroszág, a légiós paradicsom

Magyaroroszág, a légiós paradicsom Elnéztem a pénteki Kisvárda-Ferencváros meccset, s már nem is csodálkoztam, hogy a kezdő csapatokban csak 3-3 magyar játékos volt. S miközben már évek óta ömlik a közpénz a magyar fociba, a fejlődésnek nyoma sincs, s miután légiós paradicsom lettünk, a harmadosztályú foci akadémiákról kikerülő, nem túl képzett fiataloknak játékosok még csak labdába sem rúghatnak.

Csontos Tibor: Akit megevett a színház

Akit megevett a színház Mit megevett?! Valósággal felfalt! - mondhatná Mucsi Zoltán alias Kapa, akiről szülőhelyét, Abonyt, Kapagrádnak nevezték el, akiről egy állatfaj a Kapacérosz nevet kapta, aki saját meghatározása szerint "nagy orrú, tudatlan lakatosinasnak" született, akinek nincs művészeti iskolai diplomája, enélkül lett nézőművészből Jászai-díjas színész és aki végigbeszélgetett egy róla szóló könyvet az író, dramaturg, rendező, Bérczes Lászlóval.

Mogyorósi Géza: Merkel mérlege

Merkel mérlege Miközben a világ az amerikai elnökválasztás előcsatározásaira koncentrál, Németország is voksviadalra készül. Ha létezik Donald Trumpnak európai ellenpólusa, akkor az szerintem Angela Merkel. Hiteles és humánus. A távozását már bejelentő kancellárnő pártcsoportja, a CDU/CSU e hetekben a szavazatok 37 százalékát söpörné be. 2021 végén nem süllyedő hajót hagy el a „kapitány”.

Dalia László: Fürjes szereptévesztésben

Fürjes szereptévesztésben Fürjes Balázs, Budapest fejlesztéséért felelős államtitkára levélben kérte Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy kövesse meg a budapestieket és minden jóérzésű magyart, akiket megbántott azzal, hogy támogatta Bíró Lászlót, a Budapestet Judapestnek nevező „rasszista jelöltet" a borsodi időközi parlamenti választáson. Nos, az államtitkár súlyos szereptévesztésben van.

Csontos Tibor: Libernyákos Libero. Illibero

Libernyákos Libero. Illibero A huszadik ARC-plakátkiállítás egyik sztárja az a pályamű, melyen testet ölteni látszik a Libernyák-ige: az alkotás az eldobható pelenkát gyártó cég betűtípusával, színvilágával, dizájnjával hirdeti új termékét Libernyák Newborn márkajelzéssel, a Könnyű álmot hozzon a szél szlogenjével. Nekünk ugyan már sem könnyű, sem nehéz álmaink nincsenek, már nagyokat álmodni sem merünk, csak nagy anyagcseréinkre vagyunk kárhoztatva, mert szar a helyzet.

Mogyorósi Géza: 6 tyúk tava

6 tyúk tava A diótörő, s a Csipkerózsika komponistájának, Pjotr Iljics Csajkovszkij születésének 180. évfordulója jó alkalom arra, hogy elmeséljem, kalandomat a mesterrel. Tisztázzuk előre - bár ifjan vettem szolfézs és zongora órákat, néhány tucat balett és opera elődást láttam csupán életemben. Mentségemre szolgáljon, hogy noha tudok kottát olvasni, kicsit (?) nagyothalló vagyok.

Dalia László: A dilettáns partizán

A dilettáns partizán Miután Cserdiben új polgármestert választottak, néhány portál ismét foglalkozott Bogdán Laci falujával, mindezt józan mértéktartással tették, nem kerestek olcsó szenzációkat és nem próbálták felfújni a pletykákat. Egy héttel később viszont jött Gulyás Márton és felkavarta a szart egy kisfilmmel (Cserdi csoda?). Az ő riportja maga az újságírás állatorvosi lova, dilettáns munka a javából.És mellesleg egy cigányember becsületébe gázol szügyig.

Csontos Tibor: RocKabul

RocKabul A néphit szerint miután Isten megteremtette a világot, rengeteg kő maradt még és ebből összerakta Afganisztánt,melynek fővárosát, Kabult, Káin, Ádám fia alapította. Az elmélet hiteléül: Káint perzsául Kabilnak nevezik. A mai néphit pedig azt vallja, hogy az afgán rock megteremtése a zenész-filmrendezőnek, Travis Beardnek köszönhető, aki RocKabul címmel forgatott dokumentumfilmet.

Mogyorósi Géza: Karrier tolókocsiban

Karrier tolókocsiban Németország az ősszel ünnepelte az újraegyesítés 30. évfordulóját. Az 1990 októberi történelmi esemény után pár nappal merénylet áldozata lett a Kohl-kormány akkori belügyminisztere. Wolfgang Schäuble nem fordított hátat a nagy politikának: ma a szövetségi parlament, a Bundestag elnöke.

Dalia László: Svéd dugódíj parkoló nélkül

Svéd dugódíj parkoló nélkül Olvasom, hogy a budapesti városházán a dugódíjon gondolkodnak, sőt Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes ez ügyben már tárgyalt is stockholmi kollégájával, miután tanulmányozta az ottani rendszert. Igaz, mondja Dorosz, az nem másolható le teljesen, adaptálni kell. S lesz társadalmi konzultáció és próbaidőszak is. Nos, ez utóbbi a kerékpár sávos történet után nem nyugtatott meg.

Mogyorósi Géza: Őszi séta Berlinben

Őszi séta Berlinben Mint nyáját vesztett pásztor gyalogolok, autózom az afrikai sertés pestis által fenyegetett világvárosban. Disznóság – gondolom – hogy más őszökhöz képest alig akad turista Berlinben. Persze most nekem sincs kedvem utazgatni. Főleg, hogy Kárpát-medence ékkövére, hazámra lakat került. Se sportoló, se diplomata nem vagyok – pech.

Csontos Tibor: Demján, az arany ember

Demján, az arany ember Pontosabban: Demján Sándor is arany ember. Azzal a huszonhárom üzletemberrel együtt, akik szerepelnek Szakonyi Péter Aranyemberek című interjúkötetében, s akiket megszólaltatójuk a magyar újkapitalizmus elmúlt három évtizedének állócsillagaiként emleget, akiknek pályaíve, üzleti filozófiája üzleti iskolák tananyaga. Ha úgy tetszik, az Aranyemberek is rendhagyó tankönyv arról, hogyan lehet nagy cégeket és ezzel együtt nagy vagyont felhalmozni gyanús ügyletek, trükkös kormányzati háttérszelek nélkül. "Csupán" valódi és éles piaci helyzetekben helytállva.

Dalia László: A Polanski effektus

A Polanski effektus Roman Polanski legújabb mozija, A tisz és kém állítólag nem is az ártatlanul megvádolt Dreyfus kapitányról szól, hanem magáról a lengyel filmrendezőről, akit többször megvádoltak kiskorú lányok megrontásával és az ítélet elöl elmenekült az USA-ból. Újabban a rendezőt, sőt a filmjeit is több helyen a világban bojkottálják. Lehet-e az embert elítélni és a művésznek megbocsátani?

További írások a rovatban

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  ... 
Lap tetejére