RSS Feed

Vélemény

Dalia László: A Netflix recept

A Netflix recept A Netflix egy startupból nőtt multivá, vagyis postán szállított DVD-kel kezdték és egy óriási hálózattá váltak, mert Reed Hastings, az alapító mert nagyot álmodni. Amikor 2002-ben tőzsdére vitték a céget egy dollárt ért egy részvény, 17 évvel később 350 dollárért adták. Ám közben életre keltettek egy új céges kultúrát, miszerint az a szabály, hogy nincs szabály.

Regös István: A Sas felszállt

A Sas felszállt Lassan, de sajnos, biztosan megtanulunk nekrológot írni és olvasni. A korona (vírus) nem válogat. Lehet Nobel-díjas tudós, filmsztár, asztalos, bányász vagy kohász, de nem kíméli az orvosokat, a nővéreket sem, vagyis a teljes emberiség ki van téve ennek a kis szörnyetegnek. Védekezhetünk így vagy úgy, légmentesen lezárhatjuk az otthonunkat, a koronavírus arat, bejut, fenyeget, és oly gyakran elveszi az életünket.

Mogyorósi Géza: Viva la Frida!

Viva la Frida! A 70 ezer lakosú, festői holland város, Assen a tervezettnél egy évvel később nyitja meg régen várt új tárlatát. A képzőművészetben jártas, hozzám hasonlóan Frida Kahlo rajongó Olvasó bizonyára ismeri a kitünő, 67 esztendeje elhunyt latin-amerikai festőnő alkotásait. 2018-as budai kiállítása szép emlékem!

Csontos Tibor: Poltakozás

Poltakozás Az oltakozás szó ősrobbanása óta dúl a vita, az etimológiai csatározás a kifejezés eredetéről, mibenlétéről, a nyelvészeknek is fel vagyon adva a lecke, hogy megfejtsék a főnévként, igeként, főnévi igenévként is használatos szavunkat, melyet a koronavírus dobott be a köztudatba. Azelőtt állítólag csupán az orvosi szlengben létezett, én például nem emlékszem, hogy valaha is oltakozásnak vetettem volna alá magam, de még arra sem, hogy anno az Oltási könyv helyett Oltakozási könyv lett volna.

Dalia László: Sportpénzek

Sportpénzek A profi sportoló szépen kereshet Magyarországon is, hiszen a legtöbb sportágban bőven csorognak a milliárdok és a legjobbak, akik az első osztályban játszanak csak nevetnének azon, hogy hajdan kalóripénzt kaptak a világsztárok is. Az Aranycsapat tagjainak elnézték a csempészést, mert hiába verték végig a világot, akkor még aprópénz járt a londoni 6:3 után is.

Mogyorósi Géza: Egységben az erő!

Egységben az erő! A hatvan esztendeje épült berlini fal '89 őszi megrepedését immáron egy pesti tűzfal festménye is megörökíti. Klassz! Hivatalosan 1990. október 3-án született meg Európa régi-új, egységes állama. Az NDK beolvadt az NSZK-ba. A nem várt gazdasági, pénzügyi, szociális gondok (és örömök) milliók életét forgatták fel. Fenekestül!

Csontos Tibor: A rocklírikus

A rocklírikus Nekünk volt lelkünk, mi azonosultunk azzal, amit csináltunk, mindig többet akartunk a puszta szórakoztatásnál, tiszta lelkiismerettel zenéltünk és igyekeztünk értéket produkálni - mondta pályafutása első tíz évéről Balázs Fecó, a magyar könnyűzene rocklírikusa. A közelmúltban elhunyt zenész, zeneszerző később is érzelmeket közvetített - felszabadult zenéléssel. Márciusban lett volna hetven éves, bizonyos, hogy teltházas születésnapi Aréna-koncertben gondolkodhatott, de ezt a sors már nem adta meg neki.

Dalia László: Aranyemberek

Aranyemberek A leggazdagabb magyarok többsége a saját tehetségéből boldogult, miután a szocializmusban nem lehettek nagy vagyonok, nem volt mit örökölni. Előnyben voltak, akik a rendszerváltáskor ott álltak a rajtvonalon, s előtte már sikeres menedzserként, iparosként dolgoztak. Nem mindegyikük privatizált vagy vásárolt kárpótlási hegyeket, de akkor még egymillióval is kezdeni lehetett valamit.

Mogyorósi Géza: Demokrata remények

Demokrata remények Biztosra veszem, hogy 2021 első felében ellátogat Európába a leendő amerikai president. E ritka utazásoknak mindig nagy jelentősségük van. Mint emlékezetes, ötvennyolc esztendeje Nyugat-Berlin vendége volt a washingtoni elnök. John F. Kennedy (1917-1963) Itáliát, Nagy-Britanniát és az Ír Köztársaságot is felkereste élete utolsó nyarán. Ez utóbbi állomást Joe Biden sem fogja kihagyni.

Dalia László: A takarítónő esete a Bajnokok Ligájával

A takarítónő esete a Bajnokok Ligájával A miniszterelnök ritkán ad interjút, s most elhagyta a szokásos év eleji sajtótájékoztatót is, ahol még egy ellenzéki újságíró is feltehett volna kérdéseket. Azon pedig igazán nem csodálkozhatunk, hogy az előző esztendő végén éppen a Nemzeti Sportnak adott egy valóban exkluzív interjút, lévén más nem részesült ekkora szerencsében.

Regös István: Érettségi tabló

Érettségi tabló A napokban nézegettem az érettségi tablónkat, ha jól emlékszem, huszonketten voltunk végzősök. Mindig rossz voltam matekból, érettségin is, ezért lehet, nem lesz pontos a szám, de abból a csodálatos csapatból, melyet negyedik bének hívtak, már csupán négyen-öten vagyunk életben. Néztem sorban a neveket, kerestem az ismerős arcvonásokat és néztem azt a dátumot, mellyel jeleztük egymásnak, mikor találkozunk rendszeresen és külön-külön is.

Csontos Tibor: Presser Lenin szobájában

Presser Lenin szobájában Senki nem tudta volna ilyen szépen elénekelni Nagy utazást, a Sose halunk meg főcímzenéjét. Somló Tamásnak szánták, de nem vállalta. Pressernek délben szóltak és este már fel is énekelte. Dés elégikus szerzeményét egy édes-keserű, elégikus filmhez az ő elégikus hangján. S most itt egy cseppet sem elégikus hangulatú múltbédekker a magyar musicalfejedelemtől, akinek a magyar Hairnak is nevezett Képzelt riportja belopta a szívébe a színházat, aki nem hiányozhatott a rendkívül tehetséges emberek zseniális zenekarából, a világsztárgyanús LGT-ből sem.

Mogyorósi Géza: Az Elba-metropolisz romantikája

Az Elba-metropolisz romantikája A Keleti-tengertől alig 100 kilométerre fekvő Hamburg két tucat színháza hónapokig zárva tartott. Ez volt a helyzet a még több mozival, s félszáz múzeummal, diszkóval is, amíg durván tombolt a koronavírus-járvány. A veszély 2021 elején sem múlt el, de maszkban már beindult a kulturális élet. A talányos jelenből pillantsunk hát a múltba!

Dalia László: Orbán sportja

Orbán sportja Magyarország miniszterelnöke exkluzív miniszterelnöki interjút adott a Nemzeti Sportnak.Persze, ahogy az illik, minden nagyon szép és minden nagyon jó az óvodai programoktól az iskolai mindennapos testnevelésig. És Orbánnak minden ügyre van gondja, személyesen irányítja és felügyeli kedvencét, a sportvilágot is.

További írások a rovatban

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  ... 
Lap tetejére