RSS Feed

Vélemény

Váczy András: Nem vénnek való idő

Nem vénnek való idő Jegyzetem címe Cormac McCarthy Nem vénnek való vidék című regényének (és az abból készült film) parafrázisa. Most éppen ezt az időt éljük, ki tudja, meddig, ki tudja, hogyan. Ami a sicher: nyakig benne vagyunk.

Dalia László: Angol játék

Angol játék A FA Kupa máig a leghíresebb, legrégebbi és legdemokratikusabb futball versenysorozat, amelybe minden klub benevezhet, játsszon bármely ligában. És ez az a kupa, amely meghatározó szerepet játszott az angol labdarúgás történetében, hiszen először engedtek pályára profi játékosokat, korábban csak passzióból játszó úriemberek és munkások űzték a labdát a brit gyepeken.

Regös István: A taps

A taps Most már kellőképpen rémületben van az egész ország. Mit az ország, az egész világ! Kínától Amerikáig, Ausztriától Ausztráliáig, a Kanári-szigetektől a Húsvét-szigetig mindenütt felütötte a fejét ez a gonosz törpe. A koronavírus beköltözött a mindennapjainkba, nincs mondat, ami ne vele kezdődne. Üres a római Szent Péter tér, a velencei Szent Márk tér, a párizsi Eiffel-toronynál sem tolonganak a turisták, nem áll sor a madridi Prado előtt, és a Dávid-szobor is küzd a magánnyal Firenzében.

Csontos Tibor: Korszótár

Korszótár Akciócsoport. Akcióterv. Arcmaszk. Bezártság. Covid-19. Csirkemell. Csoportos fertőzés.Digitális oktatás. Efefpéhárom. Exponenciális. Felvásárlás. Fertőtlenítő. Fertőzés. Fertőzött. Fürkész. Gócpont. Gumikesztyű. Gyorsteszt. Gyógyszertár. Határzár. Háborús helyzet. Home office. Hupej. Igazolt fertőzött. Intenzív osztály. Iskolabezárás. Járvány. Járványhelyzet. Járványkórház. Járványügyi. Karantén. Karanténkoncert. Karanténművészet. Karanténszínház. Katonák. Készlethiány. Kéthetes. Kézfertőtlenítő. Kijárási tilalom. Kína. Korlátozott kijárás. Koronavírus. Láthatatlan ellenség.

Mogyorósi Géza: Komor múltba révedés

Komor múltba révedés Jóval a koronavírus-járvány kirobbanása előtt, Erdélyben látott napvilágot Oláh Sándor „Kényszerek és tanúságtevők” című kötete. A bő 300 oldalas könyv arra vállalkozik, hogy magántörténetek felidézésével vázolja fel a 20. század társadalmi változásait „külső hatalmi kényszerek és egyéni döntések metszéspontjain, falusi és városi környezetben.”

Dalia László: Rácz Zsófi buktája

Rácz Zsófi buktája A 22 éves államtitkár-helyettes, aki miatt törvényt is módosítottak, két hónapja van a hivatalában, de bujkál a sajtó elöl, s ahogy a hírekből tudjuk, csak a Fidesz és KDNP közösségeket látogatja. Vajon mitől fél? És miért nem mer nyilatkozni az indexnek, hiszen ahogy a kommentek is érvelnek, ez is a munkájához tartozik.

Árpási Zoltán: Ön dönt?

Ön dönt? Esténként kiáll a kamerák elé az országos tiszti főorvos két rendőrtiszt által közre fogva, és megmondják a napi tutit. Egy egészségügyi vészhelyzet idején! Akárha döntően rendőrségi ügyről lenne szó! Még szerencse, hogy nem pózol közöttük egy honvédtábornok, bár a stratégiai üzemek katonai „megszállása” és a fegyveresek utcára vezénylése után ezen se csodálkoznánk.

Dalia László: A politológus vaksága

A politológus vaksága Török Gábor politológus napok óta mondogatja, amit szerdán este az ATV Egyenes beszéd című műsorában is megismételt, miszerint az ellenzék belesétált a kormány csapdájába, amikor nem szavazta meg a korlátlan idejű rendeleti kormányzást. Török az iróasztal mellett kitalált egy forgatókönyvet, s miközben elfelejt körülnézni az országban, saját magát is becsapva, visszabüfögi azt.

Regös István: A művész és a magánélete

A művész és a magánélete Mióta olvasni tudok, tiszta erőből küzdök, hogy válasszuk el a művész, a tudós vagy az olimpikon magánéletét az alkotásától. Nem akarom tudni, hogy a verset, novellát férfi vagy nő írta. A hegedűszó kinek a hangszeréből árad, csúnya vagy szép ember zenél, milyen istent követ vagy milyen a szexuális identitása. Nem érdekel. Talán vagy biztosan, befolyásolná a műélvezetet, zavarná a tiszta élményt.

Csontos Tibor: Szeretet egy fröccsben

Szeretet egy fröccsben Élete nem volt más, mint egy makacsság története. Vértessy Sándort nem építették fel, ő magától, azzal a bizonyos makacsságával lett médiasztár, miközben annak idején ez a kifejezés sem létezett. Annak idején, amikor az egyetlen Magyar Televízió bemondói, riporterei, műsorvezetői nem csupán hiteles televíziósnak, hanem családtagnak is számítottak. Ma már olyan médiaidőket élünk, hogy olykor inkább kikapcsoljuk a készüléket, nehogy valamelyik mai celebriporter, celebműsorvezető családtagunknak számítson.

Regös István: Korona

Korona Csodálatosak vagyunk mi, emberek. Egy szál cigarettáért ölre tudunk menni, de amikor összefogás nélkül nincs élet, akkor hirtelen fantasztikus erőtartalékokat találunk magunkban, szomszédainkban. Így van ez most, amikor világméretű küzdelem folyik egy kis gonosz, mikroszkopikus lény, a koronavírus ellen, amely a délvidéki szigetektől Amerikáig, Kínától Koreáig átszáguld a földrészeken.

Dalia László: Szóljanak a harangok, míg lehet...

Szóljanak a harangok, míg lehet... Egy hívatlan vírus letaglózta a világot. Ki gondolta volna a XXI. században, amikor az ember legnagyobb küldetése, hogy maga után takarítson, annyira tönkretette a szülőföldjét, s unokáinak csak romok maradnak és nem vehet majd levegőt sem, mert az is mérgezett, egy vírus elszabadul és mindent felülír, mint a katasztrófa filmekben.

Mogyorósi Géza: Kurfürstendamm – melankólia és remény

Kurfürstendamm – melankólia és remény Egy tavaszi kora estén végigsétáltam a német főváros legendás sugárútján: a jó félszáz méter széles Választófejedelmi-gátat, Nyugat-Berlin leghíresebb bulvárját a helybeliek csak Ku’damm-ként emlegetik. A kávézók teraszán ember alig, a Schaubühne előadásai hetekig elmaradnak, rengeteg üzlet bezárva.

Csontos Tibor: Karanténművészet

Karanténművészet A vírus nem csupán a kituszkolja a központosítás felügyelete alól a kreativitást, de a jelek szerint szaporítja is azokat. Szurkálja a ködöt és fityiszt mutat a központosító hatalomnak. A civil szervezetek sorra soroznak bennünket az ötleteikkel a szociális szférában éppen úgy, mint a kulturális élet legkülönbözőbb területein. Itt a Karanténkoncert, megszületett a Karanténszínház, közösségi oldalon jelentkezik egy Shakespeare-dráma, online tanítási módszervásárokat tartanak.

További írások a rovatban

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  ... 
Lap tetejére