RSS Feed

Vélemény

Csontos Tibor: Börtöndigi

Börtöndigi Beköltözött a huszonegyedik század a hazai fegyintézetekbe. Az elmúlt öt év soha nem látott fejlődést produkált a büntetés-végrehajtásban. A bv. dolgozók és a fogvatartottak szempontjából is jelentős fejlesztések, újdonságok jelentek meg a börtönlétben. Aki önszántából megy a „hűvösre”, kedvezően megváltozott munkakörülményekkel találkozhat, ami még inkább erősíti e pálya egzisztenciális biztonságát, kiszámíthatóságát, akit pedig „visznek” hűvösre, ugyancsak meglepő változásokra számíthat.

Dalia László: Zöldhullám

Zöldhullám A PETA nevű állatvédő szervezet letámadta a magyar cirkuszokat is, hogy még mindig tartanak állatokat, pedig ez már kezd kimenni a divatból, Angliában már úgy hirdeti magát az egyik cirkusz, hogy egy széles slejfnit ragasztanak a plakátjaikra - No animals.

Mogyorósi Géza: Trump '75

Trump '75 Mint emlékezetes hazánk vezetői és a Kreml fél esztendeje nem kapkodták el, hogy gratuláljanak a demokrata Joe Bidennek s alelnökének, Kamala Harrisnak, akik novemberben megnyerték az USA-ban minden idők talán legizgalmasabb vokscsatáját. A twitterező-toporzékoló Donald Trump – államfőhöz méltatlan módon – kapaszkodott a hatalmába, mely 2021 elején véget ért. Az üzletember most 75 éves

Csontos Tibor: Az erőszak szubkultúrája

Az erőszak szubkultúrája Miként válnak átlagemberek gyilkossá? Hogyan tett egyszerű hamburgi munkásokat hóhérrá a nácizmus? Mi lehet minderre a lélektani magyarázat? A válaszok foglalata Christopher R. Browning Átlagemberek - A 101-es tartalékos rendőrzászlóalj és a végső megoldás Lengyelországban című, cseppet sem szokványos könyve, amelyet alapműnek is tartanak. A holokauszt irodalom ritka kötete, amely azt idézi fel, hogyan élték meg saját tetteiket olyan elkövetők, akiknek gyilkossá, sőt tömeggyilkossá válása nem volt szükségszerű az erőszaknak ebben a szubkultúrájában.

Dalia László: Dolgozhat-e Eszenyi?

Dolgozhat-e Eszenyi? Tegnapelőtti hír, hogy Eszenyi Enikő ismét rendezni fog, ezúttal a kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban viszi színre a A cirkuszhercegnőt.Ezen a bejelentésen több színész kiakadt, akik hajdan aláírták a Vígszínházban az Eszenyi elleni petíciót.És ismét visszatérünk a folyóhoz, amelybe nem lehet még egyszer ugyanúgy belépni, vagyis Marton László esetében ugyanezt kifogásolták.

Mogyorósi Géza: Történelmi merényletek

Történelmi merényletek A 20. század legismertebb politikai bűncselekményei közé tartozik szerintem az osztrák-magyar trónörökös pár 1914-es szarajevói meggyilkolása. Harminc esztendővel később a német Führer ellen hajtottak végre – több emberéletet követelő – támadást. Adolf Hitler megúszta a detonációt. Pillantás a múltba!

Mogyorósi Géza: Bismarck, Jelcin és a többiek

Bismarck, Jelcin és a többiek Az Osztrák-Magyar Monarciában 125 esztendeje született Klement Gottwald véreskezű kommunistaként írta be magát a történelembe. Ám volt „emberi” oldala is az egykori csehszlovák államfőnek. Szeretett piálni. A legendák szerint Sztálin elvtárs temetésekor kapott utoljára alkoholmérgezést. A moszkvai diktátorhoz hasonlóan 1953 tavaszán hunyta le örökre a szemét.

Csontos Tibor: A jelenbe fojtott jövő

A jelenbe fojtott jövő A szabadság felszámolásának természetrajzával jelentkezett harmadik kötetében Timothy Snyder amerikai történész, melyben arról értekezik, hogy a jövő már nem a jelen boldogabb kiadása. A szabadság felszámolása sajátos utazás egy újszerű időérzékelés körül, amellyel igyekszik megértetni a kortárs világtörténelem egymással összefüggő eseményeit Oroszországtól Európán át az Egyesült Államokig.

Dalia László: Szelid motorosok 2021

Szelid motorosok 2021 Végül minden kult tárgy az aukciós házakba kerül, vagyis kalapács alá. S milyen jó volna birtokolni Peter Fonda Harley Davidsonját, amellyel a Szelíd motorosokban átszelték Amerikát, s megteremtették a független filmet, mellesleg akkorát kaszáltak, hogy Hollywood is megadta magát.

Mogyorósi Géza : 60 ezer mozijegy

60 ezer mozijegy A június 20-ig tartó berlini Nemzetközi Filmfesztivál a korábbi esztendőkben átlag 300 ezer polgárt csábított a Spree-parti mozikba. Idén minden más. Márciusban lezajlottak a premierek a szűk szakmai publikum/zsűri előtt – magyar diadalokkal. A Berlinale „második félidejében” pedig szabadtéri szórakozás vár a nézőkre.

Csontos Tibor: A boldoggá avatott ország

A boldoggá avatott ország Adóvisszatérítések, szja-könnyítések, nyuggerbabusgatás, fenomenális újraindítása ennek, s annak, százhatvan milliárddal nagyobb gazdagodás egyetlen esztendő alatt, egy boldoggá avatandó országlét küszöbére érkeztünk. Kompországból kampányország lett. Persze, nem vagyunk egy Buthán, ahol a világban használatos GDP-mérőszám helyett megalkották a bruttó nemzeti boldogság kifejezést. Mégis bámulok bután, hogy ebben a miniországban a boldogság dzsí dí pít a fenntartható fejlődésre, a környezetvédelemre, a kultúra megőrzésére, a felelős kormányzásra alapozzák.

Dalia László: Teológus a damaszkuszi úton

Teológus a damaszkuszi úton Lázasan keresi a kormány a megoldást. hogyan kerülhetne ki abból a csapdából, amit ők ástak maguknak, amikor a Ferenc pápát leszólták, kicikizték a menekültekkel kapcsolatos álláspontját, most meg ő nem kíván velük találkozni. Miért is akarna?

Mogyorósi Géza : Germán éleslövészet

Germán éleslövészet Már hűtik a sört a német focidrukkerek. Válogatottjuk június derekán lép legközelebb pályára. Az Európa Bajnokság talán legkeményebb ellenfelével vívnak majd csatát Jogi Löw tanítványai. A franciákkal hozta össze őket a sport-sors. Annak azért szerintem örülnek a germán legények, hogy a müncheni arénában 14 ezer szurkoló is lesz!

Csontos Tibor: Vesztésre álló veszternhősök

Vesztésre álló veszternhősök Jöttek a klipben, mint az aszteroidagyilkos náza legénység brúszvilisszel és benaflekkel a popcormozis Armageddonban. Jeles férfiak, köztük persze a gyengébbik nem képviselőjével, de hát az Armageddonban is volt nő, az éroszmisszes sztívtájler lányának megformálásában. A Föld megmentésére szövetkezve, elszántan, mi pedig ropogtattuk a szinemaszitiben az agyonsózott pattogatottat, amire csúszott az az agyoncukrozott barna lötty is a papírvödörből. S jöttek, mint A hét mesterlövészben sztívmekvínék.

További írások a rovatban

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  ... 
Lap tetejére