A Pick Szeged Zrt. üzemet épít

Mix Online - A Pick Szeged Zrt. üzemet épít - Nyomtatható változat

főoldal - Friss
mti | 2022. 09. 30. 14:53:30
A Pick Szeged Zrt. üzemet épít Elkezdődött a Pick Szeged Zrt. új szalámiüzemének építése Szegeden a Szabadkai úton - közölte a Bonafarm csoporthoz tartozó élelmiszeripari cég vezérigazgatója pénteken. Takács István, az alapító, Pick Márk húsüzeme megnyitásának 135. évfordulója alkalmából állított emléktábla avatásán azt mondta, a kapacitásbővítést a Pick Szeged Zrt. termékei iránti megnövekedett kereslet tette szükségessé.
    A vezérigazgató hangsúlyozta, egyértelműen a Pick téliszalámi a cég főterméke. Míg Pick Márk kezdetben csak Szegeden és környékén értékesítette termékeit, ma már a vállalat 32 érlelőkamrában egyszerre több mint egymillió rúd téliszalámit érlel.
    A Pick téliszalámi receptje a technológiai fejlődésektől eltekintve másfél évszázada változatlan: kiváló minőségű, legnemesebb sertéshúsrészek felhasználása, egyedi, a szalámimester által titokként őrzött fűszerezés, füstölés és 90 napig tartó érlelés, amely során a speciális mikroklímán megélő penészgomba szürkésfehér penészréteget képez a rudak felületén, amely nemcsak különös megjelenést, hanem egyedi ízvilágot is biztosít - tudatta a szakember.
    A Pick Szeged Zrt. évente 10 ezer tonna szalámit, s ezen felül 30 ezer tonna húskészítményt gyárt, árbevétele tavaly meghaladta a 70 milliárd forintot. A cég termékeit 35 országba exportálja. A vállalkozás négy hazai üzemében 1800 munkavállalót foglalkoztat - közölte Takács István.
    A vezérigazgató felidézte, a Pick Márk 1869-ben váltotta ki iparengedélyét, kezdetben bár gyártott tartósított húskészítményeket, de kereskedett búzával és paprikával is. 1883-ban döntött úgy, hogy elsősorban a szalámigyártásra kíván majd fókuszálni, 1887-ben pedig a mai Guttenberg utca egyik épületének udvarán hozott létre telepet, ahol többek között az első szalámiüzem is beindult.
    A Pick Szeged Zrt. a BÉT honlapján megjelent első féléves jelentése alapján - az alapanyag- és az energiaárak emelkedése mellett is - javította eredményét 2021 hasonló időszakához képest. A cég adózás előtti eredménye az első félévben a tavalyi év első hat hónapját 197 millió forinttal meghaladva 4,847 milliárd forint volt.
    A cég a tavalyi év első felénél 1400 tonnával kevesebb, 18,2 ezer tonna húskészítményt - 4,5 ezer tonna penészes szalámit, 2,2 ezer tonna penészmentes szárazárut, és 11,5 ezer tonna hentesárut, bacont és sonkát - állított elő. A kismértékű volumencsökkenés ellenére a vállalkozás értékesítésből származó nettó árbevételét - több mint 8 százalékkal - 35,93 milliárd forintra növelte. A cég bevételének 25,5 százaléka, 9,174 milliárd forint származott exportból. Az árbevétel növekedése mögött a folyamatos portfólióoptimalizálás mellett árazási lépések állnak.
    A jelentés szerint a Pick Szeged Zrt. a legjelentősebb árkockázatot az alapanyagárak nagy kilengésekkel járó változása jelenti. A húskészítmények nyereséges előállítása a hosszabb időszakra szóló ármegállapodások miatt csak olyan árazással biztosítható hosszabb távon, ami fedezet nyújt az alapanyagárak ingadozására.