Varázslatos Lisszabon

Mix Online - Varázslatos Lisszabon - Nyomtatható változat

főoldal - Nagyvilág
Mogyorósi Géza (Berlin) | 2022. 09. 20. 12:56:43
Varázslatos Lisszabon Portugália fővárosában 1910 őszén kiáltották ki a köztársaságot. Az 1926-os katonai puccsig - a napjaink Itáliájából ismert dél-európai recept szerint - bő 40 kormány tett sikertelen kísérletet a Pireneusi-félsziget kisebbik államának stabilizálására.
Talán csak az 1755-ös lisszaboni földrengés hagyott olyan maradandó nyomokat a helybeliek lelkekben, mint a monarchia megdöntését követő korszak. Portugáliában 112 esztendeje kiáltották ki a köztársaságot. Az 1926-os katonai puccsig  - a napjaink Itáliájából ismert dél-európai recept szerint - bő 40 kormány tett sikertelen kísérletet a Pireneusi-félsziget kisebbik államának stabilizálására. A demokráciára még sokat kellett várni Portugáliában, melyet Antonio de Oliveira Salazar 1932-től 1968-ig irányított. Vasfegyelemmel! A második világháború után karriertörést nem szenvedő miniszterelnök a Marshall-segély dollárjaival fokozatosan javította országa gazdasági helyzetét. A Gibraltári-szorostól "kőhajításnyira" fekvő dél-európai állam a hidegháború "forró szakaszától", 1949-től alapító tagként vesz részt a NATO tevékenységében. Portugáliát, akárcsak hazánkat 1955-ben vették fel az ENSZ-be. A szocializmus eszméjével flörtölgető, s eközben lázongó gyarmataival viaskodó országban a diktatúra csak a 70-es évek közepén ért véget.

Onnan jó egy évtizedes út vezetett el az agrár-ipari Portugália Közös Piac-i csatlakozásához. Az ibériai tradícióihoz ragaszkodó, gazdaságilag látványosan fejlődő köztársaság mielőtt 2000 első félévében az EU soros elnöki tisztét betöltötte volna, kétszer is bemutatkozott az öreg kontinensen. Lisszabon modernizálódásában, a telekommunikáció és a közlekedés korszerűsítésében főszerepet játszott, hogy 1994-ben ez a romantikus, álomszép, történelmi metropolisz volt Európa "kulturális fővárosa". Négy évvel később a világkiállítás házigazdájaként bizonyította vendégszeretetét Portugália: az Expo '98 üzleti befektetésnek sem volt rossz. 2022-ben akár a 60-65 milliót is meghaladhatja az országba látogató turisták vendégéjszakáinak száma. Ez megfelelne a koronavírus-járvány előtti (2016/2019) kvótának.  Én remekül éreztem magam Lisszabonban, melynek kikötői, éttermei, parkjai, temetői külön cikket érdemelnének!