Elítélték Horvátországot egy afgán gyermek halála miatt

Mix Online - Elítélték Horvátországot egy afgán gyermek halála miatt - Nyomtatható változat

főoldal - Friss
mti | 2021. 11. 18. 17:30:34
Elítélték Horvátországot egy afgán gyermek halála miatt Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) csütörtöki határozatában elítélte Horvátországot egy afgán migráns gyermek halála és a családjával szembeni állítólagos embertelen bánásmód miatt.
Az ügy érintettje egy 14 tagú afgán család, melynek tagjai 2017-ben, egyéves utazás után érkeztek Horvátországba. Ott a helyi hatóságok elutasították a menedékkérelmüket, és vasúttal vissza kellett térniük Szerbiába. Az utazás folyamán hatéves gyermeküket egy vonat halálra gázolta. Kitoloncolásuk után több hónappal a család és tagjai visszatértek Horvátországba, ahol tranzitközpontba szállították őket, mivel nem tudták igazolni a személyazonosságukat. A központban két hónapig kellett maradniuk, miközben menedékkérelmük elbírálása folyamatban volt. A hatóságok azt is megtagadták, hogy a család kapcsolatot tartson ügyvédjével.
     A strasbourgi bírói testület megállapította, hogy a balesetet szenvedett gyermek halálának körülményeit a horvát hatóságok nem vizsgálták ki elég alaposan, továbbá azt is letagadták, hogy a családot ők utasították ki az országból. Az EJEB úgy ítélte meg, hogy a családot, különösen a gyermekeket, embertelen körülmények között tartották fogva a tranzitzónában.
    A testület emellett bírálta a felperesek menedékjog iránti kérelmére és fogva tartásuk jogszerűségének felülvizsgálatára vonatkozó, a közigazgatási bíróságok előtt folyó eljárások elhúzódását. A bíróság határozata szerint, Horvátországnak 40 ezer euró erkölcsi kártérítést kell fizetnie az afgán család számára.