Két új taggal bővül a Katona társulata

Mix Online - Két új taggal bővül a Katona társulata - Nyomtatható változat

főoldal - Kultmix
M. A. | 2021. 06. 20. 17:00:01
Két új taggal bővül a Katona társulata 2021 őszétől Tóth Zsófia és Lengyel Benjamin csatlakozik a Katona József Színházhoz. Mindketten Pelsőczy Réka és Rába Roland osztályában diplomáznak júliusban a Freeszfe Egyesület keretein belül, a Salzburgi Mozarteumban.

A június 18-i évadzáró társulati ülés elején néma felállással emlékeztek a Katona februárban elhunyt művészére, a színház egyik alapító tagjára, Olsavszky Évára. Ezt követően Máté Gábor elmondta: büszke arra, hogy noha a járvány, miként az egész világot, úgy a hazai kulturális élet egészét komoly kihívások elé állította, a társulat kitartó munkájának köszönhetően a Katona mégis sikeresnek mondható évadot tudhat maga mögött. Minden nehézség ellenére négy színpadi bemutatót is tartottak.

 

A megváltozott helyzethez és igényekhez alkalmazkodva, ősszel megtörtént a színház digitális átállása, amely lehetővé tette a SzínházTV-vel, illetve az eSzínházzal közösen megvalósított élő közvetítéseket, valamint új produkciók magas minőségű rögzítését, streamelését is.

 

Az idei csonka évadban – szigorú járványügyi szabályok mellett – 97 előadást tartott a Katona. Nagy öröm volt a színház számára, hogy a májusi nyitást hatalmas érdeklődés övezte, melynek köszönhetően teltházakkal tudtak újra közönség előtt játszani.

 

Az idei évad utolsó új, online előadását, a hét éven át sikerrel futó Mennyekbe vágtató prolibuszt június 22-én közvetítik a eSzínházon. A nyár folyamán három alkalommal vendégszerepel a társulat: június 28-án az Othello áll színpadra Gyulán, a Shakespeare Fesztiválon, július 16-án a Lélegezz című előadást adják elő a veszprémi Lélektől-lélekig Érzékenyítő Fesztivál keretein belül. Augusztus 1-jén pedig a Miskin herceg lesz látható a Zichy-kastélyban, a Zsámbéki Nyári Színház meghívására.

 

A tervek szerint a 2021/22-es évad első két premierjét szeptemberben tartják. Térey János Káli holtak c. regényének színpadi vátozatát Dömötör András rendezi a Kamrában. Ezt követően Line Knutzon Mesteremberek című darabját Máté Gábor állítja színpadra a Katonában. A Kamra következő bemutatója, október közepén az Euripidész, Aiszkhülosz és Szophoklész drámáiból összeállított Isten, haza, család lesz, melyet Tarnóczi Jakab visz színre. A naptári év végén még két új előadást láthat a közönség: először a Teremtmények című darabot – amely Mary Shelley Frankenstein című regénye alapján készül – mutatják be Tárnoki Márk rendezésében a Kamrában, amivel párhuzamosan Brian Friel Apák és fiúk c., Turgenyev regényéből adaptált művét Ascher Tamás rendezi a nagyszínpadon.

 

Az évad második fele – szintén a tervek szerint – a következőképpen alakul: 2022 márciusában először Spiró György Főtitkárok c. darabját Zsámbéki Gábor rendezi a Kamrában. Ezzel párhuzamosan a Melancholy Rooms munkacímű előadást Tarnóczi Jakab viszi színre a Katonában. A 2021/22-es évad két utolsó premierjére májusban kerül majd sor. Molnár Ferenc Üvegcipő c. vígjátékát Székely Kriszta állítja színpadra a Kamrában, miközben Kárpáti Péter Moszkva-Peking Transzszimfónia c. darabját Novák Eszter rendezi a nagyszínpadon.