1924: Párizs másodszor

Mix Online - 1924: Párizs másodszor - Nyomtatható változat

főoldal - Sport
Mogyorósi Géza (Berlin) | 2020. 05. 13. 17:14:20
1924: Párizs másodszor Míg Belgiumban, 1920-ban csak 29 nemzet szerepelt, négy évvel később a párizsi ötkarikás viadalon már 44 állam képviseltette magát. A magyarok összesen kilenc dobogós helyezést értek el, s ezzel a teljesítménnyel lekörözték - a térképeken frissen felbukkant – Jugoszlávia csapatát és Ausztriát is.
A Szajna-parti sport show egyik amerikai sztárja az Osztrák-Magyar Monarchiában született János Weißmüller volt. A szabadfalusi fiú még csecsemőként került a tengerentúlra. Az úszók királya – immáron Johnny Weissmüller néven – szerzett három aranyat Párizsban, s további kettőt a következő, 1928-as olimpián. A francia fővárosban és az amszterdami ötkarikás sportünnepen a filmesek is felfigyeltek a 191 centi magas, sikeres, snájdig atlétára...

Németországban már 1925-ben a kamerák elé állt. Nem csoda hogy Hollywoodban Jancsi lett a Tarzan mozik címszereplője – Jane oldalán. A 28 esztendős korától, 1932 és 1948 között egy tucat dzsungel produkciót forgató  Weissmüller jódlizni és inni is nagyon tudott. A nők imádták az izmos, európai származású sportembert, aki ötször nősült. Ja, a párizsi olimpián az USA teamje mögött a frissen függetlenné vált Finnország versenyzői és a francia házigazdák voltak a legeredményesebbek a 44 nemzet kűzdelmei során.