Tavasz a Zooban

Mix Online - Tavasz a Zooban - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Mogyorósi Géza | 2020. 04. 20. 8:00:24
Tavasz a Zooban Amikor pár éve legutóbb a Berliner Zooban jártam, seregnyi részleg zárva volt. Anno madárvírus tombolt Európában. Most pedig a Covid-19 járvány szedi áldozatait. Így az egész Spree-parti állatkertre lakat került. Ám optimista vagyok, hogy a nyolc hónapja született panda páros, Meng Yuan és Meng Xiang hamarosan megint a nagyközönség előtt bohóckodhat!
A mixonline olvasói elől sem rejtettük el tavaly a tömör örömhírt: megérkezett a berlini Zoo-ba az impotens Ivo utódja. A kamasz gorillára kéjes feladatok vártak a német főváros – anno 175 esztendős – állatkertjében! Azt még nem sejthettük, hogy lesz-e Sangóból akkora sztár, mint hajdan Knut volt?! Megszerettük az új fiút, de a legendás jeges maci pótolhatatlan! A Spree-metropolisz polgárai és a turisták persze - a Belgiumból 2019-ben érkezett - gorillasrácot egy év alatt megkedvelték. {Az antialkoholista, ám szexuálisan passzív Ivót akkoriban Saarbrückenbe deportálták.} Cserejátékosként jött a 14 éves Sango Közép-Európa legnépesebb fővárosába. A „Bass, alkoss, gyarapíts” szellemében {bocsika, Kölcsey Ferenc!} a majomlegényre apa szerepet osztottak a germán zoológusok. Nos, megnyugtathatom a kedves Olvasókat – történetünk kamasz hőse nem tököl. Csajozik! Teheti, ő az új „vezér” a koronavírus miatt 2020 tavaszán nem látogatható háremben!

Volt persze már másik emberszabású sztárja is Németország legrégebbi állatparkjának. A festői környezetben, 1844-ben átadott Zoo címerén Gorilla Bobby látható. Még 16 kilós „csecsemőként” került a Spreehez: legelső ilyen főemlősként imádta a két világháború közti korszak publikuma. A negyed tonnás súllyal, 1935-ben (vakbélgyulladásban) elpusztult majom életnagyságú gránit szobra ma is a park büszkesége. Persze Giraffe Rieke sorsa sem mindennapi! Az 1938-ban a Berliner Zooban világra jött zsiráf leányzó volt az egyetlen – bombázásokat túlélő – állatkert lakó, akit '44 novemberében a bécsi (schönbrunni) Tiergartenbe evakuáltak. Onnan aztán az 50-es évek első felében költözhetett vissza a vadonatúj, west-berlini Antilop-házba, mint annak legcolosabb kedvence. 1957-ben tüdőbetegségben hunyt el...

A berlini fal 1961-es felhúzása után különösen felértékelődött a nyugati városrész Tiergarten kerületi vadasparkja és a hozzátartozó Aquarium. A 35 hektáros zöld oázis egyik „bébije” volt az 1943-ban született tömzsi víziló legény, Knautschke. Noha maguk a fővárosi emberek is nélkülöztek, nyögték az 1948/49-es szovjet blokád terheit, a bájos emlős napi - mintegy 70 kilónyi - táplálékát mindig „összevarázsolták” a gondozók és az állatkert látogatói. Az 1988 nyarán öröklétre szenderült Flusspferdnek napjainkban életnagyságú bronz szobra van a Zoo területén.

A harmadik évezredben új sztárja lett a Spree-metropolisznak: Lars és Tosca bocsaként 2006. december 5-én született meg Knut. Sok millió kicsit és nagyot csábított, s még több eurót hozott a legendás állatkertnek az aranyos jeges maci. Noha a vadonban akár 30 évig is elélnek a hatalmas testű, északi ragadozók, a fehér bundás állat alig négyesztendősen, 2011 tavaszán váratlanul elpusztult. Teteme a közelbe költözött: a Természetrajzi Múzeum (Museum für Naturkunde) egyik legfrissebb kedvence - az intézmény örökifjú „hőse” - Knut, úgynevezett demoplasztik preparátuma (Gorilla Bobby szomszédságában). Szóval zajlik az élet Németországban. Sango és Angela Merkel  teszi a dolgát. Irigykedni persze csak a majomlegényre lehet e koronavírusos időkben!