RSS Feed

Nem emelik a lengyel politikusok fizetését

Hvg.hu - 2022. 08. 01. 11:27:10 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A magyarországinál jóval szerényebb mértékben tervezték Varsóban megemelni a parlamenti képviselők, miniszterek, a kormányfő és a köztársasági elnök fizetését, ám az ellenzék tiltakozásának hatására a kormánypárt elállt ezen szándékától .

A magyarországinál jóval szerényebb mértékben tervezték Varsóban megemelni a parlamenti képviselők, miniszterek, a kormányfő és a köztársasági elnök fizetését, ám az ellenzék tiltakozásának hatására a kormánypárt elállt ezen szándékától – írja a Népszava hétfői száma. Az eredeti szándék szerint Andrzej Duda államfőnek bruttó kétezer zlotyval (kb. 170 ezer forint), Mateusz Morawiecki miniszterelnöknek és helyetteseinek bruttó 1600 zlotyval (kb. 136 ezer forint) a parlamenti képviselőknek és szenátoroknak pedig 1000 zlotyval (kb. 85 ezer forint) emelték volna a fizetését.

Miután az ügy a múlt héten nyilvánosságra került, rögtön botrány lett belőle, a lengyel ellenzék egységesen ítélte el a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) képviselőinek tervét. Megszólalt az oppozíció talán legismertebb figurája is, a Polgári Platformot vezető Donald Tusk párhuzamot vont a tervezett emelés és a nemrégiben emelt pedagógusi bérek között, ezen utóbbit Lengyelországban 152 zlotyval (13 ezer forint) növelték meg. A legtöbben amiatt bírálták a lengyel kormánypárt lépését, hogy míg a népnek a válság és az infláció következtében elszálló árakkal kell szembenéznie, addig a politikusok megemelik a saját fizetésüket, majd arról bölcselkednek, hogy az embereknek spórolniuk kellene.Lap tetejére