RSS Feed

Valami elkezdődött

Dalia László - 2022. 07. 31. 12:30:58 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Valami elkezdődött

Több politológus mondta már, hogy szinte megjósolhatatlan, mikor kezd egy rendszer felmorzsolódni, melyik pillanatban indul meg az erjedés, ami aztán visszafordíthatatlanná válik. Orbán hatalma is szinte kikezdhetetlennek tűnt, a harmadik kétharmad már földbe döngölte az országot. S úgy tűnik Orbán is elhitte, hogy őt nem lehet elmozdítani. Ám most mintha baljós árnyak gyülekeznének.

A tusványosi beszéd volt előbb, s csak néhány nappal később jelent meg a Publicus Intézet felmérése, miszerint a Fidesz 12 százalékpontot bukott. talán a székház mutyi után volt ekkora lecsúszás, de azok más idők voltak Most nincs ellenzék, vagy ha van is, súlytalan. Ám ettől még Orbán nem aludhat nyugodtan, utoljára 2002-es veresége után érezhetett ilyen keserű ízt és utána már ahhoz sem volt ereje, sem kedve, hogy bejárjon a parlamentben. Most persze még hatalomban van, kimehet a karmelita erkélyére és onnan beláthatja az egész várost, amit egyébként már rég elvesztett. Most viszont egy országot veszíthet, ha nem fordul vissza. Képes-e rá?

A tusványosi beszédre nincs magyarázat. Hegedűs Zsuzsa költő kérdésének, miszerint "Ki sugallta  a beszédet?" szintén nincs értelme. Orbán ugyanis nem tett semmit, csak ment tovább az úton, amely nem vezet sehová. És már nincs pávatánc, mert nincs kinek táncolni, Európában ő már rég fekete seggű. Itthon még megvan 3 millió embere, de a kata lerombolása és az első energia számlák ígérete már elkezdte szétszedni a tömeget, eddig mindent elhittek, minden hazugságot bevettek, az ő vezérük zseniálisan játszott a húrokon, de a pénztárcájuknak mégis jobban hisznek. Persze, nem értik, hogy mi történik, miért kell megszüntetni a kedvezményes adózású katát és miért kell hétszeres gáz árat fizetni, amikor az oroszok nagy barátja vagyunk, s állítólag ötödárat fizetünk érte. És miért háborúzunk Brüsszellel, amikor nagy szükségünk volna a pénzére. Valaki hazudik.

A megoldás pedig nagyon egyszerű. Na, nem az, amit Vona Gábor kitalált, hogy a Mi hazánktól való félelmében mondott ilyeneket Orbán. mert ennyire azért nem ostoba. Az ámokfutás magyarázata roppant egyszerű. Ha visszavonulna Brüsszellel szemben, fel kéne adnia annak javát, amit kiépített, ami a hatalmát bebetonozta, a sajtó elfoglalásától a közbeszerzési mutyikig. És miután nem adhatja meg magát, megy tovább velük szemben és próbál kibújni a kelepcéből, de az bezárult, a náci beszédekkel csak még mélyebbre ássa magát. A népet kikezdte a kata törvénnyel és az energia számlákkal, s most már hegedűs Zsuzsa két levele, valamint 67 akadémikus tiltakozása belülről is elindította az ellenállást. Innen már nagyon nehéz lenne visszafordulni, s ha engem kérdeznek, ő már nem képes rá.

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére