RSS Feed

Valaki itt félreértett valamit

Regös István - 2022. 07. 24. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Valaki itt félreértett valamit

Azok közé a szerencsétlen emberek közé tartozom, aki nem ismeri a híres mértékegységeket. Például igazán nem tudom felmérni, hogy mennyi köbmétert jelent a számlákon megjelent összeg elnevezésben, mint mondjuk köbméter. Szégyenlem, de nem tudom azt sem, hogy az a bizonyos kedvezményezett gázköbméter mennyi energiát tud leadni.

Tehát még csak megköszönni sem tudom a kormánynak, hogy feltünteti a számlámon külön, hogy mennyit spórolnak nekem, gondoskodva rólam és így aztán azt sem tudom, milyen mennyiségben gondolhatok a jövőben, hány fokra fűthetem majd fel a lakásomat. Azt tudom, hogy milliók számolgatnak, hogy meddig elegendő a fürdésre, főzésre a pénzük. De most, hogy kezdem ezt megtanulni a gáz értékét, most amikor KATA elhagyott, nem tudom, hogy mi mennyi. Nem csodálkozom, hogy egy nálam iskolázatlanabb ember nem tud eligazodni. Mindenki fél. Nem tudja ,mennyit fogyaszt majd, ha a mindennap fürdik, fűt télen, meg  a fene tudja mi mindent csinál  a vízzel. 

Ami pedig ezt a vármegyésdit illeti csak nevetni tudok. Vajon, hogy kell kitalálni ispán, főispán szolgabíró beosztásáról, férfi vagy nő. És hogy hívjuk, ha nő? Főispánnénak? Vagy csak egyszerűen Klára asszony?  Látszólag ez az átnevezésdi csak azt az ügyet szolgálja, amire senkinek nincs szüksége. Hát meglátjuk, hogy mi lesz belőle…. Jó nem az biztos. Nem tudom hány állami hivatal van és azt sem, hogy ki fogja elvégezni ezt a munkát. Pluszban még tegyük hozzá, hogy a vállalati és a magánautó tulajdosoknak is ki kell cserélni  a rendszámtáblát. Ennek talán még van értelme , mert elfogytak a sorszámok . Érdekes a lengyelek nem cserélik ki. Nagy-Britannia sem cseréli ki és  a többi európai ország sem, talán nekik nagyobb az ábécéjük.

Úgy kezdtem, ha még emlékszem rá, hogy matematikai tudásom igen csak kevés ahhoz, hogy
megpróbáljam megtanulni  ami mennyi kérdését. Arra gondolok, hogy előbb–utóbb tudnom kell hogy a kedvezményezett rezsicsökkentéses számlából, mit kell kifizetnem és mit nem . Az emberek szomorúan veszik tudomásul, hogy ismét át vannak verve és már csak egy kérdés marad, amit egyre többször tesznek fel. De hát miért? Meg tetszettek ígérni a választások előtt, hogy nem főispánt kapunk ajándékba, hanem a „megvédjük a rezsicsökkentés” szlogent. A FIDESZ alelnöke naponta tizszer elmondta, hogy marad a rezsicsökkentés. Most meg azt számolgatjuk, mi marad belőle...

Fotó: Iró Zoltán
Lap tetejére