RSS Feed

(Ál)szentavatás

Bajnóczy Bella - 2022. 07. 25. 8:00:11 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

(Ál)szentavatás

Egy kistelepülésen halála után tíz évvel fából faragott emlékoszlopot állítottak a helység első és leghosszabb ideig hivatalban lévő polgármesterének. Aki cáfolhatatlanul sokat tett a községéért, s ha nem is mondhatni, hogy feltette a nevét a térképre, de az biztos, hogy azon neki köszönhetően már vastagabb betűkkel írták a helység nevét. A hozzá kapcsolódó, a magát a helyi arisztokráciának tartó, a helyiek között nem éppen népszerűségnek örvendő kör egyes tagjai régóta szerették volna, ha legalább egy utca viselné a nevét. Érthető is, hiszen némelyikük nem keveset köszönhetett neki.

Tíz évvel a község említett első emberének sajnálatosan korai halála után végre elkészült az emlékoszlop, amit egyesek kopjafának neveznek, s amit a település szórakoztató rendezvényeinek helyszínén helyeztek el. Ama rendezvénytéren, melynek létesítése is a néhai polgármesternek köszönhető, nem véletlenül róla nevezték el most ezt a rendezvényteret. Emlékének életben tartói szerették volna, ha valamelyik utcatáblára kerül a neve, szóba jött, hogy a helyi futballcsapat ugyancsak általa létrehozott öltöző-kiszolgáló épület viselje a nevét, végül is a színpaddal ékesített szórakoztató centrumra került fel a neve. Ízlés dolga, hogy oda állítanak emlékoszlopot, ahol néhány méterre tőle falunapokon sok más mellett a mulatós zene sztárjainak műsorára ropják a helyiek. Miként ízlés dolga az is, hogy miért kell egy halott ember emlékéből hamiskásan, őszintétlen módon Disneylandet csinálni.

Bár a képviselőtestület egy emberként megszavazta a tervet, a kistelepülésen nem mindenki fogadta egyöntetű lelkesedéssel az emlékoszlop ötletét, de hát a mesékben sincs olyan, hogy mindenki egyöntetűen lelkesedik adott település adott polgármesteréért. A gond a hamis mítoszteremtéssel van. Az (ál)szentté avatás szándékával. Azzal, hogy a helyi és egyre inkább temetkezési helyben szűkölködő köztemetőben senkit nem temethetnek abba a sorba, melynek elején a néhai polgármester nyugszik. 

Elérve ezzel azt, hogy emléksértő módon sokan csak „királysírként” emlegetik a nyughelyét. Azzal, hogy az emlékoszlop állításának egyik, a néhai polgármesterhez közel álló kezdeményezője sértődésből, hogy nem őt választották meg polgármesternek, azonmód feloszlatta a néhai polgármester idején működtetett faluszépítő egyesületét. Mert ugye, nem érdemlik meg az emberek, hogy az egyesület továbbra is szépítse a falut. De azért képviselőnek jelentkezett, vigaszdíjként be is jutott a testületbe, s most játssza a közösségépítő, közösségteremtő, a falujáéért élő-haló képviselőt. Havi harmincezerért. Önnönmagát is mintegy (ál)szentté avatva. A hírek szerint a néhai polgármester halálának évfordulóján újfent nagy koszorúzás és ünnepélyes emlékebéd készülődik. Lovas szobor állítása nem került szóba.

 Egyelőre.

 

 

 


Fotó: -a-
Lap tetejére