RSS Feed

Benzin turizmus

Árpási Zoltán - 2022. 07. 09. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Benzin turizmus

Hiába „döngettünk” a horvát autópályákon száztízzel, a határhoz közeledve már ugyancsak kiürült a tankunk. Nincs mese, ha az első hazai benzinkutat el akarjuk érni – ahol esetleg épp nincs áruhiány – venni kell tíz-tizenöt liter gázolajat.

 Beállunk a kútra, előttünk egy osztrák és egy német rendszámú autó. Mielőtt ránk kerülne a sor, egy ott élő magyar azt tanácsolja, álljunk ki a sorból, a két kilométerre lévő kisvárosban olcsóbban tankolhatunk. A legújabb horvát rendelkezéssel ugyanis az autópályákat kivéve, befagyasztották az üzemanyagárakat, így a sztrádától távolabb jóval olcsóbban 688 forintért dízelt. A zágrábi kormány ezzel nyilván a helyi autósoknak kedvez, akik az energiaár drágulásának ellentételezésére rászorultsági alapon még 21 ezer forint értékű energia-utalványt is kapnak.

Ha lehet hinni a híreknek, a magyar kormány volt az első, amelyik nem engedte rászabadulni a magas üzemanyag árakat az autósokra. Elismerés érte. Persze a magyar kormány is volt az első, amelyik a jó szándékú, de átgondolatlan döntésével a magyar adófizetők pénzéből megtámogatta a szomszéd országok nálunk tankoló autósait. Hónapok teltek el, mire rájöttek, hogy ez így nincs rendjén. Mint tudjuk, azóta változott a helyzet, de minden józanul gondolkodó ember tisztában van azzal, hogy a „kánaán” egyszer véget ér. Elérkezik az idő, amikor szembe kell nézni a valósággal, és ki kell mondani, hogy nincs tovább! Fokozatos vagy drasztikus emeléssel, de közelíteni kell az európai árakhoz, mert – az idősebbek talán még emlékeznek arra, hogy – az energiaárak növekedését nem lehet megállítania a határon. Hosszú távon biztosan nem.

Érzelmi alapon, az állam gondoskodó szerepét nézve nyilván a magyar kormánynak van igaza, de a gazdasági racionalitást tekintve alighanem a horvátnak. De ki foglakozik itt a gazdasági racionalitással?   


Fotó: -a-
Lap tetejére