RSS Feed

Csehországban január 13-án és 14-én lesz az államfő választá

mti - 2022. 06. 27. 16:28:03 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Csehországban jövő év január 13-án és 14-én lesz az államfőválasztás első fordulója - jelentette be Milos Vystrcil, a parlamenti felsőház, a szenátus elnöke hétfőn Prágában. A valószínűsíthető második fordulóra két héttel később, január 27-én és 28-án kerül sor.

    A hatályos szabályok szerint a cseh köztársasági elnöki tisztség megszerzéséhez valamelyik jelöltnek az első fordulóban a leadott szavazatok több mint felét kell megszereznie. Amennyiben ez senkinek sem sikerül, akkor két hét múlva második fordulóra kerül sor, amelyen az nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja függetlenül a részvételi aránytól.
    Milos Zeman jelenlegi köztársasági elnök második ötéves megbízatási időszaka 2023. március 8-án lejár, és Zeman újra már nem indulhat a tisztségért.
    Csehországban tíz éve úgy módosították az alkotmányt, hogy a köztársasági elnököt már nem a parlament két háza választja meg együttes ülésen, hanem közvetlenül a választópolgárok. Az első közvetlenül megválasztott cseh államfő Zeman volt.
    A szenátus elnökének döntése most megjelenik a hivatalos közlönyben, majd július elsején kezdetét veszi az elnökválasztási kampány. A jelölteknek szeptemberben kell hivatalosan bejegyeztetniük magukat.
    Június végéig már több közéleti személyiség jelezte, hogy indulni készül az elnökválasztáson. Az eddig ismert jelöltek közül kettőt tartanak esélyesnek az elnöki bársonyszékre: Andrej Babis volt kormányfőt, az ANO mozgalom elnökét, valamint Petr Pavel tábornokot, a cseh hadsereg egyik volt magas rangú vezetőjét, parancsnokát. A legutóbbi, június közepén készített felmérés szerint az elnökválasztás 2. fordulójába ők ketten kerülnének be, ahol Pavel esélyei a nagyobbak. Petr Pavelt a 2. fordulóban a megkérdezettek 49 százaléka támogatná, Andrej Babisra 32 százalék szavazna.


Lap tetejére