RSS Feed

Rollerkáosz

Bajnóczy Bella - 2022. 06. 26. 8:00:39 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Rollerkáosz

Igaz, Budapesten igyekeznek rendet rakni végre a rollerfronton az össze-vissza otthagyott e-járművek miatt, de Bécsben már megint előbbre járnak és hamarabb kaptak észbe. Az ötletük nálunk is elkélne. a.z osztrák fővárosban ugyanis közroller felügyelők járják a belvárost és raknak rendet az elhagyott közösségi rollerek világában. Bécsben rollerseriffek tesznek rendet.

Miként Bécs Város Külszolgálati Irodájának, az Eurokomm PR-Budapestnek a tájékoztatójából kiderül, a Bécsi Gazdasági Kamara és a Lime szolgáltató közroller-felügyelőket szabadított rá a szabálytalankodó rolleresekre.

A bécsi üzlettulajdonosok ugyanis megunták, hogy rendszeresen panaszkodniuk kell a bejáratok és kapubejárók előtt hányavetien leállított vagy feldőlt közösségi rollerek miatt, amelyek össze-visszasága egy MÉH-telep látványát idézi, nem beszélve arról, hogy akadályozzák a közlekedést, kerülgetni kell őket a gyalogjárdán. E városképet és közérzetet romboló, egyébként népszerű közösségi járművek heverésző látványáért persze nem kell Bécsbe utazni, ez egyébként is szerfelett bonyolult és összetett vállalkozásnak ígérkezik manapság. Budapesten is ott sorjáznak használat után e modern trotinerek a járdákon, a hidakon, a szemeteskukáknak támasztva, a parkok füvén, ideiglenes gazdáik úgy hagyják ott őket, mint ebek a szaharájukat.

 

 

 

A közterület-felügyelőknek nem inge, a parkóra őröknek se kutyájuk, se macskájuk az autóparkolókban heverő rollerek, melyek gazdátlanságával kapcsolatban még csoda, hogy lomizóknak álcázott fémtolvajok nem szedik össze őket valamilyen cégszerűen felcímkézett kis haszonjárművel.  Bízvást eladhatnák őket valamely fémhulladékos kereskedőnek, alkatrészeikre bontva őket persze. Elnézve persze a pesti utcákat, egynémely tereket, többnémely aluljárót, alig szúrnak szemet ezek az olykor szemétként heverő pandémiaellenes közösségi járművek.

 

 

 

Európában az első számú élhető fővárosnak számító Wien bezzeg megadja a módját a szétdobált rollerek elleni fellépésnek. Még elegáns angolszász címkét is kaptak az ezzel foglalatoskodók. Ők a scooter sheriffek, de feltételezem, hogy a bécsi szlengben már becenevet is kaptak a rollerjárőrök, akik elviszik az útból a szabálytalanul letett e-rollereket és figyelmeztetik ideiglenes gazdáikat, ha szabálytalanságot követnek el. Tudni való, hogy az osztrák főváros már két éve kilencpontos csomagot dolgozott ki a közösségi e-rollerek használatával kapcsolatos gondok enyhítésére, mégis elszabadult a roller-pokol a torlaszoló kisjárművek szétdobálása miatt.  Cseppet sem mellesleg: Bécsben jelenleg hat közösségi e-roller szolgáltató működik egyenként maximum 1.500 járműves flottával.

 

 

 

 

 

A rollerseriffek kéthónapos tesztidőszakban végzik munkájukat, felállítják az eldőlt kétkerekűeket, áthelyezik a szabálytalanul leállított rollereket és figyelmeztetik a felhasználókat, ha szabálytalanságokat követnek el.

 

 


Fotó: facebook.com
Lap tetejére