RSS Feed

Egymilliárd eurót zsarolt ki Orbán az Európai Uniótól

hvg.hu - 2022. 06. 23. 12:00:37 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Egymilliárd eurót zsarolt ki Orbán az Európai Uniótól

Amikor hivatalossá teszik a visszatérést a középkorba és a feudalizmusba azzal, hogy visszaállítják a főispán és a vármegye elnevezéseket (a főszolgabíró, a tekintetes és a méltóságos címek, valamint a királyság és a jobbágyság visszaállítása, és a lovasíjászat kötelezővé tétele majd egy későbbi kör), akkor biztosak lehetünk benne, hogy ez figyelemelterelés, gumicsont és valaminek az elleplezése.

A taktika kiválóan bejött, a választók írni-olvasni tudó, történelmet ismerő hányada az anakronizmuson hörög. De mit lopnak el ennek leple alatt?

A választ az Európai Bizottság adta meg. Kedd esti közleményük szerint a brüsszeli testület 1,14 milliárd euró (mintegy 442,37 milliárd forint) összegű támogatást hagyott jóvá Magyarországnak.

Hivatalosan az Ukrajna elleni orosz háború gazdasági hatásainak enyhítésére.
És hivatalosan a magyarországi kis- és középvállalkozásoknak.
De mivel a pénzt az Orbán-kormány oszthatja el, egészen biztosak lehetünk benne, hogy az EU (Brüsszel) valójában a NER-t finanszírozza a 440 milliárddal.

Mindezt alig 2 nappal az Ukrajna uniós tagjelöltségéről döntő Tanács-ülés előtt, ahol minden tagállamnak – köztük tehát a Magyarországot képviselő nemzetvezetőnek is – vétójoga van. Úgyhogy elég életszerű feltételezni, ez a több mint egymilliárd euró volt az ára annak, hogy Orbán ne vétózzon.

Ez már egyfajta kompromisszum volt. Ugyanis az Orbán-kormány azt követelte, hogy az uniós büdzséből és a helyreállítási/újjáépítési alapból a Magyarország által igényelt csaknem 6000 milliárd forintot fizessék ki neki. Amit azonban a rezsim (és klientúrája) már másfél éve nem kap meg, amíg nem teljesíti a pénzek átlátható elköltésére vonatkozó feltételeket (ez a kondícionalitás).

Márpedig nem teljesíti, nem is áll szándékában, ezért európai politikai botrány lett volna belőle (főként az EP-ben), ha a vétó elmaradását az EB a befagyasztott pénzek folyósításával vásárolja meg. Ezért az ukrajnai háború lett a hivatkozási alap, és a pénz egy másik keretből jön majd.

Az uniós bizottsági közlemény Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős uniós biztost idézte, aki szerint az Európai Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a magyar program az ideiglenes válságkeretben meghatározott feltételekkel összhangban szükséges, megfelelő és arányos a magyar gazdaságban bekövetkezett komoly zavar megszüntetéséhez.

Szó se esik semmiféle jogállamiságról, kondícionalitásról, demokráciáról vagy korrupcióról.

Viszont érdemes felfigyelni az arányos és a megfelelő szavakra. Ez azt takarja, hogy felsrófolták az árat. Az eredeti tervben, alig 4 nappal korábban még csak 226 millió euróról,  90 milliárd forintról volt szó, de Orbán ezt kevesellte.

Ennél többet ér a szavazata. Sok kliensét kell jóllakatnia, mert ingyen nincs támogatás és hűség (latinul fides).

Hogy a most megítélt 440 milliárd összefügg a a vétó elmaradásával, azt a NER már nem is titkolja. A kormány propagandistáinak, agitátorainak és megmondóinak néhány hete az lett kiadva, hogy hangoztassák, a teljes 6000 milliárdos összeg azért “jár” Magyarországnak (a NER-nek), mert Orbán hozzájárult ezek elfogadásához.

Megszavazta = neki is jár belőle pénz.

A vétójog tervezett eltörléséhez is hozzá kellene járulnia, azaz azt is meg tudja vétózni. De bolond lenne, ha a zsarolás/fenyegetés ilyen jól fizet.

Putyin ukrajnai háborúja kiválóan jött neki. Nemcsak a választást nyerte meg vele, de Nyugat-Európa is kénytelen lett folytatni a Orbán-rezsim finanszírozását

Fotó: -a-
Lap tetejére