RSS Feed

Újragombolt hagyományok a Múzeumok Éjszakáján

T.L. - 2022. 06. 24. 9:11:15 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Újragombolt hagyományok a Múzeumok Éjszakáján

Az ország legnagyobb kulturális rendezvényét, a Múzeumok Éjszakáját a nyári napfordulóhoz legközelebb eső hétvége szombatján, idén június 25-én rendezik meg immár huszadik alkalommal. Ezen az estén mintegy 431 intézmény több, mint 2500 programmal - koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal és egyéb érdekességekkel - várja a látogatókat délutántól éjfélig.

 Átlagosan körülbelül 300 ezer belépést regisztrálnak évente ezen az estén a résztvevő intézmények, de volt már olyan esztendő is (2019), amikor mintegy 400 ezren voltak kíváncsiak országszerte az eseményre. 2022-ben Szolnok a kiemelt város, ahol 23 városi helyszínen várják változatos programokkal az érdeklődőket, ezen kívül idén első alkalommal 9 Szolnok környéki település is csatlakozott az eseménysorozathoz. 
 Az idei év tematikája az Újragombolt hagyományok nevet kapta. A Múzeumok Éjszakája nem titkolt szándéka, hogy azoknak is felkeltse az érdeklődését a közgyűjtemények, kiállítóhelyek iránt, akik nem, vagy csak ritkán járnak múzeumba. Idén Lőrincz Tamás olimpiai, világ- és négyszeres Európa-bajnok kötöttfogású birkózó állt a rendezvénysorozat mellé, hogy az esemény szóvivőjeként népszerűsítse azt. Budapesten a kedvezményes árú felnőtt karszalagok, amelyek érvényesek az összes budapesti részt vevő intézménybe, 2200 forintba kerülnek, míg a gyermekjegyekért (6–18 éves korig) 1000 forintot kell fizetni. 6 éves kor alatt a belépés ingyenes. Jegyek válthatók a múzeumok pénztárában vagy a jegymester.hu oldalon. A karszalagok érvényesek a Budapesten kizárólag ezen az estén közlekedő múzeumi körjáratokon, vidéken a belépőjegyek az adott múzeumokban válthatók meg.
T.L.

Fotó: -a-
Lap tetejére