RSS Feed

Világ buborékjai, egyesüljetek!

Bajnóczy Bella - 2022. 06. 22. 10:11:11 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Világ buborékjai, egyesüljetek!

S persze van még leszarombuborék, dubaibuborék, hatalombuborék, szegénység buborék, karrierbuborék és sorolhatnánk. A buborék szó népszerűsége vetekszik az ereszcsatorna kifejezéssel, bárha ájerjózsi buborékban mászik lefelé, mintha mi sem történt volna. Nem véletlenül lett kulcsszava a buborék az idei, 22. ARC közérzeti pályázatnak, melynek buzdító címe: VILÁG BUBORÉKJAI, EGYESÜLJETEK! A pályázókat ezúttal is felelősségteljes,igazságkereső, felszabadító képkészítésre hívják.

Tavaly a tyúkszaros magyar élet is terítékre került az ARC-közérzeti plakátkiállításon, igaz, az egyik pályamű felhívta a figyelmet arra, hogy vannak más problémák is a világon, mint ez. De hát mi itt vagyunk hon, ez a mi világunk, ilyen a mi közéletünk. Amelynek jelképeként például szivárványszínekben pompázó csatornákon mászott lefelé egy szakáll-és hátizsákkontúros alak, ahol a Parlamentre orosz hagymakupolát és kínai háztetőt képzeltek, és ahol az a közmondás járta, hogy Egyszer volt Fudan kutyavásár!

Az idei ARC-ul csapás szervezői ezúttal is azokra számítanak, akik nem adják fel a küzdelmet a kultúráért, környezetért, az emberiességért és a közös együttlétért. A következő hívószókkal kérték a szabad gondolkodásra és zseniális vizuális ötletekre kész plakátműveseket:lehet buborékolni, mutassuk meg egymásnak a buborékjainkat, derüljön ki, hogy melyik buborékot szeretjük, ki milyen buborékot fúj." Egy a lényeg: gyere és tárd fel nekünk a buborékodat, hogy egyszerre minél többet tudjunk megismerni, megmutatni, bejárni! Itt az új ARC-pályázat és csak rád vár, hogy alkoss,képezz, teremts és legyél büszke a saját buborékodra.Nyugi. Az ARC is csak egy buborék. De ha hozod a buborékodat, még nagyobbra fújhatjuk. Világ Buborékjai, Egyesüljetek!" - idézet a 22. ARC közérzeti pályázat felhívásából, mellyel alkotóként Magyarország legnagyobb köztéri kiállításán való részvételre buzdítanak. S mellyel  szabad gondolatokat  és zseniális vizuális ötleteket várnak. 

Merthogy az ARC ezúttal is a képtelenség és az arcátlanság elleni fellépésre ösztönöz. A résztvevő plakátművesek pedig ezúttal is dúskálhatnak a munícióban, hiszen a Nemzetbuborék is zsúfolásig tömve vagyon képtelenségekkel és arcátlanságokkal,szóval lesz miből ötleteket meríteni. És újfent lesz min majdan a az újbudai Bikás parkban megrendezendő kiállításon röhögni, elkeseredni, sajnálkozni. És megint  elmondható, leírható lesz, hogyan élünk, mit gondolunk arról, hogy miről mit akarnak gondoltatni velünk a narancsprés alá kényszerítve. 

Ez a plakátkiállítás huszonkettedszer is sziget lesz a szárazföldön, rendhagyó és hiteles, kegyetlen és képes hangulatjelentés az utca művészetének segítségével. Sajátos Nemzeti Plakátkonzultáció zajlik majd az őszi Újbudán, csemegés belpolitikai esemény, amilyen tavaly és azelőtt is volt.  Tartok tőle, hogy az idei plakátokra is jellemző lesz a rezignált, rosszkedvű, kiábrándító hangulat. Igaz. De hát nem ugyanilyen országban élünk? Nem ilyen nemzetbuborékban? 

 

 

Fotó: -a-
Lap tetejére