RSS Feed

Múzeumok éjszakája az ELTE campusán

mti - 2022. 06. 17. 17:00:55 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Múzeumok éjszakája az ELTE campusán

Vezetésekkel, előadásokkal, UV-lámpás sétával, gyermekfoglalkoztatóval és egyéb programokkal várja a látogatókat a Múzeumok éjszakáján, június 25-én a 20. születésnapját ünneplő ELTE Természetrajzi Múzeum az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) lágymányosi campusán.

 ELTE Biológiai és Őslénytani Kiállítása, Ásvány- és Kőzettára, valamint Matematikai Tára 2002-ben leltek új otthonra az egyetem lágymányosi campusán. Azóta is mind az egyetem büszkeségei, amelyek a laikusokat is vonzzák - hangsúlyozta a múzeum pénteki jubileumi ünnepségén Borhy László, az ELTE rektora.
    Kacskovics Imre, az ELTE Természettudományi Kar dékánja hozzátette: nem csupán látogatóként, de kutatóként, oktatóként is nagy élmény sétálni a múzeum gyűjteményeiben.
    Az ünnepséget megelőző sajtótájékoztatón a múzeum munkatársai a gyűjteményeket bemutatva kiemeltek néhány itt őrzött, különleges műtárgyat. Ilyen például az összesküvés áldozatául esett Árpád-házi herceg, Macsói Béla karddal összevagdalt koponyája, az első Földön kívüli eredetűként azonosított kőzet, egy pallasit meteorit vagy a matematikai érettségi feladatok gyűjteménye 1893-ból.
    Elmondásuk szerint a Biológiai és Őslénytani Kiállítás csontvázakon és koponyákon, anatómiai preparátumokon, nedves készítményeken, kitömött példányokon, muzeális szemléltető táblákon keresztül idézi meg az élővilágot, többek között a Magyarország területén felfedezett dinoszauruszfajokat.
    Az Ásvány- és Kőzettár kiállítása a ma ismert mintegy 5500 ásványfaj ötödét mutatja be 19. század végi, klasszikus múzeumi környezetben; gyakori fajokat és világritkaságokat egyaránt.
    A Múzeumok éjszakáján az ELTE lágymányosi campusára látogatókat egész nap gyermekfoglalkoztató kézműves programok várják. Berg Judit személyesen olvas fel meséiből, lesz Lengemesék mozizás, majd közös barangolás is a gyűjteményben.
    Az Optikai csalódások, matematikai vigasztalások programok egyszerre mutatják meg, hogyan működik az emberi agy és a matematika, a Múlt és Jövő találkozása: modern vizsgálati eljárások az antropológiában című előadás pedig az antropológiai és paleopatológiai kutatások új távlatait ismerteti meg.
    A Zoocsodák foglalkozásokon megtudható például, milyen állat rejtőzik a legendás egyszarvú mögött vagy hogy miként keletkezik az igazgyöngy és a bíborfesték; az Ásványok az éjszakában című UV-(zseb)lámpás vezetés pedig az Ásvány- és Kőzettár világító ásványait mutatja be.


Fotó: elte.hu
Lap tetejére