RSS Feed

Katona József Színház - 101 százalék

mti - 2022. 06. 17. 8:22:24 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Katona József Színház - 101 százalék

Százegy százalékos látogatottsággal zárja az évadot a budapesti Katona József Színház. A tervek szerint az első három premiert októberben tartják a következő, 40. évadban, amelynek második felében Zsótér Sándor is rendez.

    Az ősszel kezdődő jubileumi évadban az idén megkezdett, kockázatokat vállaló, olykor különleges formákkal is kísérletező irány lesz a meghatározó - idézik a színház MTI-hez eljuttatott közleményében Máté Gábor igazgató szerdai évadzárón elhangzott szavait.
    Októberben Jevgenyij Griskovec kortárs orosz író Tél című művét Dankó István rendezi a Sufniban. Ezzel párhuzamosan Tadeusz Slobodzianek kortárs lengyel író A zseni című darabját Ascher Tamás állítja színpadra a Kamrában.
    A Katona nagyszínpadán az első bemutató Henrik Ibsen Hedda Gabler című drámája, Székely Kriszta rendezésében. Szintén októberben egy online előadást vesznek fel a Sufniban. Az eSzínház inkubátorprogramjának részeként Nádas Péter Találkozás című drámáját Török Marcell rendezi.
    Decemberben Bagossy Júlia Euripidész drámája alapján a Médeiát állítja színpadra. Eközben Tarnóczi Jakab a Magányos emberek - családi együttlét Gerhart Hauptmann drámája alapján munkacímű előadást próbálja a Kamrában. Ezt követően Grecsó Krisztián Tíz eszkimó munkacímű darabját Máté Gábor állítja színpadra.
    Az évad második felében, 2023 áprilisában Dohy Balázs Wolfram Lotz, kortárs német író A politikusok munkacímű művét rendezi. Ezzel párhuzamosan Stanislaw Ignacy Witkiewicz lengyel író Vizityúk című darabját Zsótér Sándor állítja színpadra a Kamrában. Az évad utolsó premierjét április második felében szintén Tarnóczi Jakab rendezi, Ring - Istenek alkonya - zenés erőpróba Wagner után - címmel.
    Ősztől két új tag csatlakozik a színházhoz: Béres Bence a Salzburgi Mozarteumban diplomázik idén, a Freeszfe Egyesület keretein belül, Mentes Júlia 2019-ben végzett a Színház-és Filmművészeti Egyetemen.
    Az évadzáró társulati ülésen néma felállással emlékeztek a nemrég elhunyt Haumann Péterre, aki 1994. és 2016. között, huszonkét éven át volt a társulat tagja, valamint Magyar Lászlóra, aki 1984-től 1994-ig, majd 1998-tól 2000-ig volt a színház művészeti titkára.
    A közleményben Máté Gábor igazgatót idézik, aki elmondta: miként szinte az egész hazai kulturális élet, úgy a Katona is újabb nehézségekkel teli időszakot élt és él meg. "A járvány mérséklődésével nagyjából egy időben kitörő orosz-ukrán háború és a brutális infláció sem a munkatársaknak, sem a közönségnek nem hagyott időt a fellélegzésre" - mondta, hozzátéve: a színházbajárási szokások eltérnek a korábban megszokottól, és a látogatási hajlandóság, valamint a fizetőképesség is megváltozott. Kihívást jelent a színházak számára, hogy miként reagáljanak jól a változásokra úgy, hogy nézőiket megőrizzék.
    Az igazgató kiemelte: a nehézségek ellenére a 2021/22-es terveket szinte hiánytalanul megvalósították és tizenegy, többségében nagysikerű bemutatót tartottak.
    Az idén a színház három játszóhelyén 101 százalékos látogatottság mellett összesen 395 előadást játszottak. A járvány miatt 48 előadás maradt el, 10-et viszont beugrással sikerült megmenteni. Legtöbbször, 132 alkalommal Kocsis Gergely lépett színpadra, őt 127 előadással Elek Ferenc, Rajkai Zoltán és Vizi Dávid követte.
    Az évadban nyújtott kiemelkedő teljesítményért járó Máthé Erzsi-díjat Tasnádi Bence vette át. A társulat szavazatai alapján a legjobb, harminc mondatnál kevesebb szöveggel járó alakításért odaítélt PUKK-díjat Ujlaki Dénes kapta.
    A 40. jubileumhoz kapcsolódik a Zsámbéki Gábor vezetésével megvalósuló Sufni-projekt elnevezésű mentorprogram, amelyre 30 évnél fiatalabbak jelentkezhettek előadástervekkel. A pályázók közül Bagossy Júlia író, rendezőt és Dohy Balázs dramaturgot választották ki, így ők rendeznek a jövő évadban a Sufniban.
    Szintén az évfordulóhoz kapcsolódik a színház arculatának megújítása. A tavasszal kiírt pályázat első helyezettje Barta Vica, aki a MOME média design szakán végzett, második a kolozsvári székhelyű ügynökség, a Bold Branding Studio. Az új arculat a már meglévő elemekre épül, de szétbontja és újragondolja azokat.
    A Katona színházpedagógiai programja, a Behívó széles programkínálattal szólította meg a középiskolás, egyetemista és felnőtt korosztályt. Előadásokhoz kötődő workshopok mellett, K:özéletbevágó címmel, elindították politikai szabadegyetemüket és dolgoztak a Rákospalotai Javítóintézet lakóival is.
    A közleményben kitérnek arra, hogy jövőre a Nem vagyunk mi barbárok című előadás a Sufniból átkerül a Kamrába, augusztus 25-én pedig utoljára látható a Poppea megkoronázása című darab a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

Fotó: -a-
Lap tetejére