RSS Feed

A munkácsi fiú

Dalia László - 2022. 05. 27. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A munkácsi fiú

Klezmer ünnep volt kedden a Margitszigeten. Jávori Fegya, aki 1990 óta zenekarával e műfajt műveli, visszatekintett Munkácsra és megemlékezett a szüleiről és egy cigányprímásról, akitől az első zsidó dallamokat hallotta.

Miközben Jávori legújabb musicalje, a Levis Story avagy a Farmerkirály bemutatójára készül, az ő élete is megérne egy színdarabot, hiszen nagyon messziről jött. Egy zeneszerző és muzsikus, aki több remekművet is alkotott és csak idő kérdése, mikor lesz mondjuk a Menyasszonytáncból Broadway produkció, lehet szerény. Fegya ugyanis azt mondja, hogy mindent Munkácsnak köszönhet. Ott nőtt fel, nagy-nagy szeretetben, amit a munkaszolgálatból hazatért apja és az Auschwitzból megjövő anyja boldogsága teremtett meg. Fegya volt az első zsidó kölyök, aki a háború után született. Csak a szerencsének, mindenekelőtt Sztálin halálának köszönhették a munkácsi zsidók, hogy nem telepítették ki őket a kínai határra. A többi műár-már gyerekjáték volt, Fegya megtanult hegedülni és megkereste  Galambosi Gyula cigány prímást. aki hajdan zsidó zenekarokban játszott, így azokat a dallamokat is ismerte.

Ki tudja. mire viszi Jávori Fegya, ha nem költöznek át a családdal Magyarországra a múlt század hetvenes éveiben? Azért Kárpátalján sem a zsidóknak, sem a magyaroknak nem volt könnyű élete, hiszen az ukránok elsősorban a saját identitásukkal voltak elfoglalva, miután a polgárok többsége inkább oroszul beszélt, mint ukránul. Az már persze Fegya tehetségét jelzi, vagyis rajta múlt, hogy amikor próbajátékra jelentkezett a Budapesti Operettszínházba, rögtön felvették, sőt aznap este már játszott a My Fair Lady előadáson. Eltelt néhány év, míg megírta az első dalát a Fészek klubban, de érezte, hogy szűk a zenekari árok, vágyott a színpadra és 1990-ben megalapította a Budapest Klezmer Bandet, amellyel azóta többször körbejárta a világot. A margitszigeti klezmer ünnep persze nem egy búcsúelőadás volt, hiszen már indulnak is a következő turnéra, Norvégiába, Svájcba, Csehországba, Erdélybe.

Fotó: -a-
Lap tetejére