RSS Feed

Hogyan mossuk ki az oroszokat?

Dalia László - 2022. 05. 23. 8:00:58 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Hogyan mossuk ki az oroszokat?

Élvezettel figyelném, hogy milyen kreatív a kormány pr csapata, amikor az oroszokat kell mentegetni háború ügyben, ha közben nem vívnánk ki a világ rosszallását, sőt olykor a megvetését is. Egyébként meg tanulhatna az ellenzék, amely a mostani választásokon is megbukott többek között kampányból, hogy kell a szarból is várat építeni. Ez is egy szakma.

Azt hinné az ember, hogy egy fekete-fehér helyzetben, amikor az oroszok lerohanták Ukrajnát, nincs mese, hallgatni kell mindhalálig. Nem így van ám, ha narancsos vidéken születtél. Orbánnál nincs visszavonulás, ő beleáll a harcba, hátha olyan mamlasz az ellenfél, hogy nyert helyzetből is veszít. Az első verzió az volt, amit többek között Schmidt Mária udvari történész osztott meg a nagyközönséggel, hogy ez nem is orosz-ukrán háború, hanem orosz-amerikai. Első hallásra persze iszonyú baromságnak hangzik, hiszen egyetlen amerikai katonát sem láttunk arra, de hát ez elhanyagolható apróság, mert szerintük itt az amcsik nyomulnak, többek között eladják a fegyvereiket. Én ugyan azt olvastam, hogy az USA nem kér pénzt sem a fegyverekért, sem más adományokért, de ez sem számít. És engem az is zavar, hogy az utóbbi években, nem a gazdaságilag gyenge Oroszországot tekintik ellenfelüknek, hanem Kínát, s most nekik csak bezavart az ukrajnai háború. A Szovjetuniót épp Reagan elnök, Orbán kedvence mosta le a pályáról, mert olyan versenyre késztette, amit anyagilag nem bírt a medve.

A csapat tovább dolgozott a projekten, most az a legújabb találmányuk, hogy a Nyugat becsapta a Szovjetuniót. Állítólag megígérték, hogy a volt szocialista országok nem lépnek be a NATO-ba. és akkor lett oda a puffer zóna, amit mostanában Putyin hiányol. Még Hont András (Spirit Rádió) is, aki egyébként felkészülten szokott beszélgetni a vendégeivel, leállt vitatkozni Jeszenszky Géza volt külügyminiszterrel, az Atlanti Tanács egykori elnökével, hogy Hans Dietrich Genscher egy 1990-es beszédében megígérte, hogy a nyugati csapatok nem lépnek az NDK területére és a volt szocik nem lépnek be a NATO-ba. Nos, Jeszenszky közölte, hogy Genscher csak arra az időre ígérte meg az NSZK fegyveres erőinek távollétét, amig a szovjet csapatok elhagyják az NDK-t. S azt pedig egyetlen nyugati politikus sem mondta, hogy a NATO nem vesz fel kelet-európai országot. Sem Gorbacsov, sem Jelcin nem is hivatkozott erre később, nem vethette a szemükre, mert ilyen nem történt. Vajon ezt Hont hol olvasta?

Azt meg én nem értem, hogy a szuverenitással tüntető kormánypártiak és számukra kedves újságírók, hogy képzelik ezt az érvet felépíteni, amikor arra hivatkoznak, hogy a fejünk fölött megegyeztek volna a nagyhatalmak, miszerint mi nem léphetünk be a NATO-ba. Ahogy Jeszenszky is megfogalmazta, egy kis, védtelen ország, amelynek virtuális hadserege volt, nem is tehetett mást, mint kérte a felvételét, s 6-7 évvel később ez meg is történt. Most nyugodtan alhatunk, hiszen a világ legnagyobb védelmi szövetség tagjaként, nem vagyunk egyedül a világban. Orbán ugyan mondta a minap, hogy meg tudjuk mi magunkat védeni, amikor a NATO csapatok telepítéséről volt szó, de ő sem gondolta komolyan. Jönnek is a csapatok...

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére