RSS Feed

Quo vadis, világ?

Bajnóczy Bella - 2022. 05. 24. 8:00:56 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Quo vadis, világ?

Döbbenet és néma csend ült az Uránia moziban, amikor vége lett a Quo vadis, Aida? című, az 1995-ös srebrenicai népirtást feldolgozó háborús dráma vetítésének. Más fesztiválalkalmakkor az utolsó filmkockát követően rendszerint felcsattan a taps, de a tenyerek ezúttal némák maradtak, a nézőket még hosszú percekig a székbe ragasztotta a filmélmény. Tankok, lebombázott épületek, menekülő emberáradatok, esztelen mészárlás. Majd hazamentek, s a tévében ugyanezt látták Harkivból, Bucsából, Mariupolból.

Jasmila Zbanic alkotása nem véletlenül nyerte el az Európai Filmakadémiától 2021-ben A legjobb európai film és A legjobb rendezés díját, a címszereplőt játszó Jasna Duricic pedig A legjobb női alakítás díját zsebelhette be. A tavaly őszi miskolci CineFest Filmfesztiválon azonban díjvisszhangtalan maradt Jasmila  Zbanic bosnyák rendező Oscar-jelölt produkciója. Amely a dél-szláv háború ama néhány napjának a történetét dolgozza fel, amikor a boszniai Srebrenicát lerohanó szerb katonák 8372 bosnyák fiút, férfit mészároltak le. S tették mindezt az ENSZ békefenntartó holland katonák asszisztálásával, tehetetlenségétől kísérve.  Amikor népirtás zajlott a békefenntartás kéksisakos árnyékában.

 Aida, a bosnyák tanárnő e holland katonai bázison dolgozik tolmácsként, s a film az ő sorsán keresztül mutatja be a bosnyák nép sorsát. Ugyanúgy, miként az Ukrajnából érkező haditudósítások is a metróalagutakban, házak pincéiben, lakótelepek romjai között ételt főző és megszólaltatott ukránok sorsán keresztül is egy nép tragédiáját. Ami huszonhét éve tőlünk délre zajlott, most ugyanez történik tőlünk keletre.

 A Quo vadis, Aida?, Hová tartasz, Aida? az első percétől az utolsó percéig tartja feszültségben a nézőt drámai dialógusaival, képsoraival, a holland bázisra bemenekült ötezer és a bázis körül összegyűlt még többezer bosnyáknak a sorsa bizonytalansága miatt érzett aggódásaival. Aida a helyzetének köszönhető belső információkat és a holland parancsnokokkal való kapcsolatát kihasználva köszönhető belső információk segítségével igyekszik megmenteni a férjét és két felnőtt fiát. Sikertelenül, s e család tragédiája is felerősítette azt, ahogyan a békefenntartók hibás döntésekkel, sorozatos tévedésekkel kezelték a helyzetet.

 A Zbanic-alkotás egyike annak a három filmnek, amelyet a LUX közönségdíjra jelöltek. Az Európai Parlament és az European Film Academy szervezésében zajló jelöléshez az uniós tagállamokban mindhárom filmet levetítik, nálunk ennek hagyományos helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház, ahol májusban rendezték meg a LUX Filmnapokat. A közönségdíjért versenyez még Sebastian Meise Great Freedom című filmje, amely a második világháború utáni Németországban játszódik és egy fiatal férfi kálváriáját mutatja be, aki homoszexualitása miatt fél életét börtönben tölti. Jonas Pher Menekülés (Flee) című animációs dokumentumfilmje pedig egy fiatal akadémikus története, aki a nyolcvanas években gyerekként a családjával kényszerült elmenekülni Afganisztánból Európába.

 Nem tudni, hogy a hazai nemzeti filmforgalmazásba bekerül-e ez a három produkció. Illetve tudni. Oroszország háborúját idéző szerb-bosnyák történet, homoszexualitás, migránsok… Quo vadis, világ?

 

 

 

 

 

 


Fotó: imdb.com
Lap tetejére