RSS Feed

USA: az első olimpia

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2022. 05. 14. 17:37:22 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

USA: az első olimpia

Ki emlékszik már a 2020 helyett tavaly megtartott „maszkos” tokiói ötkarikás rendezvénysorozatra? Addig is, amíg 2024-ben Párizsban kűzdenek majd a sportolók, lássuk milyenek voltak a 19. század végén startolt újkori nyári olimpiák!?

Az első, athéni helyszínen alig egy tucat nemzet kűzdött az érmekért. Négy évvel később a Szajnánál már hölgyek is dresszt öltöttek. 1904-ben St. Louisban {III. Olympiade} randevúztak a világ legjobb sportolói. A legelső amerikai nemzetközi sportshow persze igen furcsa volt, hiszen a közel hétszáz bajnokjelőlt között csak néhány tucat külföldi olimpikon volt. Míg Athénban és Párizsban ezüst, bronz érmekért, valamint harmadik helyezésért kűzdöttek az atléták, addig az USA-ban már aranyat is lehetett nyerni. A várakozásoknak megfelelően a túlerőben lévő házigazdák szerepeltek a legjobban St. Louisban. 

Az 1904-es viadalok kiegyesúlyozatlanságát tükrözte a bő kétszáz amerikai dobogós hely. A Német Birodalom sportemberei 16 éremmel lettek másodikak Kanada előtt (6). A három olimpiai győzelmet besöprő Kuba mögött a Magyar Királyság csapata lett az ötödik. Halmay Zoltán úszónk két diadallal aranyozta be a tengerentúli turnét. Kiss Géza is ezen vizes számban nyert ezüstöt és bronzot. Sikeres volt Gönczy Lajos is, aki magasugrásban – 175 centivel – negyedik lett az USA legelső nyári olimpiáján.


Fotó: -a-
Lap tetejére