RSS Feed

EU: hódítanak a hibrid autók

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2022. 05. 14. 17:32:54 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

  EU: hódítanak a hibrid autók

Az aktuális energiaválság és a dráguló üzemanyag aligha kedvez a járműforgalmazóknak. Ezt tükrözi, hogy Németországban a verdák átlagos életkora már elérte a 10 évet. Örömteli trend viszont, hogy a 2022 eddig eltelt időszakában, az Európai Unióban értékesített új modellek 25 százaléka hibrid üzemű volt.

Vajon egyre jobbak lettek a gépkocsik a harmadik évezredben, s ezért nem cserélik le gazdáik? Avagy a korábbi gazdasági, pénzügyi válság és a koronavírus-járvány ludas abban, hogy az Unióban már közel egy tucat esztendősek átlagosan a négykerekűek? Az ukrajnai háború, az aktuális energiaválság és a dráguló üzemanyag aligha kedvez a járműforgalmazóknak. Ezt tükrözi, hogy az EU-ban 11,8 esztendős az autópark, míg hazánkban másfélévtizedes „matuzsálemekkel” suhanunk. Persze nem mindenki, hiszen pár hónapos Suzukiból, ©kodából, Audiból sincs hiány a magyar utakon – hogy' csak néhány népszerű márkát említsünk! Konkrétan: márciusban alig 844 ezer új kocsit helyeztek üzembe az EU 27 tagállamában. Ez tavalyhoz képest 20,5 százalékos forgalom csökkenés.

Különösen Dél-Európában komorak a kereskedők. A Spanyol Királyságban 30,2 százalékos visszaesésről szólnak a friss statisztikák. S Itáliában (- 29,7 %) is hasonló a helyzet. A Francia Köztársaságban (- 19,5 %) és Németországban (- 17,5 %) közvetve-közvetlenül több millióan dolgoznak a járműiparban, így a szervizek, benzinkutak stb. is megérzik a tartós visszaesést. Míg a hagyományos, dízel és benzines járgányok kereskedelme akadozik, már minden negyedik idén rendszámot kapott autó volt hibrid és nő a bizalom az elektromos autók iránt is! 

Fotó: -a-
Lap tetejére