RSS Feed

Djokovicsot kiutasítják

NS - 2022. 01. 14. 12:29:40 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Djokovicsot kiutasítják

Az ausztrál bevándorlásügyi miniszter, Alex Hawke úgy döntött, törli a 20-szoros Grand Slam-győztes teniszező, Novak Djokovics vízumát az Australian Open főtáblájának kezdete előtt három nappal. Sajtóhírek szerint ennek a határozatnak sokkal súlyosabb következményei is vannak annál, hogy a szerb klasszis nem szerepelhet a most kezdődött Grand Slam-tornán.

Kedden előre jeleztük, hogy bár Djokovics a hétfői bírósági döntés után visszakapta a vízumát – az ítélet szerint a határőrség nem adott elég időt a teniszezőnek, hogy beszéljen másokkal és részletesen válaszoljon, mielőtt értesítették a vízum megtagadásáról –, Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter személyes jogköréből fakadóan még elveheti a beutazási engedélyét.

Magyar idő szerint péntek kora reggel Alex Hawke „élt a hatalmával”.
„Ma élek a hatalmammal: egészségügyi és közrendi okok miatt törlöm Novak Djokovics úr vízumát! A közérdek is ezt kívánja” – írta Hawke a közleményében.
De mit jelent mindez pontosan? Sajtóhírek szerint nem csak azt, hogy ki kell hagynia az Australian Opent. Több sajtóorgánum is úgy értesült, hogy a döntés értelmében a világ első számú férfi teniszezőjét három évre kitiltják Ausztráliából. A Hawke által alkalmazott 133C(3) törvény kimondja, hogy az éritnett három évig nem kaphat vízumot. „Bizonyos körülmények teljesülése mellett” ugyanakkor vannak kivételek, és Djokovics minden bizonnyal fellebbez mindez ellen.

Az ausztrál politikai újságíró, Simon Love a Twitter-oldalán arról számolt be, hogy információi szerint Djokovics ügyvédei egyelőre nem adtak be keresetet az ausztrál szövetségi bíróságnak, és jogi lépéseket sem tettek Hawke bejelentése után. De ahogyan fogalmaz: „A dolgok gyorsan változhatnak.” 

Mindeközben Scott Morrison ausztrál miniszterelnök kijelentette, támogatja a bevándorlásügyi miniszter döntését, amely az ő olvasatában „megvédi az ausztrálok által a koronavírus-járvány során hozott áldozatokat”.

„Tudomásul veszem és elfogadom Alex Hawke alapos megfontolás után meghozott határozatát és az ezzel kapcsolatban felvázolt érveit is. A koronavírus-járvány az összes ausztrálnak nagyon nehéz volt, de mi összetartottunk, életeket és az emberek megélhetését mentettük meg. Közös erővel az egyik legalacsonyabb halálozási arányt, a legstabilabb gazdaságot és a legmagasabb átoltottsági szintet értük el a világon. Az ausztrálok rengeteg áldozatot hoztak, és joggal várják el, hogy az áldozatok eredményét megvédjék. Alex Hawke miniszter úr ezeknek eleget téve döntött” – idézte Scott Morrison szavait a The Guardian.


Fotó: -a-
Lap tetejére