RSS Feed

A csehek mintegy 20 százaléka elutasítja az oltást

mti - 2021. 12. 03. 18:05:36 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A csehek mintegy 20 százaléka elutasítja az oltást

A koronavirus elleni oltást a cseh lakosság mintegy 20 százaléka határozottan elutasítja - derült ki egy országos felmérésből, amelynek eredményét pénteken hozták nyilvánosságra Prágában. Az oltás kötelezővé tételét a megkérdezettek 43 százaléka támogatja, ugyanilyen nagyságú a kötelező oltást elutasítók aránya is. A harmadik, emlékeztető oltási adagot az oltáspártiak döntő többsége minél hamarabb szeretné felvenni.

 A megkérdezettek 14 százaléka úgy döntött, hogy semmiképpen sem hagyja beoltatni magát, míg 6 százalékuk még habozik, hogy felvegye-e az oltást vagy sem - írja közleményében a STEM közvélemény-kutató intézet.
    A Húsvétkor készült hasonló felmérésben az oltást határozottan elutasítók száma a mostaninál alacsonyabb, tíz százalékos volt. A habozók aránya akkor szintén alacsony, tíz százalék volt.
    Az oltás kötelezővé tételét a megkérdezettek 43 százaléka támogatja, ugyanilyen nagyságú a kötelező oltást elutasítók aránya is. A harmadik, emlékeztető oltási adagot az oltáspártiak döntő többsége minél hamarabb szeretné felvenni.
    A 10,7 milliós Csehországban 6,4 millió személy vette fel eddig az oltás mindkét adagját, a harmadik adagot pedig már több mint egymillióan.
     A STEM szerint az oltást a nehezebb szociális helyzetben élők és a fiatalok utasítják el gyakrabban, míg a 60 éven felettiek körében a támogatás aránya jóval magasabb.  


Fotó: hazipatika.com
Lap tetejére