RSS Feed

Kis karácsony, nagy karácsony

Regös István - 2021. 12. 03. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Kis karácsony, nagy karácsony

A kis karácsony, nagy karácsonyból úgy tűnik, hogy most a kis karácsonyt választjuk. A családok ezúttal mintha félnének a közös fenyőünneptől, a kevésbé bátrak még egy szűk körű ünnepi vacsorára sem nagyon vállalkoznak. Attól persze még nem lesz más a kis karácsony, ami ezúttal is, mint egy félelmekkel teli időszak kezdete lehet, és amely bőven elhúzódhat a következő év elejéig. Olyannyira, hogy a kis karácsony után kis szilveszter következhet csak.

Mert ugye, tudjuk, hogy ez a 2021-es esztendő elég keménynek bizonyult. Szinte már legendáriumba való volt minden egyes találkozás és csak a nagyon erős kapcsolatokat nem ingatta meg a vírusfertőzéstől való félelem. Finnország köztudottan az ezer tó országa, Magyarországról pedig elmondhatjuk, hogy mára  az ezer virológus országává vált. 

Félni vagy nem félni

Nem vagyok virológus szakember, csak egész egyszerűen, ahogy illik, félek. Ugyanúgy, miként a kedves olvasók nagy része is. Azt mondja a fáma, a háborúk idején ugyanabba a lövészárokba kétszer nem csap be az ágyúgolyó. Ezt persze azok terjesztették, akik a lövészárkokat megásták. Hogy hol és mikor csap le a vírus,  teljesen kiszámíthatatlan és mégis mindenki tudni szeretné. Igen ám, de van itt egy bökkenő! A rádiók, tévék, az internet, az újságok, tele vannak a virológusok véleményhalmazával. Nem tudjuk, melyik igaz, kapjuk az oltásokat, de az eredményét még a szakemberek sem tudják megjósolni. Nem is lehet, hiszen a koronavírus rövid idő alatt lett okozta a világ legfélelmetesebb járványát. 


Kinek higgyünk?

Amikor öten, ötféleképpen mondják el, milyen tünetei vannak a Covid-vírusnak és a mutánsainak, hosszú időnek kell eltelni ahhoz, felmérhessék az oltások hatékonyságát. Ez idő alatt pedig túl sokan halnak meg. Igaz, egyetlen ember halála is dráma, és ha ráadásul a vírus családtag, barát, ismerős halálát okozza, senkit nem érdekel a statisztika. Ami a legérdekesebb és legijesztőbb, hogy aki kijön a betegségből vagy lejön a lélegeztetőgépről, többnyire el sem tudja mondani a tüneteket, képtelen leírni a végtagfájdalmakat, a tüdőgyulladás rémületét, hogy nem kap levegőt, s milyen erős fejfájás gyötri. S milyen is az ember: ilyenkor úgy érzi, ezeket a tüneteket szinte már saját magán ismeri fel. Holott, lehet, hogy csak egy egyszerű influenzát kapott el. 


Az egészségügy a frontvonalban

Az orvosok olyan mértékben leterheltek, hogy földi halandó ezt talán fel sem tudja mérni. Néha úgy érezzük, bosszant minket a média, szinte már rémisztget, mindenféle tanácsokat ad, melyek közül azt sem tudjuk, melyiket fogadjuk el. Nagyon sok család ma még kis karácsonyra készül és reménykedik egy következő, szebb karácsonyban. Hogy ez a remény beteljesüljön, tartsuk be a járvánnyal kapcsolatos előírásokat, oltassuk be magunkat, viseljünk maszkot, tartsunk távolságot, így akadályozva meg a fertőzést! S akkor kezdődhet az ének: „Kis karácsony, nagy karácsony, kisült-e már a kalácsom?”


Fotó: Németh András Péter
Lap tetejére