RSS Feed

Öt nap júniusban

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 11. 26. 13:45:36 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Öt nap júniusban

Húsz éve hunyt el Izraelben a balos újságíróból lett amerikai katonatiszt, Stefan Heym. A második világháború poklát megjárt irodalmár az NDK-ban telepedett le, ahol nem volt mindig jó viszonyban a Kreml kelet-berlini bábfiguráival.

A kalandos élettel büszkélkedő, chemnitzi születésű, baloldali zsurnalisztából lett amerikai katonatiszt Stefan Heym (1913-2001) éppen 1953-ban telepedett le a Német Demokratikus Köztársaságban. Öt nap júniusban című, 1974-ben napvilágot látott regénye - mely 1989 óta magyarul is olvasható - talán a leghitelesebb krónikája a réges-régi berlini népfelkelésnek. Az egész NDK-ban, 270 településen sztrájkokhoz, forradalmi megmozdulásokhoz vezetett a lázadás. A kelet-berlini Stalin-Allee építőmunkásainak normaemelést elutasító tiltakozó akciójával kezdődött demonstráció, szűk négy évvel a DDR kikiáltása és három hónappal a moszkvai diktátor halála után élesen rávilágított a „létező szocializmus” és az erőltetett iparosítás sokáig szőnyeg alá sepert gondjaira.

A fennmaradt filmdokumentumok, fényképek fájdalmasan emlékeztetnek a majdani ’56-os budapesti jelenetekre: a békésen indult spontán tüntetést szovjet tankok verték le ott is, itt is. A felkelés szűk egy hete alatt 2-3 ezer politikai fogoly szabadult ki az ulbrichti börtönökből. Heym-t 1979-ben tíz évre kizárták a kelet-német írószövetségből: az NDK összeomlása után az idős férfi rövid ideig a bonni Bundestag korelnökeként, képviselőként a posztkommunista PDS színeiben védte az „ossik” vélt és valós érdekeit. Stefan Heym - éppen két évtizede - Izraelben hunyt el. Micsoda – szó szerint – regényes életpálya!

Fotó: -a-
Lap tetejére