RSS Feed

A metropolisz magyarjai

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 11. 26. 9:12:31 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A metropolisz magyarjai

A fal 1961 augusztusi, szeptemberi felhúzása és '89-es leomlása után is Közép-Európa egyik legizgalmasabb, befogadó települése Berlin. Igaz kevesebben portyáznak most a Spreenél, mint a koronavírus-járvány kirobbanása előtt! A hosszabb-rövidebb időre idelátogató honfitársaink szintén otthonosan érezhetik magukat e világvárosban.

Hiszen, mi magyarok ezer szállal kötődünk a hajdani porosz településhez. Üknagyapáink már 1846-tól honfi-körbe tömörültek a Spreenél. Pillantás a múltba! Liszt Ferenc muzsikájával hódította meg a várost, ahol a filmes Balázs Béla és Bulla Elma, Rökk Marika és Eggerth Márta színésznők is otthonosan mozogtak. A pesti Madách Színházat megálmodó, éppen 65 esztendeje elhunyt Kaufmann Oszkár számos ma is működő teátrummal ajándékozta meg az „arany 20-as években” a 4,5 milliós Berlint. Az 1696-ban alapított itteni Művészeti Akadémiát 1997 és 2003 között irányító Konrád Györgytől a muzsikus-komponista Kurtág Györgyig, Kertész Imréig már-már reménytelen vállalkozás felsorolni azokat az irodalmárokat, s más művészeket, akiknek alkotói korszakuk egy-egy szakasza a lüktető életű, szabadságszerető világvároshoz kapcsolódott.

S akkor még nem dicsértük a franciaországi labdarúgó Eb-n jól szereplő nemzeti tizenegyünk egykori, örökifjú kapusát, Király Gábort, aki – Dárdai Pál társaságában – a Hertha BSC csapatában öregbítette a magyar sportolók hírnevét. Dárdai évekig a Bundesliga első osztályában sikeresen szereplő kék-fehér focisták népszerű vezető edzője volt, s lett 2021-ben megint! De említhetem a spandaui vizilabdások hajdani portását, Baksa Lászlót is. Fischer Iván karmester, Gryllus Dorka színésznő, Dalos György író, Gulyás Réka filmtörténész, Robotka József kulturális menedzser is ős-berlininek számítanak már. Magyar utánpótlásból idén sincs hiány az NSZK-ban!

Fotó: -a-
Lap tetejére