RSS Feed

1976 – nosztalgia négykeréken

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 11. 25. 12:08:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

1976 – nosztalgia négykeréken

Negyvenöt esztendővel ezelőtt egy mára elfelejtett francia márka kapta a „Car of the Year” kitüntetést. A Simca 1307/08-as széria ferdehátú stílusa a tíz esztendővel korábban díjazott R 16-os szabásmintáját követte. A dizájn aztán a szovjet konstruktőröket is megihlette.

Harmincöt esztendővel ezelőtt a gorbacsovi birodalom formatervezői, kihasználva, hogy a rothadó kapitalista világ a csernobili autom katasztrófával volt elfoglalva, lemásolta a Simca 1307/08-as gépkocsit. Megszületett a Moszkvics/Lada Aleko. Már kívülről sem volt oly' szép a szláv kópia, mint a francia eredeti. Ám az orosz motor hörgése és a belső berendezések műanyag kárpitja végleg elillantotta a gyanút, hogy az 'új' Alekonak köze lenne az 1976-ban „Év autója” elismerést kapott jó öreg Simcához.

Az alapváltozatban 1,3 literes bajnok mögött anno a BMW 3-as szériája lett második helyezett. Ám a több névváltoztatás után a palettáról teljesen eltűnt Simca családdal ellentétben a bajor típus ma is él, virul. (Korábbi 7-es sorozatuk éppen a frankfurti szalon egyik sztárja volt 2015 őszén.) S mely modell nyerte a bronzérmet a '76-os  kűzdelemben? A Renault 30-as! Vagyis Franciaország dupla sikert aratott, de a nyugatnémetek sem vallottak szégyent az európai mezőnyben. Ja, mellesleg sem az Aleko, sem más szocialista típust nem jutalmazott soha „Év autója” kitüntetésben a nemzetközi ítész csapat. Ki érti ezt?

Fotó: -a-
Lap tetejére