RSS Feed

Pusztaromantika a német mozikban

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 11. 25. 8:50:01 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Pusztaromantika a német mozikban

A Vasárnap Reggel című kitűnő lap a 21. század hajnalán adott hírt a német fővárosban – ma is – élő, Gulyás Réka friss könyvéről. A kötet 2022 küszöbén is izgalmas olvasmány. A hangosfilm hőskorszakába kalauzolja el a mozbarátokat.

Jómagam (a lassan négy esztendeje elhunyt bohém) Königer Miklós révén ismerkedtem meg a Spreenél Gulyás Réka filmtörténésszel, akinek akkoriban, 2001-ben jelent meg új kötete, a Von der Puszta will ich träumen... Az 1929 és 1939 közötti német mozikban fellelhető magyarságkép nyomába eredő A pusztáról akarok álmodozni... című könyv fotókkal, újságcikkekkel, dokumentumokkal bőségesen illusztrált, másfél száz oldalas munka. A Gulyás-kötet a német filmgyártásban hajdan aktív honfitársainknak is emléket állít.

A rendezők közül többek közt Korda Sándor, Moholy-Nagy László, Metzner Ernő dolgozott Németországban, míg Balázs Béla és mások forgatókönyvíróként járultak hozzá a celluloidmesék sikeréhez. Gulyás Réka (54) különösen nagy teret szentelt a magyar mozicsillagok felidézésének. A romantikus könyvben lapozgatva Bársony Rózsitól Lia de Puttyig és Rökk Marikától Szőke Szakállig rengeteg, hajdan imádott színművész pályafutása, illetve annak a Horthy-korszakhoz kapcsolódó epizódja elevenedik meg.

Fotó: -a-
Lap tetejére