RSS Feed

Varga Mihály előveheti a kasszakulcsot

24.hu - 2021. 07. 24. 13:02:17 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Varga Mihály előveheti a kasszakulcsot

Ismét kormányhatározatba foglalta a politikai üzentét az Orbán-kabinet, az 1494/2021. (VII. 23.) számú kormányhatározat, amely egyebek mellett azt tartalmazza, hogy az Európai Bizottság az Európai Parlament politikai nyomásgyakorlásának engedve a gyermekek védelme érdekében megvalósított hazai jogalkotással összefüggő politikai ellenvéleménye okán hazánk helyreállítási tervének elfogadását késlelteti.

Ezt ugyan az Európai Bizottság tagadja, ám ez nem befolyásolja a magyar kormányt abban, hogy a pénzek visszatartását a homofób elemeket tartalmazó pedofiltörvény elleni brüsszeli tiltakozásokkal kösse össze.

A tegnap elfogadott kormányhatározat szerint a kormány a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz kapcsán az Európai Bizottsággal folytatott további egyeztetések tekintetében az alábbi tárgyalási álláspontot határozza meg:

Hazánk helyreállítási tervének elfogadása során csak olyan megállapodás fogadható el, amelyben az Európai Bizottság nem támaszt Magyarországgal szemben olyan feltételt, amelyet más tagállamokkal szemben nem alkalmaznak (kettős mérce tilalma).
Hazánk az  Európai Unió Alapjogi Chartájának 21.  cikke szerinti diszkriminációmentességet az  Európai Unió Alapjogi Chartájának 14. cikkében rögzített azon rendelkezéssel együtt valósítja meg, amely kimondja „a szülők azon jogát, hogy gyermekeik számára vallási, világnézeti vagy pedagógiai meggyőződésüknek megfelelő nevelést biztosítsanak, tiszteletben kell tartani az e jogok és szabadságok gyakorlását szabályozó nemzeti törvényekkel összhangban”.
Hazánk az  Európai Unió Alapjogi Chartájának 21.  cikke szerinti nemek közötti megkülönböztetés fogalmát a szöveg eredeti, hagyományos (biológiai) jelentése szerint alkalmazza.
A kormányhatározat egyúttal felszólítja az érintett minisztereket, hogy „hazánk helyreállítási tervének végrehajtása” érdekében, haladéktalanul kezdjék meg „a Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervéhez kapcsolódó intézkedési lista szerinti intézkedések végrehajtását.” Ennek egyik pontja Varga Mihálynak ad konkrét feladatot: a pénzügyminiszternek el kell kezdenie előkészíteni a Nemzeti Helyreállítási Alap terhére a forrásigények felmerülésének ütemében a végrehajtáshoz szükséges források előfinanszírozását.

Fotó: -a-
Lap tetejére