RSS Feed

Elba-parti vakáció

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 07. 24. 12:44:53 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Elba-parti vakáció

Júliusban javában tart a régen várt iskolai szünet Németország második legnépesebb városában. A külföldi turistáknak ilyenkor nyáron érdemes felkeresniük Hamburgot. A vizekben gazdag Hanza-metropolisz diákjai számára augusztus elején folytatódik majd a tanítás.

Covid-19 mentes időkben évente egyszer-kétszer átugrom Berlinből Hamburgba. Ám most úgy húsz hónapja nem jártam dr. Angela Merkel szülővárosában. Pedig kedvelem az Elba-metropoliszt, mely Észak-Németország kulturális centruma. Így volt ez már azelőtt is, hogy Bonaparte Napóleon és francia serege 1813-14-ben megszállták volna. Nyári múltba révedés!
A vagyonos üzletemberek, hajtótulajdonosok, halászok a korábbi századok során - két kolera és pestis járvány között - bőven szántak pénzt a múzsákra is. Szerettek szórakozni a szorgalmas bankárok, mágnások, kapitányok, matrózok. S nem csak harmonika szóra! Így a 16. században nyílt börze közelében hamarosan operaháza, majd az 1700-as évek második felében nemzeti teátruma is lett Hamburgnak. Az utóbbi esztendőkben a gyönyörű Elbphilharmonie épületének átadása hozott új színt a kulturális életbe!
A Beatles "könnyűzenéje" mellett a musical műfaj is ezer szállal kötődik az Európai Unió (nem fővárosi rangú) legnépesebb cityjéhez. Az 1,8 millió lakosú Hanza-metropoliszba tekintélyes publikumot vonzottak olyan rekordszériás remekművek, mint a Macskák, Az operaház fantomja, A vámpírok tánca, a Mamma Mia, avagy a Der König der Löwen/Az oroszlánkirály. Az öreg kontinensen csupán London és Bécs, a tengerentúlon pedig csak New York konkurálhat a német kikötővárossal a musical-kínálatban. Tavaly márciustól ennek a műfajnak/biznisznek is lőttek! Ám 2021 nyarára helyreállt az élet!

Fotó: -a-
Lap tetejére