RSS Feed

Valóban hatalmas a Gigafactory

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 07. 18. 12:06:45 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Valóban hatalmas a Gigafactory

Berlintől bő 30 kilométerre roham tempóban halad a német-lengyel határhoz közeli korszerű autógyár építkezése. Amint megírtuk, a Tesla Gigafactory óriási csarnokaiban az eredeti tervek szerint idén nyártól készülhetnének az amerikai elektromos gépkocsik. Ám a gyáravatóra várni kell!

Geodéta családban cseperedtem fel, ezért nem szeretem az olyan pontatlan újság híreket, melyek a „budapesti Forma 1 futamról”, avagy a „berlini Tesla üzem” közeli megnyitásáról regélnek. Ez utóbbi példánál maradva. Tisztázzuk, a multimilliárdos Elon Munk nem a német fővárosban, hanem az azt körülölelő, gyéren lakott Brandenburgban épít hatalmas üzemet, majdan 10-12 ezer embernek munkát adva.

Tény, hogy Berlintől jó 30-35 kilométerre, valóban roham tempóban halad a korszerű autógyár építkezése. Amint megírtuk, a Tesla Gigafactory hatalmas csarnokaiban az eredeti tervek szerint idén nyártól készülhetnének az amerikai elektromos gépkocsik. Ám a gyáravatóra várni kell: az építési engedélyekkel nem először voltak/vannak gondok. Pláne, amióta egy hatalmas akkumulátor üzem felhúzása is szóba került! Feltehetően ez is téma volt Elon Munk minapi, kelet-németországi tárgyalásai során. Legutóbb tavaly novemberben nézte meg a grüneheidei építkezést a gyártulajdonos, majd most májusban.

Addig is, amíg – talán – 5-6 hónap múlva beindul Grüneheidében a kaliforniai Tesla modellek termelése, lássuk, hogy mely környezetbarát kocsikért hevülnek a polgárok ma? A sztár 2021 eddig eltelt időszakában a Volkswagen  e-Up. Míg a hagyományos típusok mezőnyében a VW Golf a nyerő Angela Merkel birodalmában, s számos más európai államban, addig az elektromos négykerekűek viadalában a kisebb, VW e-Up a bajnok. Idén már több, mint 12 ezer ilyen kiskocsit vettek a németek. Az ezüst érem a Tesla Model3-nak jár. Ezt az amerikai verdát hamarosan Berlin közelében is gyártani fogják! Ott, ahol az egykori szovjet tankok szántotta tájakon lényegesen olcsóbb a telekár, mint a zsúfolt metropoliszban! A zöldmezős beruházás hivatalos engedélyezése egyelőre akadozik Brandenburg tartományban. Musk koranyári terepszemléje tán gyorsíthatja a bürokráciát!Fotó: -a-
Lap tetejére