RSS Feed

Toyota, Honda és a többiek

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 07. 19. 12:17:12 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Toyota, Honda és a többiek

A hamarosan olimpiának otthont adó jóléti japán monarchia büszkélkedhet bolygónk legnépszerűbb autómárkájával. A Toyota Corolla tartósan kelendő! Ám a szomszédos Kínai Népköztársaságban más a divat 2021-ben. A Föld legnépesebb államában egy távoli tájakon ismeretlen típus hódít.

A 127 millió lakosú Felkelőnap országában a {hagyományosan automataváltós} belföldi négykerekűek mellett - például Toyota Corolla / Prius hibrid, Honda Civic stb. - az európai modellek is igen népszerűek. Persze majd' 7 ezer szigetből álló Japán Császárság gazdasága is megérezte a 16 hónapja tomboló koronavírus-járvány negatív hatásait. A jóléti ázsiai monarchia büszkélkedhet a világ legnépszerűbb autómárkájával. A Toyota Corolla tartósan kelendő! Persze a szomszédos Kínában más a divat 2021-ben. A Föld legnépesebb államában egy távoli vidékeken ismeretlen típus hódít: Volkswagen Borával azonos felépítésű Lavida sikerét tükrözi, hogy tavaly több, mint 463 ezer darab ilyen pazar limuzin talált gazdára a kommunista birodalomban, s csak ott!
Más tájakon a Golf és a Passat rivalizál ebben a kategóriában. Nemzetközi összehasonlításban a VW Golf mögött a négyajtós Lavidából fogyott a legtöbb, így ezen két modellé a nyolcadik és kilencedik placc. A világsztár ugyanis, mint jeleztük 2020-ban a megunhatatlan Toyota Corolla volt. Ezen örökifjú japán márkából - kerekített adatok - bő 1,1 millió példány kelt el. Az ezüst érem a rokon RAV4 SUV-nak jár. Ebből a divatos szabadidős modellből bő 970 ezer darab talált gazdára szerte bolygónkon. Dobogós lett a méretes, modern Honda CR-V is (705 ezer db.). Szintén e cég terméke a negyedik helyezett Civic (698 ezer db.).

Hm. Csupa japán márka! S hol van Európa autóipara? A Volkswagen Tiguan jóvoltából az ötödik placcon. A szakemberek szerint, ha nem tombol a Covid-19 járvány, akkor a népszerű német SUV-ból a 607 ezer példánynál legalább 20 százalékkal több fogyott volna. Ez igaz persze a toplista hatodik helyén csillogó, elegáns Toyota Camryra (593 ezer db.) is!  Az öreg kontinensen szinte ismeretlen, sportos Nissan Sylphy (544 ezer db.) Ázsiában és az Egyesült Államokban Sentra emblémával tündököl a szalonokban. A világlistán nyolcadik lett a múlt évben az új VW Golf. Arra senki sem számított Wolfsburgban a sikertípus debütálásakor, hogy alig fél millió vásárlót csábít csupán a „Made in/by Germany” kedvenc. Kilencedik a Borával azonos felépítésű, csak a Kínai Népköztársaságban értékesített VW Lavida, hajszállal megelőzve az aktuális Hyundai Tucsont.


Fotó: -a-
Lap tetejére