RSS Feed

A szemünk és az UV-sugárzás

M. A. - 2021. 06. 22. 13:00:32 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A szemünk és az UV-sugárzás

Itt a nyár, jó idő, szabadság és kicsit már a járványt is feledtük. De vigyázat, ez az évszak sem veszélytelen! Ha nem vagyunk eléggé elővigyázatosak, az okozhatja a legnagyobb problémát, amit a legjobban vártunk. Vagyis a napsugárzás.

Az UV-sugárzás – vagy, ahogy még nevezzük, az ultraibolya sugárzás – nélkül nem létezhetne élet a földön. Pozitív hatása, hogy szabályozza az anyagcsere-folyamatokat. Kedvezően hat a növényekre és a környezetre. Viszont számos maradandó egészségkárosodást okozhat az emberi szervezetben. Az UV-A sugárzás éget, míg az UV-B sugárzás barnít. Habár az utóbbi segíti a szervezetet a D-vitamin előállításában, a túlzásba vitt napozás számos veszélyt rejt magában.

 

„Azon kívül, hogy az UV sugárzásnak szerepe van a bőr korai öregedésében és akár bőrrákot is okozhat, a szemünkben is képes problémát okozni. Akárcsak a bőrünk, az erős napsugárzástól a szemünk is károsodhat” – mondja Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa. „Gondoljunk csak bele, hogy egy forró nyári napon, vízparton ülve, vagy éppen horgászat és vízi sportok alkalmával mennyire erős, a vízről visszatükröződő fényhatások érik a szemünket. Ez a téli hóvaksághoz hasonlítható. Kollégáimmal ezért is hangsúlyozzuk folyamatosan, hogy a szemünket nyáron folyamatosan védjük a naptól”- tette hozzá a szemész.

 

A nyár során nem csupán a naptól, de a medencevíztől is óvni kell a szemünket. Itt vannak a jótanácsok, amiket érdemes megfogadni.

 

Válasszunk teljes UV-védelemmel ellátott napszemüveget!

 

Nyáron az ultraibolya (UV) sugárzás sokkal erősebb, és csak azért, mert a lencsék sötétek, nem jelenti azt, hogy a szemünket meg is védik a káros sugaraktól. Keressünk UV400 vagy 100 százalékos UV védelemmel ellátott szemüveget, ami azt jelenti, hogy a lencsék elzárják az UVA és UVB sugarak teljes spektrumát.

 

Viseljünk sapkát, kalapot!

 

Hölgyek körében egyre nagyobb divat a szalmakalap. Viselésével nem kell megvárni a tóparti vagy tengerparti nyaralást, bátran hordhatjuk utcán is.

 

Vegyünk fel úszószemüveget!

 

A szemüveg viselete mind beltéri, mind kültéri medencében javallott. Még a klórozott medencés vízben is előfordulhat, hogy egyes mikroorganizmusok fertőzést, szemgyulladást okozhatnak. Ez a fertőzési kockázat pedig még inkább fokozódik a tavakban és más, nem vegyszerezett vízterületeken.

 

Ne ússzunk kontaktlencsében!

 

Mindig tartsuk be a kontaktlencse-viselés higiéniai szabályait, hiszen komoly gondok adódhatnak akár egy medencés csobbanás alkalmával is. A víz hatására a lencse könnyen elmozdulhat, homályossá válhat, vagy el is szakadhat.

 

 

 


Fotó: purecom/Budai Szemészeti Központ
Lap tetejére