RSS Feed

Bonn-Berlin tengely

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 06. 22. 17:50:13 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 Bonn-Berlin tengely

Nyugat-Németország negyedik kancellárja 1913-ban született Lübeckben. A már Adolf Hitler '33-as hatalomra jutása előtt az SPD-hez csatlakozó Willy Brandt, illegalitásban használt nevén vált nemzetközi hírűvé. '71-ben Béke Nobel-díjat vehetett át. A depresszióval viaskodó idős, szocdem politikus a 21. század küszöbén hunyt el.

A náci terror elől húsz esztendősen Norvégiába emigrált szociáldemokrata újságíró Brandt csak 1948-ban kapta vissza német állampolgárságát. A későbbi bonni kancellár politikai karrierjének fontos állomása volt Nyugat-Berlin. A különleges státuszú városban jó hatvan esztendeje lett főpolgármester: mint emlékezetes abban a korszakban (1961) épült meg a berlini fal és lett Brandt az SPD elnöke (1964). A több nyelven beszélő, jó humorú, a nőket és a konyakot kedvelő Willy Brandt nevéhez fűződik az NSZK első amerikai típusú választási kampánya.

Brandt 1969 és 1974 között volt bonni kancellár. 1970 végén a varsói gettónál letérdepelve kért bocsánatot a lengyel néptől, antifasisztaként a nácik barbárságáért. '71-ben Béke Nobel-díjat vehetett át. A szociáldemokrata-liberális kormányzati időszak fontos eredménye volt a kelet-európai országokhoz való közeledés. Brandt 1987-ig irányította a Német Szociáldemokrata Pártot. Még megélhette a berlini fal 1989 novemberi leomlását és Németország 1990 októberi újraegyesítését. A 20. század legnagyobb formátumú európai államférfiai között számon tartott Willy Brandt röviddel 79. születésnapja előtt hunyt el.

Fotó: -a-
Lap tetejére