RSS Feed

A Buffalo-hadművelet a senki földjén

Kiss Zsuzska - 2021. 06. 16. 8:00:18 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A Buffalo-hadművelet a senki földjén

Június 17-én, este 21:00-kor debütál a Buffalo művelet című hatrészes ausztrál minisorozat az Epic Drama műsorán, amely a kontinens egyik legellentmondásosabb időszakára összpontosít: az ’50-es évek hidegháborús korszakára, mikor is a kormány engedélyezte, hogy a britek atomteszteket hajtsanak végre a dél-ausztráliai senki földjén, Maralingában

 A katonai támaszponton azonban nem csupán a nukleáris tölteteket teszik próbára, de az emberek hűségét is ebben a fordulatos és szatirikus drámában, amelyben barát fordul barát ellen, szerető a szerető ellen és a kormány az emberei ellen. 

Még az ausztrálok se nagyon hallottak az ausztrál bombatesztekről
Az ’50-es években felpörgött a fegyverkezési verseny, és a britek alaposan lemaradtak Amerika és az oroszok mögött. Anthony Eden, az akkori brit miniszterelnök az ausztrálok segítségét kérte a saját atombombája legyártásában és tesztelésében. Ez utóbbihoz pedig keresve sem találhattak jobb helyet a dél-ausztrál Maralingánál, ami elvileg lakatlan volt. Elvileg.

– Elmesélni a történelem egy nem ismert szeletét: ez izgatott és innen jött a sorozat ötlete is – meséli Tanya Phegan, a Buffalo művelet producere, akit megdöbbentett a felismerés, hogy még az ausztrálok se nagyon hallottak a maralingai bombatesztekről. Úgy kellett tehát szemléltetni a történetet, hogy az egyszerre legyen univerzálisan átlátható és tükrözze az ausztrál kultúrát is. Ehhez egy zseniális író-rendezőre volt szükségük, aki képes a valós történelmet drámai, sőt szatirikus körítéssel ellátni.

Egy rendező, aki csak kémeket akart látni, de sokkal többet kapott
Peter Duncan, a Buffalo művelet író-rendezőjét leginkább a kémek vonzották a sorozathoz – a téma rajongója. Ahogy jobban beleásta magát a történelmi háttérbe, úgy döbbent rá arra, hogy mennyire összetett, sokakat – a hadsereget, a politikusokat, a kémszervezeteket és az őslakosságot is – érintő történettel áll szemben, amely egy eddig láthatatlan, de mély sebet ejtett Ausztrália szívén. Mindezzel együtt a megközelítése szimpla volt: egy egyszerű munkahelyi drámaként képzelte el a történetet, amely történetesen atombombák körül forog. Mindenki megpróbált bízni a másikban, de igazából félt az árulástól.

A szereposztás
A Buffalo műveletben 92 szöveges szerep van, ami egy ausztrál produkciótól közel egyedülálló teljesítmény. A sorozat főszereplője Leo Carmichael őrnagy, aki a tesztek lebonyolításáért felel: erre a szerepre az alkotók egy igazi vezéregyéniséget kerestek, és meg is találták Ewen Leslie (A tó tükre, Alvó szépség) képében. Őt leginkább az eddig nem ismert történet vonzotta a projekthez, illetve, hogy A 22-es csapdájára emlékeztető szatíra az események hatására egyre sötétebb fordulatot vesz. Karaktere emberére akad a Jessica de Gouw által játszott Evában, aki meteorológusként érkezik a bázisra, de titokban egészen más szándékai vannak. Karaktere szerinte kaméleonként képes beolvadni bárhová, minden helyzetben fel tudja találni magát. A szerep kedvéért a színésznőnek oroszul is meg kellett tanulnia, amiben nagy segítségére volt egy orosz kaszkadőr a forgatáson.

A nemzetközi nézők számára a legismertebb arc a szereposztásban a Crankford tábornokot alakító James Cromwellé lesz, akit anno Oscar-díjra jelöltek a Babe című filmben nyújtott alakításáért, de ismerhetjük a Szigorúan bizalmasból vagy a Sírhant művekből is. Cromwell a karakterét leginkább egy olyan Lear királyhoz hasonlítja, aki nem igazán tudja, hogy ki ő is valójában. A Los Angelesben született színész viszont azt nagyon is tudja, hogy a Buffalo művelet Amerika történelmére legalább annyira reflektál, mint Ausztráliáéra, hisz ők is hasonló tesztrobbantásokat hajtottak végre, mellyel az amerikai őslakosokat veszélyeztették. „Azt gondolnád, hogy az angoloknak és az ausztráloknak kicsit több eszük volt, mint nekünk, amerikaiaknak” – mondta a Maralingánál elkövetett hibákról.

Egy lebilincselő történet a történelem egyik legismertebb időszakáról, de annak egy nem ismert szeletéről, amely úgy működik, mint egy kémtörténet, egy politikai szatíra és egy munkahelyi dráma egyszerre: a Buffalo művelet igazi unikumnak ígérkezik – június 17-től csütörtökönként az Epic Drama műsorán.


Fotó: Epic Drama
Lap tetejére