RSS Feed

Kirk, Anne és a többiek

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 06. 12. 12:02:58 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Kirk, Anne és a többiek

Tavaly hunyt el Hollywood két legendás izomembere. Előbb az 1916-os születésű „Spartacus” ment el, majd az örökifjú „James Bond” távozott. Kirk Douglast hitvese Anne 2021 tavaszán követte a sírba. Él viszont még az 1930-ban világra jött Sean Connery özvegye, s a sztárok remek filmjei velünk maradnak idén is! Keserédes névsor olvasás!

Így nyár küszöbén is elszomorít Andorai Péter tavalyi halála. Meg a két Omega tagé: Benkő Laci, s  Mihály Tamás már mennyei koncerteken kapnak tapsot. Zenéjük, akárcsak, Bergendy István és Balázs Fecó muzsikája az ifjúságommal forrott egybe. 2020 februárjában hunyta le örökre a szemét Ivan Kral. A legendás cseh-amerikai húr szaggató művész olyan kortársakkal bulizott, mint – a Berlinben emléktáblát kapott – David Bowie, a sohasem diétázó Iggy Pop és a csábítóan tehetséges Patti Smith. A 71 évesen elbúcsúztatott Kral, s a szintén európai gyökerű Eddie Van Halen Amerikában futottak be szép karriert – a zseniális rockgitárosok és dalszerzők lemezei velünk maradnak. Fájóan fiatalon ment el pár hónapja Mérei Tamás gordonkaművész és Szokolai Péter sem léphet többé színpadra.


A magyar művészvilágból 2020-ban elköltözött a - Kossuth-díjas Omegásokhoz hasonló magas elismerésben részesült - költő és politikus Szőcs Géza is. A Győri Nemzeti Színház Örökös Tagja Baranyai Ibolya sincs már az élők sorában. Skót kollégája, Sean Connery a Bahamákon hunyta le 90 évesen a szemét, Kirk Dougles még magasabb kort ért meg. Fischer György zongoraművész és dirigens Kölnben halt meg az ősszel – Ádám és Iván unokatestvérétől búcsúzott. Franciaország többek közt Valéry Giscard d'Estaing volt államfőt, Juliette Gréco énekesnőt és a szintén kilencven feletti Michel Piccolit siratja. A sepsziszentgyörgyi teátrum ugyancsak gyászolt a közelmúltban: Molnár Gizella erdélyi magyar színésznőként az anyanyelv ápolásáért is sokat tett hosszú pályafutása alatt. A csodálatos Pécsi Ildikó is itthagyott minket decemberben.


Fotó: x
Lap tetejére