RSS Feed

Kiskönyvekben a nagyvilág: itt a 100. zsebkönyv

M. A. - 2021. 04. 07. 12:31:58 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Kiskönyvekben a nagyvilág: itt a 100. zsebkönyv

Egy könyvsorozat esetében a századik kötet megjelenése ma már egészen szokatlan esemény. A Helikon Zsebkönyveknek viszont összejött ez a bravúr, aminek az eredményét az olvasók élvezhetik.

2013-ban egy mindenki számára megfizethető, alapműveltségi könyvtárat vizionáltak a Helikon Kiadó munkatársai. Ezzel a szándékkal indult útjára 2015 márciusában a Helikon Zsebkönyvek. Azóta megannyi világirodalmi klasszikust, fontos magyar művet, illetve filozófiai munkát jelentetett meg a kiadó ebben a formátumban: kiskönyvekben a nagyvilág – ahogy a sorozat szlogenje mondja.

 

2015-ben még havonta hármasával jelentek meg a kötetek, később ez a tempó mérséklődött, de a sorozat rajongói így is évről évre 10–15 könyvvel bővíthették saját zsebkönyvtárukat. Az idén minden eddiginél nagyobb lendületben van a sorozat: 2021-ben közel húsz új cím válik elérhetővé, köztük olyan szerzők művei, mint George Orwell, Rudyard Kipling, Kurt Vonnegut, Kazuo Ishiguro vagy Albert Camus.

 

A sorozat századik kötetének megjelenését a kiadó négy könyvvel ünnepeli: 99 magyar vers címmel jelent meg Simon Márton válogatása, mely a Helikon Zsebkönyvek 99. kötete. A jellemzően prózai kötetekre építő sorozat kivételes vállalkozása a népszerű költő és slammer által fontosnak tartott versek antológiája. A 100. kötete a Weöres Centenáriumi Év alkalmából korábban már 2013-ban kiadott Weöres Sándor Füves könyve – a minden korosztály számára népszerű költő világszemléletének összefoglalása.

 

Az pedig szintén egyedülálló a Helikon Zsebkönyvek életében, hogy egy mű két kötetben jelenjen meg, de ez is része a századik kötet körüli ünnepi kiadásoknak, így kerülhet az olvasók polcaira áprilisban Rudyard Kipling klasszikusa(i), A dzsungel első könyve, illetve A dzsungel második könyve.

 

 

 

 

 


Fotó: Helikon Kiadó
Lap tetejére