RSS Feed

Valaki nem mond igazat?

Regös István - 2021. 04. 01. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Valaki nem mond igazat?

Már nem lehet úgy viselkedni, hogy becsukom a szemem, a fülem és úgy teszek, mintha nem aratna a kaszás. Nem lehet azt mondani, hogy amíg velem nem történik meg a baj, addig nem is foglalkozom vele. Az elmúlt napokban - szörnyű ezt kimondani -, rekordszámú áldozattal járt Magyarországon a Covid-vírus. Tessék ezt még egyszer elolvasni!

Kedden a kormány saját tájékoztatása szerint is 302 ember halt meg a járvány következtében. Történt mindez akkor, amikor arról folyik a vita, hogy legyen-e nyitás vagy nem. Sajnálom Müller Cecília főorvos asszonyt, mert hiszen, szegényke, mindent elmond, amire utasítást kap, sőt, annak az ellenkezőjét is. 

Igazi tájékoztatást!

Eddig mintegy huszonnyolc szerkesztőség, legyen az nyomtatott, internetes vagy televíziós hírforrás nyílt levélben kéri egyöntetűen a kormányfőt és Müller Cecíliát, hogy ne akadályozzák az objektív tájékoztatást. Többek között azt is, hogy az újságírók helyszíni beszámolókat készíthessenek a kórházakban. A járvány alatti kórházi munka bemutatása rendkívül fontos, igazán a médiumok képesek erre, ezt már nagyon sok országban felismerték. Magyarországon a járvány kitörése óta a médiumok nem tudósíthatnak személyesen a kórházak Covid osztályain folyó heroikus munkáról. Például az Egyesült Királyságban, az USA-ban, Írországban, Németországban, Romániában, Szlovákiában, Kínában, Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában és Ausztráliában az újságíróknak nyilatkozhatnak a kórházi dolgozók mindarról, amit az intenzív osztályokon a fertőzöttek meggyógyításáért tesznek. 


Többen vagyunk

Gondolom, ennél a huszonnyolc aláírónál lényegesen többen aláírtuk volna, ha ez a nyílt levél nem titokban készül. Mellesleg a Mixonline.hu-n mi is közöltük a nyílt levelet, melynek tartalmával természetesen mi is egyetértünk. E nyílt levélben levél tartalma három pontban összefoglalható. Engedjék be a médiumokat a kórházak Covid-osztályaira, úgy hogy szabadon beszélgethessenek az ott dolgozó orvosokkal és ápolókkal. Természetesen az újságíróknak itt is kötelező minden járványügyi intézkedés betartása. Ilyen feltételek mellett az illetékeseknek lehetővé kellene tenniük, hogy a kórházi dolgozók beszámolhassanak munkájukról az újságíróknak, arcuk és nevük vállalásával. Ugyanis itt kezdődik a demokrácia. Így legalább az információk folyamatosan érkezhetnek, és nem csupán olyan válaszokat kapunk, amelyek a hivatalos véleményt tükrözik. 

Ne mondják azt, hogy meg sem rendült!

Ne mondják azt, hogy meg sem rendült az egészségügy a vírus elleni védekezéstől. Éppen azért kell a nyilvánosság, hogy az emberek lássák, mi a valós helyzet, mert így sokkal könnyebb bevonni őket a védekezésbe. Ezzel is jeleznék, hogy egyenrangúnak tartják őket. Tudjuk, hogy az egészségügyi dolgozók éjt nappallá téve küzdenek a koronavírus ellen és elvárnánk annak nyilvánosságra hozását, milyen nehéz körülmények között kell ezt a küzdelmet folytatniuk. Ez az a helyzet, amikor nincs helye a vitáknak, igenis el lehet mondani, hogy minden olyan beruházás várhat a sorára, amely nem száz százalékig a járvány elleni védekezést szolgálja. Ahhoz, hogy az ország lakosságának jelentős része elfogadja a vírus elleni védekezési programokat megfelelő tájékoztatásra van szükség. Ebben az időszakban nem lehet nem írni, most politikai állásfoglalástól függetlenül kell megnyilvánulni. Kíváncsian várjuk a kormányfőnek és az országos tisztifőorvosnak a nyílt levélre adandó válaszát! 
Fotó: Németh András Péter
Lap tetejére