RSS Feed

NSZK: dől a lé

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 02. 22. 17:52:04 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 NSZK: dől a lé

Nyersen, illetve feldolgozva évente több, mint egy mázsa gyümölcsöt fogyasztanak (fejenként) a polgárok Angela Merkel jóléti államában. A vitamin koktélok divatja 2021-ben is tombol! Sajnos a germán mezőgazdászok egy újabb csapadékhiányos, kánikulai nyártól rettegnek.

Miközben a német szakemberek egy újabb csapadékhiányos, forró nyártól tartanak, a vevőknek e hetekben mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk a bel- és külhoni agrártermékekért. A koronavírus-járványtól függetlenül az NSZK-ban hagyományosan az alma a sztár. Még akkor is, ha a klasszikus európai gyümölcs 2021 elején jobbára két-háromszorosába kerül, mint az „ezüst érmes” import banán. A 23,5 kiló/fő/éves alma fogyasztás felét teszi ki a banánból vásárolt kvóta. Az EU legnépesebb, 83 milliós tagállamában kedvelt a szőlő (5,5 kg/fő) is, bár többet isszák, mint rágcsálják. S alig csúszott le a dobogóról az elmúlt esztendőben az őszibaracak, mely eredetileg Ázsiában volt otthonos.

A turmixitalok és gyümölcskoktélok divatja idén is hódít. A baracknál kalóriaszegényebb, ám vitaminokban szintén gazdag a földi eper, valamint a Kaukázus vidékéről származó körte. Az még rejtély, hogy a Közép-Európában nagy mennyiségben, jó minőségben termesztett almából miért esznek-vesznek tízszer annyit a németek, mint a toplista hatodik placcán „szomorkodó” körtéből, mely ugyancsak ott terem a kertekben a Duna és az Odera között? Zöldségekből is komoly fogyasztó Németország: a verhetetlen bajnok – hagyományosan – a paradicsom (27 kg/fő/év).

Fotó: -a-
Lap tetejére