RSS Feed

Szászország: ötezer halott

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 01. 16. 17:23:25 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Szászország: ötezer halott

Az egykori NDK tájait, főleg a Keleti-tenger partvidékét 2020-ban viszonylag megkímélte a koronavírus-járvány. Ám az elmúlt hetekben egyre többen fertőződtek meg. Szászországban - az RB Leipzig labdarúgó klub szűkebb hazájában - már közel ötezer halottja van az aktuális kórnak, s Türingiában és Brandenburgban is rengeteg a tragédia.

Németországban január végéig meghosszabbították a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozásokat. Berlinben mostantól bezárt mintegy 450 autós iskola is, s a fővárost körülölelő Brandenburgban nem ajánlatos 15 kilométeres körzetnél távolabbra utazni. Az EU legnépesebb tagállamában a keleti régiókat tavaly viszonylag megkímélte a Covid-19 kórság. Ám az elmúlt hetekben egyre többen fertőződtek meg. Szászországban eddig közel ötezer halottja van az aktuális kórnak. Türingiában is rengeteg a tragédia. Januári közvéleménykutatások szerint az NSZK-ban különösen a 65 év alatti korosztály körében emelkedik folyamatosan a koronavírus elleni oltást támogatók tábora. Az összlakosságnak csupán 12 százaléka utasítja el határozottan, hogy új vakcinákkal kezeljék. 

Szilveszterig, mintegy 30 ezren hunytak el a fertőzéshez köthető betegségben. Ám napjainkra már 45 ezer fölé szökött a szörnyű német kvóta. A 83 millió lakosú NSZK több régiójában különösen sok halálos áldozata van az újévben is a Covid-19 fertőzéshullámnak. A keleti tájakon - egykori NDK - kívül durva a helyzet Bajoroszágban is, ahol már közel nyolcezren, Baden-Württembergben pedig bő ötezren hunytak el a jávánnyal összefüggésbe hozható betegség következtében. A négy magyarországnyi területű Szövetségi Köztársaságban Északrajna-Vesztfáliában is komoly gondok vannak, egyre túlterheltebbek az orvosok és más kórházi dolgozók. A 18 millió lakosú jóléti tartományban 2021 januárjában már nyolcezerre rúg a vírus halálos áldozatainak a kvótája. 


Fotó: -a-
Lap tetejére