RSS Feed

A dilettáns partizán

Dalia László - 2020. 10. 12. 8:00:19 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A dilettáns partizán

Miután Cserdiben új polgármestert választottak, néhány portál ismét foglalkozott Bogdán Laci falujával, mindezt józan mértéktartással tették, nem kerestek olcsó szenzációkat és nem próbálták felfújni a pletykákat. Egy héttel később viszont jött Gulyás Márton és felkavarta a szart egy kisfilmmel (Cserdi csoda?). Az ő riportja maga az újságírás állatorvosi lova, dilettáns munka a javából.És mellesleg egy cigányember becsületébe gázol szügyig.

Gulyás Márton az igazság bajnoka, nem ismer se istent, se embert, ám ezúttal ő maga bújt a nagy leleplezők gúnyájába és felhasználta a tájékozatlan falusiakat, hogy ledöntsön egy bálványt. A film legjobb pillanata, amikor megkérdez öt-hat helybelit, hogy hány éve nem termelnek zöldséget, s szegények találgatnak rendesen, mondanak 3-4-5-6 évet. Na, és ott van az állandó riportalany, a nyugdíjas rendőr, aki legalább tízszer megszólal, s nem egészen objektív, hiszen vesztett  a polgármester választáson Bogdán Laci testvérével szemben. Ő megmondja a tutit, hogy nem kell pihentetni a földet, de hát nem is ez a kérdés, mert három éve valóban nem termesztettek már zöldséget. Bogdán Laci a hűtőházra összpontosított, s úgy képzelte, hogy majd 40 kilométeres körzetből vásárolják fel a zöldséget. Hogy aztán jól gondolta-e az más kérdés, már soha nem tudjuk meg. Gulyás persze nem jut el idáig, nem is érdekli a valóság, ő bálványt rombol. Hogy miért teszi, az egy jó kérdés. Valaki felbujtotta, vagy csak nem volt témája, kellett már egy szaftos szenzáció olcsó anyagból.

Ám amikor eddig néztem a filmet. úgy gondoltam, hogy egy gyenge kis riportocska, a riporter nem készült. Ám Gulyás nem érte be ennyivel, vagdalkozik össze-vissza. Eltorzított hangon valaki bemondja, hogy megmondták, a polgármester a hűtőházba fog belebukni. Meg, hogy Nagy Csaba, Pécs volt polgármestere hozta  a lóvét...De hogy honnan hozta és minek, arról egy szó nincs, majd elkezd imbolyogni a kamera és valaki bekiabál a partvonal mellől, hogy itt 300-400 milliós sikkasztás történt. Ez még Gulyásnak is soknak tűnik, visszakérdez, de senki nem válaszol...Aztán még belekever egy két és fél milliós szerződést, ami egy pimf dolog és semmi köze nincs a 150 milliós hűtőházhoz. Gulyás még elmegy a hűtőházig, ahol a mezőőr, aki tagja a képviselő testületnek, elmondja, hogy zöldség az kell a savanyító üzembe. Lesz is, ha megtermelik. Aztán snitt, és még megtudjuk, hogy az új polgármester nem nyilatkozott. Ja, ha úgy nem. Zagyva, zavaros az egész mozi, egy OKJ-s filmes tanfolyamon is visszadobnák, mint értékelhetetlen produkciót.

Frenetikus élmény volt a 15 perces film, s azt hinném, hogy a nézők majd jót röhögnek. Ám óriásit tévedtem. A kommentelők 80 százaléka úgy véli, hogy kiváló oknyomozó riportot láttak, s most már tudják, hogy a média ismét becsapta az embereket, Cserdi talán nem is létezik, Bogdán Laci átverte a világot. Jó, olvastam józan hangokat is, akik nem hiszik, hogy Bogdán Lacit így el lehet intézni, sőt három-négy komment rendesen kiosztja Gulyás Marcit.   "Ez nem oknyomozás, ez így, ebben a formában nagyon gyenge. Ejnye Marci!" És egy súlyosabb megállapítás: "Ez a riport egy szégyen. megkérdezni a falusiakat, tényként tálalni a pletykákat, mikor lett újságírás vagy riport? Ez nem egy szappanopera. Lejárató kampány egy halott ember ellen!" Nos, e hajszálpontos kritikák ellenére ne feledkezzünk meg az újságíró felelősségéről, hogy a nézők döntő többségét megtévesztette, bevették, hogy a Bogdán egy szélhámos volt, a Cserdi csoda pedig egy szemfényvesztés.


Fotó: -a-
Lap tetejére