RSS Feed

Jönnek a díjnyertes sportos dokumentumfilmek

M. A. - 2020. 09. 30. 17:54:32 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Jönnek a díjnyertes sportos dokumentumfilmek

Az NBA-döntő első mérkőzése előtt indítja útjára a Sport TV új sorozatát, melyben az ESPN legjobb dokumentumfilmjei közül válogat. A kosárlabdát és a baseballt érintő filmekben lesz szó például a Los Angeles Lakers és a Boston Celtics rivalizálásáról, a Boston Red Soxról, a New York Yankeesről, LeBron James nagy döntéséről és még sok érdekes és klasszikus történetről.

A sportdokumentumfilmek díjakkal és más szakmai elismerésekkel már sokszorosan megkoronázott királya az ESPN Films, amely a „30 for 30” sorozatában, illetve azon kívül is ontja magából a jobbnál jobb filmeket, történeteket az amerikai sport világából. A Sport TV az NBA-döntő szerda éjjeli rajtjától decemberig 11 ESPN-dokumentumfilmet mutat be.

 

Az NBA-döntő miatt például nem is lehetne jobb az időzítése két produkciónak. Hiszen az első, háromrészes film az NBA történetének két legeredményesebb klubja, a Los Angeles Lakers és a Boston Celtics rivalizálásáról szól. Három epizódon és öt órán át követhetjük, hogyan jutott el a Boston Celtics 17, a Los Angeles Lakers pedig 16 bajnoki címig az évek során, de a fókuszban a Larry Bird és Magic Johnson fémjelezte nyolcvanas évek állnak, amikor 10 szezon alatt 8 bajnoki címet szerzett ez a két csapat.

 

A Heathez és a mostani Lakers legnagyobb sztárjához kapcsolódik egy másik film is, amit a közeljövőben vetít a Sport TV. LeBron James 2010 nyarán óriási indulatokat kiváltó „Döntésének” (The Decision) hátterét is feldolgozta nemrég az ESPN. James 10 évvel ezelőtt élő adásban jelentette be, hogy a Cleveland Cavalierstől a Miami Heathez igazol.

 

Ezek mellett az NBA világából Dennis Rodman és Dwyane Wade pályafutását és életét is megismerhetjük, továbbá ismét felidézzük, hogyan rontotta el a politika a horvát Drazen Petrovic és a szerb Vlade Divac barátságát. Októberben, az MLB-playoff környékén a baseball-liga felejthetetlen történeteit mesélik el nekünk, például amikor a Boston Red Sox az MLB történetében egyetlen csapatként a rájátszásban felállt 0-3-as hátrányból és legyőzte a New York Yankeest (4 Days in October).

 

A Yankees sikereiről is láthatunk egy filmet, méghozzá arról az időszakból, amikor George Steinbrenner vezette a klubot (The House of Steinbrenner). De lesz film Mark McGwire és Sammy Sosa home run-versenyfutásáról, a kubai menekült Hernández-féltestvérekről (Orlando és Liván), Dwight Goodenről és Darryl Strawberryről, illetve Fernando Valenzueláról.

 


Fotó: twitter / @ESPN
Lap tetejére