RSS Feed

Antioxidánsokkal erősítsük az egészségünk védelmét

M. A. - 2020. 09. 09. 11:22:15 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Antioxidánsokkal erősítsük az egészségünk védelmét

Egészségünk megőrzése, immunrendszerünk erősítése, a stressz negatív élettani hatásainak csökkentése mindig fontos, de vannak helyzetek, időszakok, amikor ez különösen sokat számíthat.

A szervezetünknek az elfogyasztott táplálék (például cukrok, zsírok) energiává alakításához oxigénre van szüksége. Ennek hiányában nem tudnánk életben maradni. A tápanyagok energiává alakítása, „elégetése”, illetve a keletkező energia elraktározása során oxidációs termékek, úgy nevezett szabadgyökök is keletkeznek. A szabadgyökök nagy mennyiségben sejtkárosító hatásúak - akár daganatok kialakulásához, érelmeszesedéshez is vezethetnek-, így ennek ellensúlyozására szervezetünk ezeket semlegesítő antioxidáns hatású vegyületeket is termel.

 

A keletkező szabadgyökök mennyisége megnőhet például stressz, dohányzás, betegségek hatására. Időskorban pedig a szervezetünk termelte belső antioxidánsok hatásfoka, mennyisége csökkenhet. Mindkét esetben „felborul a rendszer” és külső antioxidánsokra lehet szükség az egyensúly visszaállításához.

 

Rengeteg antioxidáns hatású anyag van a természetben. Ezek egyrészt olyan vegyületek, főként enzimek, melyeket a szervezetünk saját maga termel. Másrészt pedig olyan anyagok, melyeket kívülről, az étrenddel viszünk be a szervezetbe.

 

Az élelmiszerekben megtalálható legfontosabb antioxidánsok a következők: C-vitamin – forrásai: zöldpaprika, saláták és egyéb zöldségfélék, citrusfélék, kivi, friss gyümölcsök, savanyított káposzta, petrezselyem, csipkebogyó. De ilyenek a karotinfélék az E-vitamin forrásai, a cink a szelén vagy az a flavonoidokban gazdag piros bogyós gyümölcsök, a vörösbor, a kakaó, a kávé és a tea is.

 

A nyár vége és az ősz eleje még számos friss szezonális finomságot kínál, ilyenkor érdemes betárazni az idénygyümölcsökből és -zöldségekből, és akár lekvárok, szendvicskrémek, szószok formájában, akár mirelitként eltenni belőlük a téli, tavaszi időszakra. De néha még egy „gyári tea” is segítet, a Fuzetea - ami a boltok polcain megtalálható - hozzáadott antioxidánsokat tartalmaznak és homoktövis és gyömbér ízzel bárki kedvence és segítsége lehet az egészséges életmódban.

 


Fotó: pozitivnap.hu
Lap tetejére