RSS Feed

Darinka: az első hazai tévéjáték a Roma Holokausztról

Naszály György-Szegő Hanna - 2020. 08. 02. 8:00:19 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Darinka: az első hazai tévéjáték a Roma Holokausztról

Hetvenhat évvel a történtek után a Roma Holocaust Emlékbizottság augusztus 1-jén emlékezik a Holocaust Roma Áldozataira. A megemlékezés során bemutatásra kerül a Kalla Éva forgatókönyve alapján készült Darinka című film, az első hazai tévéjáték a Roma Holokausztról.

A „371 Csillag” című megemlékezés-sorozatot a Bátorság és Roma Ifjúság napján öt évvel ezelőtt, 2015. május 16-án indították útjára a Nemzeti Színházban. A nagyszabású gálaműsor a Roma Produkciós Iroda rendezésében az Európai Roma/Traveller Fórum 2005-ös kezdeményezése alapján, a Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság támogatásával jött létre. Európa számos országában emlékezünk ezen a napon Auschwitz-Birkenau Cigánylágerének fogolylázadására, az 1944. május 16-án tanúsított ellenállásra. 

A Roma Produkciós Iroda az elmúlt négy alkalommal a kortárs művészetek kiemelkedő alakjaival zenei, irodalmi estekkel állított emléket az áldozatoknak.
Klasszikus muzsika és hagyományos cigányzene, népzene, emlékiratok, kortárs irodalmi etűdök váltották egymást kreatív, vizuális, hangulati aláfestéssel, vetített képekkel, filmbejátszásokkal. A neves előadóművészek produkciói között a túlélők adaptált vallomásait halhatta a közönség. A 2020-as évben egy színdarabbal emlékezett volna a Roma Produkciós Iroda, azonban a pandémia miatt Darinka címmel egy filmmé avanzsált a darab.

A címszereplő Darinka egy bohóclány, családjának vándorcirkuszában lép fel nap mint nap. Számtalan rajongója van, közöttük Sághy Domonkos művészettörténész. A cigány lány és a magyar fiú szerelme a német megszállás idején bontakozik ki, amikor a fajelmélet a cigányokat is a megsemmisítendő népek közé sorolja. A deportálás elszakítja őket egymástól, ám a lelki kapocs örökre megmarad közöttük.   

Darinka (2020)
Rendező: Seres Tamás
Társrendező: Fátyol Kamilla
Szereplők:
Darinka - Lovas Emília
Domonkos – Orosz Ákos
Rami - Fehér Tibor
Jusztina – Törőcsik Franciska
Alfréd- Kálid Artúr
Boris- Jónás Judit 
Fáni magyar fiú anyja - Molnár Erika
Frida   Darinka ápolója – Hámori Gabi  
Csendőrök – Vajdai Vilmos, Páll Zsolt
Zenészek- Szomora Zsolt és zenekara 
Statiszták- a Romano Glaszo csapata / Lakatos György 
Zsonglőrök
Artisták
Forgatókönyv: Kalla Éva
Operatőr: Varga Ádám
Jelmez: Bánki Róza
Gyártó: Roma Produkciós Iroda 
Gyártásvezető: Boda János
Producer: Joka Daróczi János
Fotó: Darinka
Lap tetejére