RSS Feed

Csendesek a hajnalok

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2020. 07. 09. 8:20:44 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Csendesek a hajnalok

Rengeteg üzlet, diszkó, még mindig zárva tart Spanyolországban, ahol eddig 29 ezer halálos áldozata van a koronavírus-járványnak. Jó hír viszont, hogy egyre több légi járat indult újra és júliusban már háromszáz szálló várja a - zömében belföldi - turistákat Mallorcán. Az előrejelzések szerint 2020-ban mintegy felére csökken az idegenforgalom bevétele az ibériai szigeteken.

Túl a Covid-19 őrületen a Baleárokra látogatók mintegy 70 százaléka idén sem Menorcát, Ibizát, avagy Formenterát választja majd üdülése helyszínéül. A Földközi-tenger hetedik legnagyobb szigete, Mallorca marad a jövőben is a sztár, ahol több, mint öt ezer bár és közel négy ezer étterem csábítja a bel- és külhoni vendégeket. Ha nincs éppen nemzetközi járvány. A szakemberek szerint a következő hetekben még kevés lesz a külföldi a régióban, ám augusztusban már több száz hotel tárja szélesre a kapuit. A strandok viszont csendesebbek a megszokottnál.
A szállodások maximum félházra számítanak majd 2020 második felében. A szomorú helyzetet tükrözi – így a spanyol sajtó – hogy Mallorcán tavalyhoz képest 90 százalékkal nőtt a munkanélküliek kvótája. A halászoktól, pincérektől a szakácsokig és a kerékpár-/autókölcsönzőktől a túravezetőkig mindenki megérezte a koronajárvány negatív hatását. A környezetvédők szerint a minimális repülő és hajó forgalom a levegőminőség javulásához vezetett egész Dél-Európában!


Fotó: -a-
Lap tetejére