RSS Feed

Merkel diplomata táskája

Mogyorósi Géza - 2020. 06. 26. 8:00:22 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Merkel diplomata táskája

A máskor annyira aktív „utazó diplomata” Angela Merkel február óta nem járt hivatalosan külföldön. A két hetes karanténon túl a járvány okozta gazdasági károk mérséklésén fáradozó kancellárnő nyári szabadságáról még nem szivárogtak ki hírek. Ám sejthető, hogy a júliusban születésnapi tortáján 66 gyertyát elfújó berlini kormányfő és idős férje maximum belföldön öltik fel túrabakancsukat

A Brüsszelbe és Párizsba bumerángként visszaröpködő Merkel asszony, tavaly New Yorktól Sopronig tucatnyi más, idegen városba is ellátogatott. Míg nagykoalíciós kormánya szocdem külügyminisztere (Heiko Maas) csak politikai-szakmai körökben ismert, addig a német történelem első női kancellárját szerte a világban jegyzik. Az „egyszerű” polgárok is! (Jó, jó nem lehet mindenki olyan híres és legendás fődiplomata, mint amilyen a négy éve elhunyt Hans-Dietrich Genscher volt Bonnban, avagy moszkvai kollégája, Andrej Gromikó, aki1989-ben halt meg...)

Szóval a korábban annyira fontos személyes találkozókból külföldi tárgyalópartnereivel 2020-ban csupán keveset bonyolított le eddig Angela Merkel. Az év első két hónapjában még csak-csak voltak vendégei a Spree-parti (formája alapján „beton mosógépnek” becézett) hivatalában. Ám ő, január óta kevés helyen járt. Nyitányként az orosz fővárosban folytatott eszmecserét Vlagyimir Putyinnal, meg a svájci Davosban parolázott a Világ Gazdasági Fórum meghívottjaival. Harmadik útja idén Recep Erdoğanhoz vezetett. Isztambul után február elején Dél-Afrikába röppent, hogy ott Pretoriában Cyril Ramaphosa államfővel tekintse át a két ország kapcsolatait. A fekete kontinensen Angolában is tárgyalt Merkel: vendéglátója a tábornokból lett elnök, João Manuel Gonçalves Lourenço volt.

Noha Minszket – eddig – kihagyta Angela Merkel, ennyi kemény fiú után szerintem már-már felüdítő lehetett számára, hogy február 20-án Brüsszelben tanácskozhatott régi ismerőseivel. Aligha sejthettük, hogy hosszú hónapokra ez lesz a kancellárnő utolsó hivatalos útja. Németország, főleg a berlini kormányfő és csapata higgadt, megfontolt döntéseinek hatására más államokhoz képest kisebb megrázkódtatással viselte a Covid-19 járvány következményeit. Hiába tombol a nyár, a germán turisták zöme a belföldi üdülést részesíti előnyben. S amíg repülőn, buszon, vonaton, hajón kötelező az arcmaszk, Merkel asszony „diplomata táskája” is karanténban marad.

Fotó: -a-
Lap tetejére